Subuh
5:31
Syuruk
6:55
Zuhur
12:57
Asar
4:21
Maghrib
6:58
Isyak
8:12
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Gaya Hidup
31
0

Pelajar IT NYP bakal terima diploma seiring sijil tambahan diiktiraf industri

Nov 21, 2023 | 05:30 AMSemua pelajar Sekolah Teknologi Maklumat (IT) Politeknik Nanyang (NYP) yang berdaftar mulai 2023 akan menamatkan pengajian dengan kedua-dua diploma dan pensijilan industri tambahan.

Di bawah daya usaha terkini itu, pelajar daripada lima jurusan diploma di sekolah itu, meliputi pelbagai pengkhususan – termasuk kecerdasan buatan (AI), keselamatan siber dan analitik – akan diberi akses kepada pensijilan industri dalam permintaan tambahan untuk meningkatkan kerelevanan industri mereka dan prospek kerjaya selepas tamat pengajian.

NYP dalam kenyataannya berkata, NYP telah mengambil satu lagi langkah dalam memajukan pembelajaran berasaskan kecekapan dengan melengkapkan semua pelajar Pusat Pengajian Teknologi Maklumat (IT) dengan pensijilan yang diiktiraf industri,

Ini sebagai langkah melengkapkan diploma mereka dan memastikan mereka bersedia untuk menyertai industri.

“Dalam persekitaran yang berubah hari ini, majikan telah melangkaui kelayakan akademik dan semakin banyak mengambil profesional teknologi berdasarkan penguasaan kemahiran digital dan kelayakan yang disokong industri.

“Daya usaha baru ini bagi memperkasa lulusan dari pusat pengajian IT kami untuk menjadi lebih relevan kepada industri teknologi dan pasaran pekerjaan masa hadapan melalui pensijilan yang diiktiraf,” kata Pengetua yang juga Ketua Pegawai Eksekutif, NYP, Encik Russell Chan.

Ia sejajar dengan Model Kecekapan Profesional NYP, di mana rakan kongsi industri membangunkan dan menghantar Unit Kecekapan bersama kepada pelajar NYP.

Ini bagi melengkapkan mereka dengan kedua-dua pengetahuan akademik dan kemahiran teknologi yang diiktiraf industri.

“Dengan kandungan pensijilan dimuatkan ke dalam kurikulum kami, pelajar kami tidak perlu menghabiskan masa tambahan untuk memperoleh penguasaan kemahiran.

“Masa yang dijimatkan kemudiannya boleh digunakan untuk membantu mereka membuat persediaan peperiksaan pensijilan industri masing-masing,” tambahnya.

Melalui daya usaha pensijilan industri baru ini, NYP akan bekerjasama dengan rakan kongsi terkemuka dalam sektor teknologi untuk mengenal pasti kemahiran digital yang baru dan mempunyai permintaan tinggi untuk memastikan pelajar sentiasa bersedia.

Kumpulan pertama pelajar diploma yang mendaftar pada April 2023 ini dengan Pusat Pengajian IT akan diberi peluang memilih pensijilan industri berikut – Pengamal Awan Bertauliah (ACP) Perkhidmatan Web Amazon (AWS); PCEP™ – Pengaturcara Python Tahap Kemasukan Bertauliah; Penyiasat Forensik Penggodaman Komputer (CHFI) EC-Council; Microsoft Certified: Power BI Rakan Penganalisis Data atau Professional Scrum Developer™ (PSD) pensijilan.

Lebih banyak pensijilan akan ditambah secara progresif.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >