Subuh
5:41
Syuruk
7:04
Zuhur
1:11
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:30
Ekoniaga

Dapat bertahan hasil tukar ke khidmat basmi kuman

Jul 01, 2020 | 05:30 AM

SEJAK kebanyakan perniagaan dibenarkan dibuka semula dan menyambut pelanggan ke kedai mereka, 4riz Services Pte Ltd menerima banyak permintaan bagi kerja pembasmian kuman daripada pelbagai sektor.

Pengarah 4riz Services, Cik Nur Sarah Mahat, berkata permintaan bagi perkhidmatan pembasmian kuman syarikat itu meningkat 70 peratus sejak permulaaan fasa kedua pembukaan semula ekonomi dan masyarakat Singapura, selepas tempoh pemutus litar jangkitan koronavirus Covid-19.

Menurutnya, kebanyakan perniagaan yang mendapatkan perkhidmatan itu ialah pejabat, spa, gim, restoran dan pusat prasekolah.

"Sebelum ini, kami menjalankan kerja pembersihan dalaman dan pembasmian kuman untuk rumah dan prasekolah. Tetapi kebelakangan ini, kami mendapat pemohonan daripada tempat lain.

"Ramai klien kami membuat tempahan sebagai usaha membersihkan kedai atau pejabat mereka sebelum menerima pelanggan," kata Cik Sarah, 41 tahun.

Sebelum penularan Covid-19, perniagaan teras 4riz Services ialah perkhidmatan pemindah. Tetap sejak awal tahun ini, Cik Sarah memberi lebih tumpuan pada perkhidmatan pembasmian kuman kerana dalam tempoh ini beliau tidak dapat menerima banyak tempahan bagi perkhidmatan pemindah.

"Sebenarnya sebelum tempoh pemutus litar, kami mempunyai beberapa klien yang memerlukan perkhidmatan pemindah. Tetapi disebabkan sekatan pemutus litar, kami tidak dapat memberi perkhidmatan pemindah. Ramai juga klien menangguh pemindahan mereka.

"Jadi alhamdulillah dengan ramai memerlukan kerja pembasmian kuman, kami masih dapat mengekalkan perniagaan kami sementara ini," ujar beliau.

Melahirkan perasaan syukur, Cik Sarah berkata walaupun pendapatannya tidak sama dengan pendapatan daripada perkhidmatan pemindah sebelum Covid-19, beliau kini memberi lebih tumpuan menyediakan perkhidmatan pembasmian kuman baik kepada kliennya.

"Mengikut keadaan semasa, saya juga menyarankan kepada klien supaya melakukan kerja pembersihan profesional lebih kerap.

"Selalunya mereka melakukannya sekali sebulan, tetapi sebagai langkah pencegahan, ramai antara mereka memilih melakukan kerja pembersihan ini sekali setiap dua minggu.

"Dengan lebih ramai semakin sedar mengenai virus ini dan risikonya, saya rasa tempahan bagi perkhidmatan ini akan terus meningkat hingga virus ini dapat dihapuskan," ujar Cik Sarah. - NATASHA MUSTAFA


“Dengan lebih ramai semakin sedar mengenai virus ini dan risikonya, saya rasa tempahan bagi perkhidmatan (pembasmian kuman) ini akan terus meningkat hingga virus ini dapat dihapuskan.”
– Cik Nur Sarah Mahat, Pengarah 4riz Services.