Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Hidayah0

Banyak hikmat tersirat sepanjang cabaran Covid-19

May 31, 2020 | 05:30 AM

APABILA Allah swt menurunkan ujian dan mengurangkan nikmat dalam hidup kita, ia bukan bererti Allah tidak menyayangi umat-Nya.

Sebaliknya, banyak hikmat tersirat sepanjang cabaran Covid-19 ini kerana perancangan Allah pasti jauh lebih hebat daripada perancangan manusia.

Yakinlah bahawa semuanya berlaku di bawah kekuasaan dan rahmat Allah, kata Ustaz Mustazah Bahari ketika menyampaikan kuliah zuhur berkenaan Kepentingan Menyambut Hari Raya Dengan Mematuhi Norma Yang Baru melalui Facebook Live@Masjid Maarof.

AIDILFITRI ANUGERAH UNTUK DIRI

Ustaz Mustazah berkata walaupun sambutan Hari Raya tahun ini tidak seperti tahun-tahun lalu, ia tidak pula menghalang kita meraikannya dengan cara yang terbaik.

Ustaz Mustazah Bahari menyatakan:

"Walapun kita hanya beraya di rumah tetapi kita masih berpeluang melihat sanak saudara mengenakan baju Raya yang cantik.

"Sememangnya, perkara sebegini perlu diteruskan kerana hari kemenangan patut dirayakan untuk diri kita yang menempuhi bulan puasa dengan jayanya. Maka, kemenangan perlu dinikmati untuk diri kita terlebih dahulu.

"Kewujudan teknologi digital canggih juga membolehkan kita terus berhubung dengan ahli keluarga melalui pelbagai wadah. Jadi, sila raikan Hari Raya anda dengan cara terbaik."

AIDILFITRI SUASANA 'IMSAK'

Di samping menyambut ketibaan Syawal, umat Islam masih berjuang bagi mengharungi cabaran Covid-19.

Ustaz Mustazah juga tidak menafikan bahawa penangan Covid-19 telah memberikan impak yang agak teruk kepada keadaan dunia hari ini.

"Anggaplah kita masih berada dalam suasana 'imsak' iaitu suasana menahan diri.

"Kita terpaksa menahan diri daripada melakukan perkara-perkara yang membahayakan keselamatan diri dan orang lain.

"Setelah berakhirnya Covid-19 nanti, berdoalah agar kita mendapat kehidupan yang lebih bermakna dan ceria," kata beliau.

PATUHI LARANGAN ADALAH SATU IBADAH

Selari dengan ayat dalam surah An-Nisaa', Allah berfirman:

"Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu.

"Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunah) Rasul-Nya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya." (4:59)

Para ulama menghuraikan perkataan ini 'Ulil-Amri' sebagai golongan pemerintah atau kerajaan yang memerintah rakyat di tempat tertentu.

Kata Ustaz Mustazah:

"Pada hari ini, setiap negara termasuklah Singapura sedang mengenakan arahan sekatan perjalanan. Maka, arahan ini perlu dipatuhi oleh seluruh warga kerana arahan ini tidak membawa kepada kemudaratan.

"Arahan yang dikeluarkan tidak bertujuan untuk menuju kita ke arah kemaksiatan atau kemudaratan. Malahan, ia adalah sesuatu perkara baik untuk semua orang.

"Apabila kita mematuhi arahan ke arah kebaikan, kita sebenarnya sedang melakukan ibadah dan ketaatan. Insya-Allah, kita akan diberikan ganjaran pahala oleh Allah."

SABAR SIFAT MUKMIN

Dalam keadaan suasana musibah ini, ramai orang yang merasakan hidup mereka kurang selesa dan penuh kesempitan.

Sesungguhnya, semua ini adalah sebahagian daripada ujian yang perlu kita jalani. Maka, tanamlah sifat sabar agar kita mampu membentuk diri sebagai Mukmin sejati.

Daripada Shuhaib ra berkata, Rasulullah saw bersabda:

"Amat menakjubkan urusan seorang Mukmin kerana setiap urusannya adalah baik dan itu tidak akan berlaku kepada seorang pun kecuali kepada seorang Mukmin (yang sempurna keimanannya).

"Jika dia mendapat sesuatu yang mengembirakan dia bersyukur, maka itu adalah kebaikan baginya. Jika dia ditimpa kesusahan dia bersabar, maka itu adalah kebaikan baginya." (Hadis riwayat Muslim)

Menurut Ustaz Mustazah lagi, berdasarkan hadis di atas, kesabaran hanya akan lahir dalam diri orang yang beriman sahaja.

Walau dalam keadaan apa sekalipun, orang beriman akan sentiasa menerima ketentuan dengan penuh kesabaran.

"Apa yang pasti, Allah akan menyediakan pahala kepada orang yang bersabar terhadap sesuatu ujian,'' kata Ustaz Mustazah.


BIODATA USTAZ

Ustaz Mustazah Bahari merupakan graduan Sarjana Pengajian Islam dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Beliau bertugas sebagai Felo Penyelidik Bersekutu di Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam (RSIS).

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian