Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

Genggam idaman jadi jurutera marin

Jan 17, 2021 | 05:30 AM

SELEPAS tamat pengajiannya di politeknik, beliau mahu mengejar cita-citanya menjadi seorang jurutera marin.

Namun, impian Cik Alsyifa Huthami Mohamad Saihu itu terhambat buat masa ini disebabkan pandemik Covid-19.

Setelah tamat pengajian diplomanya dalam kejuruteraan marin di Politeknik Singapura pada Mac tahun lalu, beliau berdepan dengan cabaran mencari pekerjaan dek tempoh pemutus rantaian jangkitan Covid-19 yang dilaksanakan pada April.

Namun, keadaan itu tidak sedikit pun mematahkan semangat Cik Alsyifa, 21 tahun, dalam usahanya mencari pekerjaan.

Malah, beliau menggunakan masa itu untuk mempertingkat kemahirannya dengan menyertai kursus pendidikan dan latihan lanjutan (CET) dalam superintenden maritim yang berlangsung selama hampir setahun.

"Saya rasa bimbang kerana disebabkan Covid-19 dan tempoh pemutus litar, kita dengar berita tak ada banyak peluang pekerjaan…Rancangan awal saya untuk bekerja sejurus tamat pengajian terpaksa ditunda, tapi tidak mengapa kerana saya kini sedang berusaha untuk terus mengejar cita-cita saya menjadi seorang jurutera marin," kata beliau.

Sedang beliau mengikuti kursus CET itu, Cik Alsyifa juga meneruskan usahanya mencari pekerjaan.

Beliau menghantar sekitar 10 hingga 15 resume menerusi laman pekerjaan, dan mencari peluang pekerjaan menerusi kumpulan chat Telegram bagi sektor marin selain menghadiri pameran pekerjaan yang diadakan di kelab masyarakat.

Hasil usahanya itu, Cik Alsyifa berjaya mendapatkan pekerjaan di sebuah syarikat pembekal marin.

Namun, beliau hanya bekerja di situ sekitar satu hingga dua bulan sebelum berhenti kerana mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik.

Cik Alsyifa kini bekerja di Sembcorp Marine sebagai penolong pentadbiran kewangan berdasarkan kontrak sejak Oktober tahun lalu.

Menurutnya, beliau memilih pekerjaan itu kerana ia ada kaitan dengan kursus CET yang sedang diikutinya, dengan salah satu modul yang dipelajari ialah berkenaan kewangan.

Cik Alsyifa berkongsi bahawa beliau sudah menjangkakan akan menghadapi kesukaran dalam mencari pekerjaan disebabkan pandemik Covid-19.

Namun, beliau berkata adalah penting bagi lulusan baru seperti diri beliau untuk berfikiran terbuka dan menyesuaikan diri pada keadaan pandemik ini.

Beliau memberi contoh pengalamannya sendiri, di mana beliau terbuka mencuba peranan melakukan tugas pembelian dalam sektor marin semasa menjalani program bekerja sambil belajar dahulu walaupun beliau seorang penuntut jurusan kejuruteraan, dan kini pula melakukan kerja berkaitan kewangan.

"Saya berharap lulusan baru tidak hanya melihat pada satu arah tetapi melihat juga pada peluang dan bidang lain yang boleh membawa mereka ke sesuatu perkara yang lebih baik.

"Bagi saya, adalah penting untuk bersikap terbuka dan menyesuaikan diri pada keadaan dengan pantas. Saya tahu lulusan baru mahukan rancangan mereka berjalan lancar dan baik selepas tamat pengajian tetapi mereka juga harus menjangkakan perkara tidak diduga yang boleh berlaku.

"Belajarlah menangani cabaran sedemikian dan teruskan usaha, jangan putus asa," kata beliau, yang merancang mempersiapkan diri bagi peperiksaan untuk menjadi jurutera marin diiktiraf pada tahun ini.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map