SPH masuki sektor penjagaan kesihatan dengan pembelian Orange Valley Healthcare

​SYARIKAT Singapore Press Holdings Limited (SPH) mengumumkan kemasukannya ke sektor penjagaan kesihatan dengan pembelian syarikat Orange Valley Healthcare Pte Ltd (OV) pada harga $164 juta.

Syarikat Orange Valley Healthcare, menerusi beberapa anak syarikat, mengendali lima rumah tumpangan dengan lebih 900 katil serata pulau selain khidmat sampingan seperti katering, terapi dan membekal peralatan perubatan serta penjagaan kesihatan.

Dalam satu kenyataan semalam, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SPH, Encik Alan berkata:

“Singapura mempunyai penduduk yang semakin menua dengan keperluan bagi penjagaan kesihatan jangka panjang. Pelaburan ini memberikan kami peluang untuk menyumbang kepada keperluan penjagaan kesihatan masyarakat yang semakin menua itu.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan pengurusan dan kakitangan Orange Valley bagi menyediakan khidmat yang berkesan dan berihsan kepada warga emas dan penjaga mereka.

“Kami juga mengalu-alukan kerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan sistem penjagaan kesihatan serantau untuk memperbaiki akses dan mutu penjagaan warga emas di Singapura.”