Subuh
5:58
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:34
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Kesihatan
35
0

Tekanan emosi dalam penjagaan kanak-kanak hidap barah

Oct 02, 2023 | 06:00 AMTakrif emosi:


Emosi ditakrifkan sebagai keadaan intrinsik manusia yang boleh dinyatakan dalam bentuk lisan dan bukan ujaran.

Ia telah digambarkan sebagai reaksi terhadap situasi atau kejadian tertentu. Sebagai contoh, emosi takut sebagai perasaan yang menikam hati akibat datangnya sesuatu yang tidak disukai. Emosi diakui sebagai bahagian penting daripada kehidupan manusia.

Emosi adalah hasil persepsi perubahan dalam tubuh. Perubahan itu dihasilkan oleh rangsangan saraf yang mempengaruhi otak. Teori ini menekankan bahawa setiap emosi yang dihasilkan adalah unik dan berbeza mengikut individu.

Takrif barah


Barah merujuk kepada ketumbuhan atau pembiakan sel yang tidak normal dalam tumor. Tumor benign bukan barah dan tidak merebak ke kawasan lain, sedangkan tumor malignan adalah barah yang boleh merebak ke kawasan lain.

Tekanan emosi dalam menjaga kanak-kanak hidap barah


Walaupun terdapat banyak kajian mengenai barah, kebanyakan kajian memberi tumpuan kepada pesakit barah dewasa.

Namun, kajian yang menekankan pengurusan sokongan emosi penjaga, terutama dalam konteks penjagaan kanak-kanak barah, masih diperlukan.

Penjaga pesakit barah kanak-kanak sering kali berasa tekanan emosi. Kesukaran dalam menerima hakikat penyakit itu boleh menyebabkan rasa sedih, takut dan bimbang.

Tekanan emosi sering dialami oleh penjaga ketika menjaga kanak-kanak yang menghidap barah.

Emosi seperti kejutan, putus asa, dan kesedihan mungkin melanda pesakit dan penjaga. Selain daripada itu, penjagaan bukan hanya melibatkan aspek fizikal bahkan juga aspek kewangan, pengetahuan dan kekuatan mental.

Penerimaan dan tekanan


Kesukaran Penerimaan oleh Ibu Bapa: Ibu bapa kanak-kanak yang hidap barah sering kali berhadapan kesukaran menerima realiti yang pahit.


Ramai ibu bapa menghadapi cabaran dalam menerima hakikat bahawa anak mereka menghidap barah. Hal ini memberi kesan kepada proses rawatan yang mungkin menjadi sukar untuk diteruskan.

Perasaan Penjaga Tidak Formal: Seorang ibu bercerita tentang perasaannya yang bercampur aduk apabila anak bongsunya, berusia 10 tahun, didiagnosis menghidap leukemia pada usia dua tahun. Perasaannya penuh dengan kesedihan, ketidakpercayaan dan tekanan, suatu beban emosi yang sangat besar bagi penjaga tidak formal.


Tekanan Yang Dialami Oleh Penjaga Formal: Penjaga formal seperti doktor dan jururawat bukan sahaja memberi rawatan kepada pesakit, malah turut menyumbang perasaan empati dan kasih sayang.


Meskipun mereka mungkin tidak menghadapi isu ‘menerima hakikat’ seperti penjaga tidak formal, tekanan emosi tetap ada dalam diri mereka.

Sebagai contoh, seorang jururawat yang bekerja di wad pesakit barah tahap 4 menceritakan betapa pilunya hatinya melihat kanak-kanak yang menghidapi barah. Tanggungjawab mereka sebagai tenaga perubatan seringkali menghadapi tekanan tambahan oleh keterbatasan peralatan dan sumber.

Faktor-faktor Tekanan Emosi bagi Penjaga Tidak Formal: Tekanan yang dialami oleh penjaga tidak formal bukan sahaja disebabkan oleh emosi, bahkan juga oleh cabaran lain seperti kekurangan pengetahuan tentang barah, masalah dalam mendapatkan nasihat, dan tanggungjawab dalam memberi penjagaan fizikal dan emosi kepada pesakit barah kanak-kanak.


Dengan adanya isu-isu seperti ini, sokongan emosi dan bantuan profesional menjadi penting bagi memastikan kesejahteraan penjaga dan pesakit barah kanak-kanak.

Pengaruh situasi ke atas emosi


Peristiwa tertentu, seperti dimalukan di hadapan ramai orang atau kehilangan orang yang disayangi, dapat mencetuskan pelbagai emosi. Setiap individu akan bertindak balas dengan cara berbeza berdasarkan pengalaman dan tanggapan emosi mereka.

Pentingnya sokongan emosi


Untuk penjaga pesakit barah, sokongan emosi amat penting. Sokongan daripada masyarakat dapat memberi dorongan dan semangat kepada penjaga. Bagaimanapun, ramai penjaga memerlukan lebih banyak maklumat, bantuan dan kesedaran daripada masyarakat.

Ada pelbagai pertubuhan yang telah membina rangkaian sokongan bagi penjaga dan pesakit barah. Mereka memberikan bantuan dalam bentuk maklumat, kemudahan penginapan dan sokongan emosi.

Begitu juga kaunselor untuk memberi bimbingan kepada pesakit barah kanak-kanak dan keluarga mereka demi memastikan pendidikan pesakit berjalan lancar. Kakitangan perubatan dilengkapi ilmu mengenai keperluan emosi penjaga pesakit barah.

Kesimpulan:


Mengurus emosi pesakit barah dan penjaga mereka adalah satu cabaran. Namun, dengan sokongan yang sesuai, keberkesanan rawatan dapat ditingkatkan dan mutu hidup pesakit dan penjaga dapat ditingkatkan.

Sokongan masyarakat adalah kunci untuk membantu mereka mengatasi cabaran ini.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >