Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Dunia0

PERTINGKAT VAKSINASI COVID-19 BESAR-BESARAN

Presiden Jokowi orang pertama disuntik vaksin di Indonesia

Jan 14, 2021 | 05:30 AM

JAKARTA: Presiden Indonesia, Encik Joko Widodo, semalam menerima dos pertama vaksin Covid-19 buatan China, Sinovac - memulakan program vaksinasi besar-besaran negara itu untuk memerangi koronavirus itu dengan membendung penularan jangkitan dan kematian di negara yang paling terjejas teruk di Asia Tenggara.

Acara vaksinasi yang dilakukan di Istana Negara itu disiarkan secara langsung di saluran Youtube sekretariat presiden.

Beliau, yang lebih dikenali sebagai Jokowi, adalah orang pertama yang diinokulasi untuk memberi keyakinan kepada penduduk Indonesia bahawa vaksin itu bukan sahaja selamat dan berkesan, bahkan halal, atau dibenarkan buat Muslim, lapor laman The Straits Times (ST).

Dalam satu catatan Facebook pada 7 Januari lalu, beliau menulis:

"Mengapa Presiden yang pertama? Bukan kerana saya ingin meletakkan diri saya di hadapan orang lain, tetapi agar semua yakin bahawa vaksin ini selamat dan halal. Jadi bersiaplah."

Badan Islam tertinggi negara itu, Majlis Ulama Indonesia, pada 8 Januari lalu memutuskan bahawa vaksin itu, yang disebut CoronaVac dan dihasilkan firma biofarmaseutikal China Sinovac Biotech, adalah "suci dan halal".

Badan Pengawas Ubat Dan Makanan (BPOM) Indonesia, pada Isnin lalu juga memberi kelulusan penggunaan kecemasan bagi vaksin itu berdasarkan data interim yang menunjukkan ia adalah 65.3 peratus berkesan, melebihi paras 50 peratus yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Indonesia turut menyertai ujian klinikal fasa ketiga vaksin yang sedang dilakukan di Bandung, Jawa Barat, dengan 1,620 sukarelawan.

Negara itu sedang bergelut untuk membendung penularan wabak itu yang telah memberi tekanan besar kepada sistem kesihatan, menyebabkan hampir 10 juta orang menganggur, dan menjejas teruk ekonomi sehingga mengalami kemelesetan terburuk dalam tempoh 22 tahun.

Dengan lebih 846,000 kes, termasuk lebih 24,600 kematian sejauh ini, pihak berkuasa meletakkan harapan kepada vaksin itu untuk membantu membebaskan negara daripada krisis kesihatan dan ekonomi itu.

Indonesia memerlukan sekitar 426 juta dos vaksin bagi 181.5 juta daripada 270 juta penduduknya untuk mencapai keimunan ramai.

Sejauh ini, ia telah memperoleh 18 juta dos CoronaVac dan 50 juta dos vaksin masing-masing daripada Pfizer-BioNTech dan AstraZeneca bagi penghantaran akhir tahun ini.

Kementerian Kesihatan negara itu telah mengumumkan bahawa fasa pertama - dari Januari hingga April - akan mengutamakan kumpulan berisiko tinggi termasuk 1.3 juta pekerja kesihatan dan 17.4 juta pekerja awam di semua 34 wilayah, diikuti penduduk umum.

Melancarkan program vaksinasi, Menteri Kesihatan Budi Gunadi Sadikin, semalam berkata:

"Penyertaan semua warga Indonesia akan menentukan keberhasilan program ini.

"Mudah-mudahan, semua mendukung program ini untuk membangun Indonesia dan dunia yang lebih sihat dan bebas dari wabak Covid-19."

Pemerintah berharap dapat melakukan inokulasi pada 70 peratus penduduknya untuk mencapai keimunan ramai dalam tempoh 15 bulan, atau menjelang Mac tahun depan.

Namun beberapa pakar kesihatan ragu-ragu terhadap matlamat itu, dengan Dr Hermawan Saputra daripada Persatuan Pakar Kesihatan Awam Indonesia mengatakan tempoh 3.5 tahun merupakan sasaran lebih realistik untuk menyelesaikan program vaksinasi itu, menurut Jakarta Post.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map