Subuh
5:30
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Kesihatan0

Kajian: Virus Covid-19 mampu 'langkah' sejauh 4 meter

Apr 11, 2020 | 04:22 PM

WASHINGTON: Satu kajian baharu yang menilai contoh udara dari wad hospital yang dihuni pesakit Covid-19 mendapati virus itu boleh 'melangkah' sejauh 4 meter - dua kali ganda jarak yang dipastikan garis panduan sedia ada, yang meminta individu menjarakkan diri antara mereka semasa di tempat awam.

Dapatan awal hasil siasatan penyelidik China telah dilaporkan dalam sebuah majalah ilmiah terbitan Pusat bagi Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) dalam bab, Penyakit Berjangkit Baru Muncul.

Laporan mereka meningkatkan lagi perdebatan tentang bagaimana virus ini berjangkit, dengan saintis masing-masing memberi amaran bahawa jumlah virus yang kecil yang mereka temui di jarak sejauh itu tidak bererti ia mudah menjangkit. 

Para penyelidik, yang dipimpin sebuah pasukan dari Akademi Sains Perubatan Ketenteraan di Beijing, menguji contoh udara dan lantai di unit jagaan rapai dan sebuah wad biasa untuk Covid-19 di Hospital Huoshenshan di Wuhan. Ia menempatkan sejumlah 24 pesakit antara 19 Februari hingga 2 Mac lalu. 

Mereka dapati virus itu kebanyakannya berada di lantai wad, "mungkin kerana graviti dan pengalihan udara menyebabkan kebanyakan titisan virus terapung di atas lantai." 

Virus itu juga lebih jelas kelihatan di atas tempat yang sering disentuh, seperti tetikus komputer, tong sampah, birai katil dan tombol pintu. 

"Selain itu, separuh dari contoh kasut kakitangan perubatan ICU didapati positif," tulis pasukan itu.

"Jadi, mungkin tapak kasut kakitangan perubatan mungkin bertindak sebagai pembawa virus," tulis mereka lagi. - AFP

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian