Subuh
5:58
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:34
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Gaya Hidup
31
0

Santapan mata ‘jajan pasar’ Yogyakarta, cemilan warisan Delhi

Aug 06, 2023 | 05:31 AM



Mengapakah setiap kali mengembara ke negara orang, tekak sebilangan daripada kita akan terasa ingin meratah gorengan yang disajikan di tepi jalan?

Anda perlu tonton dokumentari Street Food Asia yang disajikan aplikasi penstriman Netflix untuk tahu sebabnya. Banyak tradisi menarik di sebalik makanan jalanan kota sibuk di dunia yang dapat anda selongkar dalam dokumentari ini.


Dalam episod mengenai makanan jalanan di Delhi, India dan Yogyakarta, Indonesia, anda bagaikan dipelawa menjamah sajian jalanan menyelerakan di samping menggali warisan budaya dan asal-usul masakan tersebut.

EPISOD DELHI, INDIA

Episod di Delhi mengajak penonton melalui perjalanan yang membuka deria masing-masing apabila dibawa melalui jalan-jalan yang sibuk dengan hidangan membuka selera.

Daripada menikmati hidangan chaat (sejenis snek India utara) kepada kebab, Delhi menyajikan pelbagai perisa makanan dan meninggalkan penonton dengan keinginan untuk merasakan makanan tersebut suatu hari.


Satu perspektif yang ketara dalam episod ini adalah kepentingan sejarah makanan jalanan Delhi.

Siri ini menonjolkan bagaimana resipi untuk hidangan makanan jalanan telah diturunkan daripada generasi ke generasi, menjadikan makanan jalanan ini sebahagian penting warisan masakan India.

Dedikasi penjaja untuk memelihara teknik memasak tradisional dan rasa aslinya membawa kepada kepentingan budaya makanan jalanan sebagai pemelihara sejarah masakan India.







Selain itu, episod ini juga menyentuh tentang kepelbagaian budaya yang mendefinisikan ciri-ciri makanan jalanan Delhi.

Dengan pengaruh dari pelbagai rantau dan masyarakat di seluruh India, paparan makanan jalanan di bandar ini mencerminkan tapestri masakan yang meraikan perpaduan dalam kepelbagaian.

Perspektif ini juga menggariskan bagaimana makanan jalanan bukan sahaja mengenai usaha memuaskan perut yang lapar tetapi juga sebagai satu medium di mana budaya yang berbeza boleh berhubung dan wujud secara harmoni.

Selain itu, Street Food Asia menjelaskan cabaran yang dihadapi oleh penjaja makanan jalanan di Delhi, seperti mengharungi halangan birokrasi dan persaingan perniagaan yang semakin sengit.


Dengan mempamerkan daya tahan dan kesungguhan para penjaja ini, siri ini menekankan perlunya sokongan dan pengiktirafan yang lebih besar terhadap sumbangan mereka yang tidak ternilai kepada budaya makanan di bandar ini.

Episod Yogyakarta, Indonesia

Dalam episod yang didedikasikan kepada Yogyakarta, Street Food Asia membawa penonton menjelajah ke tempat jualan makanan di bandar Indonesia yang terkenal dengan warisan masakan yang kaya.


Dari masakan savori gudeg (hidangan nangka) ke sambal berapi, makanan jalanan Jogjakarta meraikan bahan-bahan tempatan dan teknik-teknik masakan tradisional.

Satu perspektif yang menarik dalam episod ini adalah kaitan rohani antara makanan jalanan Jogjakarta dengan akar budaya Jawa.

Siri ini meneroka simbolisme yang mendalam di sebalik hidangan tertentu, di mana penyediaan dan penggunaan makanan saling berkait dengan rohani dan kepercayaan purba. Dimensi kerohanian ini menambah satu lapisan mistik kepada pengalaman kulinari, menjadikan makanan jalanan Jogjakarta bukan sekadar santapan yang terasa ke lelangit dan sampaikan menjilat jari, malahan berupaya menjadi santapan jiwa.

Tambahan pula, siri Street Food Asia ini menonjolkan hubungan rapat antara penjaja makanan jalanan dengan masyarakat mereka.


Kisah penjaja yang berkongsi hubungan akrab dan saling menyokong menarik perhatian, di mana mereka sering bergantung kepada kepakaran dan kerjasama satu sama lain. Semangat gotong-royong ini menjadi bukti kepada peranan makanan jalanan dalam memupuk perpaduan sosial dan memelihara fabrik budaya Yogyakarta.

Episod ini juga mempamerkan usaha beberapa penjual yang telah menyesuaikan resipi tradisional mereka untuk memenuhi cita rasa moden lantas menunjukkan ciri makanan jalanan yang sentiasa berkembang.

Walaupun inovasi ini boleh mencetuskan perdebatan mengenai kesahihannya, dokumentari ini juga mencerminkan bagaimana makanan jalanan kekal sebagai tradisi yang dinamik dan kehidupan yang bertindak balas kepada perubahan masa dan cita rasa.

Kesimpulannya, Street Food Asia terus memukau penonton dengan penerokaan adegan makanan jalanan di Delhi dan Yogyakarta. Siri ini bukan sahaja membuatkan deria rasa kita menjelajah ke zon kulinari yang membuka mata tetapi juga menawarkan wawasan yang mendalam tentang dimensi budaya, sejarah dan sosial makanan jalanan.


Melalui pengalaman penjual dan penjaja, ia meraikan semangat, daya tahan dan kreativiti yang menjadikan makanan jalanan Asia sebagai khazanah masakan yang kekal segar dan digemari.




Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >