Subuh
5:30
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Kesihatan0

Awas! Elak sentuh mata anda

May 09, 2020 | 09:25 AM

HONG KONG: Kajian dari Universiti Hong Kong mendapati bahawa mata menjadi saluran utama di mana wabak koronavirus mampu menjangkiti manusia, selain saluran pernafasan seperti dari hidung, mulut dan tekak.

Kajian yang didedahkan kepada umum semalam (8 Mei) juga mendapati bahawa Sars-Cov-2 - jenis koronavirus yang menyebabkan penyakit Covid-19 - hingga 100 kali lebih berjangkit berbanding virus sindrom sesak nafas mendadak (Sars), atau Sars-Cov, dan virus selesema burung seperti H5N1, lapor agensi berita Xinhua.

Pasukan penyelidik yang diketuai oleh Dr Michael Chan Chi Wai, seorang profesor bersekutu di Sekolah Kesihatan Awam universiti tersebut, turut mendapati bahawa wabak koronavirus ini jauh lebih cekap dalam menjangkiti konjungtiva manusia - tisu yang melapisi permukaan mata - dan saluran udara pernafasan atas , dan tahap jangkitannya setanding dengan yang diperhatikan pada H1N1, virus ‘selesema babi’ yang menyebabkan pandemik pada 2009.

“Ini menerangkan penularan Covid-19 yang jauh lebih tinggi berbanding Sars. Kajian ini juga mengetengahkan fakta bahawa mata mungkin merupakan laluan penting jangkitan Sars-Cov-2 di kalangan manusia,” kata Dr Chan, menukil laporan South China Morning Post.

Pasukan penyelidik sebelum ini mendapati bahawa koronavirus akan hidup sehingga tujuh hari di permukaan licin seperti keluli tahan karat, kaca dan plastik. Justeru, seseorang boleh dijangkiti apabila menyentuh permukaan ini dengan tangan mereka dan kemudian menyentuh wajah mereka.

Penemuan terbaru ini juga mengesahkan nasihat dari pakar kesihatan awam bahawa seseorang dapat mengurangkan risiko jangkitan mereka dengan mencuci tangan dengan kerap dan tidak menyentuh wajah mereka, untuk mengelakkan pemindahan virus secara tidak sengaja menerusi saluran yang terdapat di wajah mereka. - Agensi

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian