Subuh
5:57
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:30
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Gaya Hidup
31
0

Cara bincang topik sensitif dengan anak

Feb 13, 2024 | 05:30 AMKonflik, seperti pertempuran terbaru di Timur Tengah dan Ukraine, serta topik sensitif lain seperti insiden tembakan besar-besaran di Prague baru-baru ini telah mendominasi berita.

Ada yang melibatkan isu politik atau agama, dan maklumat – sama ada yang sebenar dan palsu – disebarkan secara meluas melalui Internet.

Akibatnya, kanak-kanak dan remaja mungkin terjumpa imej, video atau cerita tentang konflik ini sama ada melalui platform yang sering mereka lawati – seperti Reddit, Instagram dan TikTok – atau mendengar tentangnya daripada rakan dan kenalan mereka.

Tangani keganasan, konflik agama dan berita palsu

Keganasan selalunya merupakan isu yang paling mengerikan.

Di Gaza, sekurang-kurangnya 25,000 orang meninggal dunia sehingga 21 Januari, menurut Kementerian Kesihatannya.

Imej yang meluluhkan hati, termasuk yang melibatkan kanak-kanak, tidak dapat dielakkan daripada ditatap menerusi platform berita dan media sosial.

Di Prague, seorang penembak yang dikenal pasti sebagai pelajar pascasiswazah menembak mati 15 orang di sebuah universiti dan melepaskan tembakan dari bumbung, mencederakan orang yang lalu-lalang.

Imej dan video kejadian di Republik Czech, atau insiden tembakan lain di sekolah atau pusat beli-belah di tempat lain, telah dikongsi di media sosial dan kanak-kanak mungkin dapat melihatnya secara tidak sengaja.

Agama adalah satu lagi topik yang mungkin ingin dibincangkan oleh ibu bapa dalam perbualan dengan anak-anak.

Sebagai contoh, di Timur Tengah, pendapat ramai telah dipengaruhi oleh garis agama, antaranya disebabkan oleh isu seperti sikap anti-Semit, atau sikap prejudis terhadap golongan beragama Yahudi, atau penggunaan imej agama oleh pemimpin Israel untuk memberi justifikasi kepada tindakan ganas.

Isu ketiga ialah maklumat palsu – sama ada disengajakan atau tidak – sebahagian daripadanya mungkin datang dari sumber rasmi.

Sebagai contoh, terdapat satu video tular yang muncul di Douyin, plaform media sosial serupa TikTok, yang dikatakan adalah insiden tembak di Siam Paragon, Bangkok pada Oktober 2023. Namun video itu sebenarnya adalah sesi latihan kecemasan beberapa bulan sebelum kejadian tembakan di pusat beli-belah itu yang diambil di lapangan terbang Thailand.

Sebagai pengguna media sosial dan Internet, kanak-kanak berkemungkinan terjumpa dan terpengaruh dengan maklumat palsu.

Walaupun sesetengah cerita palsu mungkin kelihatan tidak berbahaya atau kelakar pada mulanya, jika tidak ditangani, ia dapat menyelewengkan perasaan seseorang tentang dunia atau situasi, mengubah sistem nilai mereka atau mencipta masalah seperti kebimbangan, tekanan psikologi atau membahayakan keselamatan fizikal mereka.

Sukar lindungi kanak-kanak daripada ‘tajuk utama’ berita

Ibu bapa mungkin mempunyai keraguan untuk memulakan perbualan dengan anak mereka tentang isu sensitif seperti peperangan.

Pensyarah psikologi dan perkembangan kanak-kanak dan manusia, dari Institut Pendidikan Nasional (NIE), Universiti Teknologi Nanyang (NTU), Dr Rebecca Chan berkata ibu bapa mungkin tidak tahu sama ada kanak-kanak itu cukup matang dari segi kognitif atau sosioemosi, atau tidak mahu membebankan anak-anak mereka dengan kebimbangan sosial, antara lain.

“Orang dewasa perlu bertanya kepada diri mereka sendiri, ‘Apakah tujuan membawa topik ini kepada perhatian anak-anak saya?’” kata pensyarah dari kumpulan akademik psikologi dan pembangunan kanak-kanak dan manusia itu, menurut laporan The Straits Times.


Jika kanak-kanak mengalami kesukaran memproses maklumat yang diterima daripada mendengar perbualan orang dewasa, perbualan dengan rakan sekelas, media sosial atau laporan berita, “maka adalah wajar untuk mengadakan perbualan dengan kanak-kanak itu... untuk melindungi atau mengehadkan mereka daripada pendedahan”, kata Dr Chan lagi.

Ini akan membantu mereka memproses fikiran, perasaan, soalan, kebimbangan atau ketakutan mereka.

Walaupun sesetengah pakar mengatakan mungkin tidak sesuai untuk membincangkan topik ini jika kanak-kanak terlalu muda, ada pakar berpendapat kemungkinan besar mereka akan mendengar mengenai topik itu dari sumber-sumber lain, justeru ibu bapa perlu menanganinya.

Encik Chong Ee Jay, pakar kehidupan keluarga dari pertubuhan amal Focus on the Family Singapore, berkata walaupun ibu bapa mungkin tidak membincangkan perkara sensitif seperti perang yang sedang berlaku di Gaza dengan anak-anak mereka, anak-anak mereka mungkin pernah mendengarnya daripada rakan-rakan mereka, malah seawal di prasekolah.

“Jika anda tahu mereka mendengar tentangnya atau terdedah kepadanya di media, seperti jika televisyen dihidupkan, anda boleh menggunakannya sebagai peluang untuk bercakap mengenai apa yang berlaku di dunia sekarang,” kata Encik Chong, yang telah menyediakan khidmat kaunseling belia dan keluarga selama 16 tahun.

Ia bukan sahaja untuk menyampaikan fakta, tetapi juga cara untuk bercakap tentang nilai keluarga anda, tambahnya.

Biar anak pimpin perbualan

Pakar mengatakan adalah penting untuk membiarkan anak-anak anda memimpin perbualan.

Ini bermakna membenarkan anak anda menyuarakan pandangannya terlebih dahulu. Orang dewasa juga boleh bertanya soalan, seperti “Apa lagi yang rakan anda katakan?” atau “Sejauh manakah anda tahu tentang itu?”

Encik Chong berkata: “Ramai belia memberitahu saya bahawa ibu bapa mereka akan mengemukakan banyak kebimbangan dan berkata, ‘Jangan buat ini, jangan buat itu.’ Serta-merta, apabila itu berlaku, kanak-kanak itu tutup mulut. ”

Kuncinya ialah mengadakan dialog, “bukan untuk menukarnya kepada pandangan anda, tetapi untuk memahaminya dengan lebih baik”, nasihatnya.

Dr Chan berkata: “Jangan abaikan kebimbangan anda atau kebimbangan mereka. Jangan ubah perbualan menjadi siapa yang betul atau salah, atau ‘Saya lebih tahu daripada kamu.’”

Sebaliknya, fokus pada resolusi damai. Sebagai contoh, ibu bapa boleh bercakap tentang cara bantuan kemanusiaan, seperti komuniti yang menawarkan tempat perlindungan pelarian, atau negara mengumpul dana atau menghantar selimut dan makanan kepada komuniti yang terjejas.

Atau, dalam kes perang di Ukraine, ibu bapa boleh membincangkan kemungkinan hasil untuk konflik berakhir tanpa pertumpahan darah lagi.

Perbualan sebegitu juga merupakan cara yang baik untuk mendapatkan beberapa pandangan tentang cara anak anda berfikir dan memproses maklumat, tambahnya.

Apabila bercakap tentang agama, Encik Ahmad Firdaus Daud, jurucakap dan sukarelawan dengan pertubuhan Roses of Peace, mencadangkan memulakan perbualan daripada “kedudukan yang merendah hati dan menghormati”.


“Kita boleh membuka banyak perbualan yang sukar dengan etika yang betul. Orang ramai boleh tidak bersetuju dengan satu sama lain secara hormat dan sopan, tanpa menyalakan api atau serangan ad hominem.”


Ad hominem ialah hujah atau reaksi yang ditujukan kepada seseorang dan bukannya kedudukan yang mereka pertahankan.


Hati-hati apabila pilih perkataan

Anda mungkin terkejut jika anak anda bertanya kepada anda tentang topik sensitif sedangkan anda belum bersedia berkongsi pendapat.

Dalam keadaan seperti itu, tidak mengapa untuk mengalihkan perbualan, “tetapi anda tidak boleh mengalihkannya selama-lamanya”, kata Encik Chong.

“Jangan cuba mengelak daripada berbual mengenainya. Katakan, ‘Biar ibu dan ayah memikirkannya dan kita bincangkan esok’,” tambahnya.

Kemudian pastikan anda meluangkan masa untuk melakukan pembacaan dan penyelidikan anda sendiri.

Encik Chong berkata: “Luangkan masa untuk memikirkan pendirian anda mengenai isu itu dan, yang lebih penting, sebabnya.”

Dr Chan juga menyatakan pentingnya untuk mengelakkan perkataan yang akan menstereotaipkan orang berdasarkan agama, jantina, warna kulit, bangsa atau kewarganegaraan mereka.

Sebagai contoh, jangan katakan, “Semua pengganas adalah (kewarganegaraan atau bangsa tertentu)”.

“Sebaliknya, gunakan perkataan yang menggalakkan kesaksamaan dan rasa hormat, dan kata-kata yang menggalakkan pengambilan perspektif, empati dan keamanan,” tambahnya.

Ibu bapa boleh bertanya kepada anak-anak mereka, “Jika anda berada dalam keadaan mereka, apakah yang akan anda lakukan?” atau “Pada pendapat anda, apakah perasaan rakan anda?”.

Encik Firdaus menambah bahawa salah faham tentang agama “timbul daripada kejahilan atau mempunyai pemahaman yang terhad atau serong”.

Jika kanak-kanak mempunyai salah faham tentang agama tertentu, beliau menasihati agar menggalakkan mereka mengkaji sejarahnya, berkawan dengan mereka yang berbeza agama, dan menyertai aktiviti serta dialog antara agama.

Mereka juga boleh membaca tentang kepercayaan agama itu, sekiranya mereka mahu, dan orang dewasa harus memimpin melalui teladan.

Wujudkan kepercayaan dan eratkan hubungan keluarga

Apabila mengadakan perbualan terutama mengenai topik yang sukar, adalah penting untuk mewujudkan kepercayaan dengan tujuan mengukuhkan hubungan keluarga dan masyarakat.

Encik Firdaus berkata: “Kita perlu mengadakan perbualan yang sukar mengenai agama dan perbezaan agama dengan anak-anak kita dan antara satu sama lain, jika kita mahu mengekalkan perpaduan dan perpaduan sosial menentang minoriti ekstremis.”

Beliau menambah bahawa adalah baik untuk “menunjukkan sedikit kelemahan dan mengakui bahawa orang dewasa mungkin tidak mempunyai jawapan”.

Encik Chong bersetuju, dengan mengatakan bahawa apabila membina hubungan ibu bapa-anak yang kukuh, “anda tidak boleh lari daripada perbincangan yang panjang”.

Cara bual dengan anak tentang isu semasa mengikut peringkat usia

Dr Chan berkongsi tip tentang cara mendekati kanak-kanak, berdasarkan usia mereka.

Umur empat tahun dan lebih muda: Pada usia ini, kanak-kanak lebih intuitif daripada logik. Dia juga mungkin mempunyai kemahiran komunikasi bahasa yang terhad, walaupun dia mula menunjukkan reaksi kepada perkara yang betul dan salah.


Sekiranya kanak-kanak pada usia ini terdedah kepada imej peperangan atau jenis keganasan lain, orang dewasa boleh menjawab soalannya dengan jujur dan mengikut cara perkembangan yang sesuai dengan umur.

Sebagai contoh, katakan “Ya, ini adalah gambar orang dalam kesakitan”, tanpa terlalu terperinci.

Umur lima hingga tujuh tahun: Anda boleh menggunakan bahasa mudah untuk berbual tentang keganasan dengan kanak-kanak dalam kumpulan umur ini. Pada usia ini, mereka boleh menyatakan apakah tingkah laku yang baik atau buruk, dan betul atau salah, antara lain. Ibu bapa boleh menerangkan bagaimana tindakan tertentu, seperti memaksa haiwan peliharaan duduk dengan menolaknya atau menolak seseorang untuk merampas mainan mereka, dianggap sebagai keganasan.


Umur tujuh hingga 12 tahun: Kanak-kanak sekolah rendah menunjukkan lebih kesedaran tentang peraturan dan tujuannya, serta akibat jika peraturan dilanggar. Mereka mungkin ingin tahu apa yang sebenarnya mencetuskan perang atau konflik, contohnya.


Orang dewasa perlu jujur dengan mereka – katakan “Saya tidak tahu” jika anda benar-benar tidak tahu apa yang berlaku – tanpa memberikan butiran lebih daripada yang diperlukan.

Umur 12-15 tahun: Kanak-kanak dalam kumpulan umur ini cenderung mempersoalkan logik dan pilihan, selain terbuka kepada pelbagai perspektif. Mereka boleh berunding dan berdebat idea sebagai saluran untuk menyatakan idea mereka.


Orang dewasa boleh melibatkan mereka dalam perbincangan yang lebih canggih, dengan tujuan membantu mereka mengembangkan rasa tanggungjawab dan peranan mereka dalam menjadikan komuniti mereka tempat yang lebih baik untuk didiami.

Orang dewasa boleh membantu mereka melihat sesuatu daripada perspektif yang lebih sistemik. Sebagai contoh, mereka boleh menjelaskan bahawa, walaupun Ukraine jauh dari Singapura, perang di sana boleh memberi kesan kepada penduduk di sini kerana sifat global perdagangan bahan api dan makanan.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >