Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

Lulusan poly sesuaikan cita-cita buru kerjaya

Mencari pekerjaan di tengah-tengah pandemik Covid-19 ini merupakan satu usaha yang mencabar, terutamanya bagi lulusan baru dari institut pengajian tinggi. Satu tinjauan baru-baru ini juga menunjukkan bahawa peratusan lulusan politeknik di sini yang memperolehi pekerjaan - sama ada sepenuh masa secara tetap, sambilan atau bebas - dalam tempoh enam bulan setelah tamat pengajian tahun lalu merosot sedikit daripada 2019 dan 2018. Meskipun menghadapi kesukaran mendapatkan pekerjaan pada waktu pandemik ini, ramai lulusan baru ini tidak patah semangat. Berikut kisah tiga lulusan politeknik yang tidak kenal erti putus asa dalam usaha mereka mencari peluang pekerjaan.
Jan 17, 2021 | 05:30 AM

SELAMA berbulan-bulan, Cik Ariana Eleana Wan Shahrul Hidhir tidak berganjak mencari kerja dalam industri media walaupun beliau tidak menerima sebarang berita yang memberikan harapan cerah.

Sudah menjadi cita-cita lulusan diploma dalam penerbitan media dan desain dari Politeknik Republic (RP) itu untuk bekerja dalam industri filem sejak kecil lagi kerana beliau minat bercerita menerusi video.

Pandemik Covid-19 yang berlaku kini membuat cita-citanya itu tersekat dengan beliau menghadapi cabaran dalam usaha pencarian pekerjaan selepas tamat pengajian diplomanya tahun lalu.

Namun, sedang beliau berusaha mencari pekerjaan, Cik Ariana, 21 tahun, tidak membuang masa dan mengambil peluang untuk melakukan kerja sambilan sebagai anggota pasukan pandemik RP yang membantu mengambil suhu pelajar dan kakitangan, dan mengerahkan alat pemeriksaan suhu di kampus.

Di situlah beliau mula terbuka untuk meneroka pekerjaan dalam bidang penjagaan kesihatan pula.

"Penyelia saya ketika itu memberitahu kami agar jangan putus harapan mencari pekerjaan di tengah-tengah pandemik ini. Beliau memberitahu kami untuk mengambil ini sebagai satu cabaran dan sentiasa terbuka mencuba perkara baru.

"Ia membuat saya berfikir bahawa saya perlu serba boleh dan menyesuaikan diri pada keadaan," kata beliau.

Selepas lima bulan mencari pekerjaan, Cik Ariana akhirnya berjaya mendapat kerja sebagai sekutu khidmat pesakit di Hospital Besar Changi (CGH) di bawah Program Pelatih SGUnited.

Cabaran mendapatkan pekerjaan yang dihadapi Cik Ariana ini turut dirasakan ramai lulusan baru yang tamat pengajian di tengah-tengah pandemik Covid-19 ini, dengan antara keprihatinan utama mereka termasuk perlu bersaing dengan pekerja yang lebih berpengalaman.

Menurut Tinjauan Pekerjaan Siswazah Politeknik (GES) yang dikeluarkan baru-baru ini, hampir sembilan daripada 10, atau 87.4 peratus, lulusan politeknik di sini memperolehi pekerjaan - sama ada sepenuh masa secara tetap, sambilan atau bebas - dalam tempoh enam bulan setelah tamat pengajian tahun lalu.

Peratusan itu kurang sedikit berbanding 90.7 peratus pada 2019 dan 89.5 peratus pada 2018.

Gaji bulanan median pelajar yang sudah bekerja sepenuh masa kekal pada $2,400 tahun lalu, sama seperti pada 2019. Pada 2018, gaji bulanan median adalah $2,350.

Sebagai sekutu khidmat pesakit, tugas Cik Ariana bukan hanya membantu pesakit dalam melakukan pendaftaran, memberikan bil dan membuat janji temu, malah juga membantu doktor dalam bilik konsultasi.

Ini termasuk menguruskan aliran pesakit dan memudahkan kerja kertas berkaitan prosedur pesakit yang akan datang.

Selain itu, beliau ditugaskan melakukan pemeriksaan penglihatan mudah bagi pesakit.

Sebagai sebahagian peranannya itu, Cik Ariana belajar cara berkomunikasi secara lemah lembut dengan pesakit, membantu sebagai penterjemah sekiranya terdapat masalah bahasa dan membantu pesakit yang lemah atau lanjut usia di dalam klinik.

"Setiap hari merupakan satu pengalaman pembelajaran baru bagi saya. Malah, saya juga dapat tangkap bahasa Cina sikit-sikit untuk berkomunikasi dengan pesakit!," kata beliau.

Cik Ariana berkata beliau menemui peluang kerja di CGH itu menerusi laman Program Pelatih SGUnited.

Meskipun beliau telah menerima beberapa tawaran temu duga kerja lain, beliau hanya menghadiri temu duga kerja dengan CGH kerana sudah memutuskan untuk menyertai industri penjagaan kesihatan.

"Selepas bekerja di CGH selama hampir tiga bulan, saya sedar bahawa kerja saya mempunyai kesan ke atas pengalaman pesakit di hospital. Adalah penting bagi saya kekal fokus dan bertanya soalan jika saya tidak pasti tentang sesuatu.

"Oleh sebab kebanyakan kerja yang saya lakukan adalah baru pada saya, saya berterima kasih atas bantuan kakitangan kanan dan rakan sekerja saya," kata beliau.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map