Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Sekilas

Oct 10, 2020 | 05:30 AM

China sertai inisiatif sejagat bagi vaksin Covid-19: Covax

BEIJING: China mengumumkan semalam bahawa ia telah menyertai satu inisiatif vaksin Covid-19 global yang diketuai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Covax.

Langkah itu menjadikannya negara ke-170 dan ekonomi terbesar setakat ini menyokong akses yang adil bagi vaksin Covid-19 kepada negara kaya dan miskin.

"Ini adalah berita hebat, yang memberi lebih momentum kepada usaha kami untuk memastikan akses global yang adil terhadap vaksin Covid-19," kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) pakatan vaksin GAVI, Dr Seth Berkley.

Covax diketuai bersama oleh pakatan vaksin GAVI, WHO dan Gabungan bagi Inovasi Persediaan Epidemik (CEPI).

Langkah itu bermakna China "akan mendapatkan vaksin melalui kemudahan (Covax) buat sebahagian penduduknya sendiri, sama seperti negara lain yang menyertainya", kata jurucakap GAVI.

Langkah China, di mana koronavirus baru itu kali pertama dilaporkan, diambil sedang ia mengadakan perbincangan berasingan dengan WHO untuk menilai vaksin Covid-19 yang dihasilkannya secara tempatan bagi penggunaan antarabangsa. - Reuters.


HK akan mula ujian semburan hidung dwivaksin

HONG KONG: Satu ujian melibatkan dwivaksin bagi penyakit influenza dan koronavirus Covid-19 yang dimasukkan ke tubuh melalui semburan hidung, dijadual memasuki tahap ujian manusia di Hong Kong bulan depan, kata seorang doktor penyakit berjangkit.

Ujian klinikal peringkat awal akan mendaftarkan kira-kira 100 orang dewasa, kata ketua penyakit berjangkit di jabatan mikrobiologi Universiti Hong Kong, Dr Yuen Kwok-Yung.

Dwivaksin itu dikatakan serupa dengan imunisasi selesema melalui semburan hidung yang sudah ada di pasaran.

"Idea kami adalah ingin memberi perlindungan kepada kededua influenza dan Covid-19 pada masa yang sama," kata Dr Yuen.

Penyelidikan bagi ujian dwivaksin semburan hidung ini mendapat pendanaan daripada Gabungan bagi Inovasi Persediaan Epidemik di Norway dan pemerintah Hong Kong, dan akan menyertai puluhan ujian klinikal di seluruh dunia yang bertujuan mengenal pasti vaksin yang selamat dan berkesan untuk mencegah Covid-19. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map