Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Dunia0

Usul perkenal sijil sah terima vaksin diteliti

Feb 24, 2021 | 05:30 AM

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia kini sedang mempertimbangkan untuk mengadakan sijil pengesahan penerimaan vaksin bagi individu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, berkata pihaknya turut berbincang mengenai pengesahan penerimaan vaksin bagi individu, termasuk oleh mereka yang tiba ke Malaysia.

"Menteri Pengangkutan Singapura juga ada menghubungi saya untuk berbincang berkaitan perakuan bersama dibuat untuk rantau ini.

"Perkara ini akan dibawa ke Wisma Putra untuk perbincangan supaya ada satu kod bagi pengesahan dari negara luar," katanya yang memberitahu tindakan susulan akan diambil termasuk pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, dengan pengesahan penerimaan vaksin yang jelas, individu yang tiba dari luar negara berkemungkinan tidak perlu menjalani kuarantin, selain secara tidak langsung menghidupkan kembali sektor penerbangan negara.

Berita Popular

Sebelum ini, kerajaan Malaysia menimbangkan penggunaan pasport vaksin sebagai sebahagian daripada dokumen pengesahan bagi individu yang sudah menerima vaksin Covid-19.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Adham Baba berkata ketika ini, kaedah perakuan berkenaan sedang diperhalusi di semua peringkat.

"Terdapat dua kaedah dicadang diguna pakai nanti iaitu melalui MySejahtera yang boleh dipamerkan (terima suntikan) selain penyediaan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang turut diterima negara lain.

"Jika kita ke luar negara seperti Arab Saudi, kita perlu ada pasport kesihatan. Bagi negara lain, kita akan cuba berunding untuk menyelaraskan perkara ini di peringkat antarabangsa," katanya pada sidang media selepas menyambut ketibaan vaksin Pfizer-BioNTech di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, Ahad lalu.

Malaysia menjalankan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dalam tiga fasa bermula hari ini, dengan Fasa 1 dari Februari hingga April 2021 untuk kumpulan petugas barisan hadapan membabitkan 500,000 orang.

Fasa 2 pula iaitu dari April hingga Ogos membabitkan kumpulan warga emas berusia 65 tahun ke atas, golongan berisiko tinggi serta orang kurang upaya melibatkan 9.4 juta orang.

Fasa 3 akan bermula dari Mei 2021 hingga Feb 2022 untuk penduduk di Malaysia berumur 18 tahun ke atas - warganegara dan bukan warganegara - dengan sasaran lebih 13.7 juta orang.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri itu, pendekatan kerajaan adalah untuk memastikan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa Malaysia menerima vaksin menjelang Feb 2022 bagi mengurangkan penularan virus Covid-19.

Kumpulan pertama bekalan vaksin Covid-19 jenis Pfizer-BioNTech membabitkan 312,390 dos selamat tiba di Malaysia pada Ahad lalu melalui pintu masuk utama negara di KLIA, Sepang; Johor dan Pulau Pinang.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri itu, vaksin Comirnaty® keluaran Pfizer-BioNTech adalah sensitif terhadap suhu dan perlu disimpan dalam Penyejuk Beku Bersuhu Ultra-Rendah (ULTF) dengan suhu -90°C sehingga -60°C bagi memastikan ia dapat berfungsi dengan optimum.

"Jangka hayat vaksin dalam penyejuk beku ini adalah enam bulan daripada tarikh pengilangan," katanya.

Bagi tujuan pembekalan ke PPV, vaksin akan dipindahkan ke kotak sejuk dengan suhu simpanan 2 darijah Celsius hingga 8 darjah Celsius dan dimasukkan ke dalam peti sejuk muatan atas, dengan suhu penyimpanan yang sama selepas tiba di PPV.

"Vaksin Comirnaty® yang disimpan pada suhu 2 darjah Celsius hingga 8 darjah Celsius mempunyai jangka hayat sehingga lima hari atau bersamaan dengan 120 jam," menurut kenyataan itu. - Harian Metro.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map