Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Rencana3

LINGKARAN ASIA: COVID-19

Virus jejas teruk sosioekon dan politik Indonesia

Oct 05, 2020 | 05:30 AM

JAKARTA: Pakar Epidemiologi mendakwa angka kematian sebenar akibat Covid-19 di Indonesia mungkin tiga kali ganda daripada yang dilaporkan.

Setakat kelmarin, negara itu melaporkan jangkitan Covid-19 275,213 kes, sejumlah 10,386 kematian.

Pakar Epidemiologi Griffith University Australia, Dicky Budiman, berkata Indonesia mencatat jumlah kematian tertinggi di seluruh negara Asean dan berada di tangga ketiga di Asia.

Beliau berkata angka kematian adalah petunjuk sah pengurusan Covid-19 di negara dan wilayah tertentu.

Katanya, jumlah kematian sebenar Indonesia adalah tiga kali ganda daripada jumlah yang dilaporkan di mana setakat ini lebih 10,000 kematian yang disahkan.

"Indonesia harus merujuk kepada definisi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berhubung kematian Covid-19 dan melaksanakannya di negara ini untuk kepentingan kita sendiri.

"Sementara itu, kita tidak menghitung (kematian orang dengan) status yang mungkin atau disyaki. Sekiranya kita menghitung semuanya, kita mungkin mendapati ia adalah tiga kali lebih banyak," katanya.

Kenyataan Dicky dipetik oleh Kompas.com.

Provinsi Jakarta masih mencatatkan kes positif keseluruhan tertinggi di republik itu iaitu 70,441 kes, dengan tambahan 1,217 kes baharu.

Provinsi Jawa Timur mencatatkan jumlah kematian keseluruhan tertinggi iaitu 3,118 orang, diikuti Jakarta (1,686), Jawa Tengah (1,389) dan selebihnya di wilayah-wilayah lain di Indonesia.

Kini pemerintah Indonesia menjadikan hotel di Jakarta sebagai tempat kuarantin dan merawat pesakit Covid-19, berikutan peningkatan drastik jangkitan serta hospital di provinsi itu dilaporkan mula mencapai kapasiti penuh.

Ketua Bidang Kesihatan Masyarakat, Provinsi Jakarta, Fify Mulyani, dalam siaran di YouTube rasmi Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) Indonesia berkata dua hotel iaitu Ibis Style di Mangga Dua, Jakarta Utara dan U Stay Hotel di Mangga Besar, Jakarta Barat, telah dijadikan tempat kuarantin dan rawatan kepada pesakit Covid-19 bermula Selasa lalu (29 Sept).

Pada 14 September lepas, Gabenor Jakarta Anies Baswedan menyatakan 67 hospital di Jakarta berada di tahap lebih 70 peratus penggunaan peralatan, katil serta kemudahan perubatan berikutan trend kes positif baharu di Jakarta secara puratanya hampir 1,000 kes setiap hari sejak akhir Ogos lepas.

Kini ramai yang melahirkan kebimbangan pada Pilihan Raya Kepala Daerah 2020 (Pilkada).

Pengundian Pilkada 2020 pada awalnya dijadualkan pada 23 September, namun ditunda sehingga 9 Disember berikutan pandemik Covid-19.

Ini bagi memastikan hak perlembagaan rakyat untuk memilih dan dipilih adalah dilindungi, menurut jurucakap Presiden, Fadjroel Rachman.

Beliau berkata Presiden Joko Widodo (Jokowi) menegaskan bahawa Pilkada tidak boleh ditangguh sehingga wabak berakhir kerana tidak ada negara yang tahu bilakah ia akan tamat.

Negara seperti Singapura, Jerman, Perancis dan Korea Selatan sudah mengadakan pilihan raya umum walaupun wabak itu sedang berlaku tetapi melaksanakannya dengan protokol ketat.

"Kerajaan menyeru semua pihak untuk bekerjasama bagi mencegah potensi kelompok baharu Covid-19 di setiap peringkat Pilkada," katanya.

Presiden Jokowi dalam satu kenyataan di Istana Negara melahirkan kebimbangan Pilkada 2020 boleh mencetuskan kelompok besar kepada penularan virus Covid-19 di Indonesia.

"Hati-hati kelompok Pilkada ini. Penegak hukum, polis, tentera, tokoh masyarakat, hendaklah bersama-sama mendisiplinkan masyarakat melaksanakan protokol kesihatan," katanya.

Encik Jokowi berkata, beliau telah mengarahkan Menteri Dalam Negeri Tito Karnavian, Komisi Pemilihan Umum Indonesia, polis dan tentera melaksanakan langkah sewajarnya dalam memastikan aktiviti kempen Pilkada 2020 mematuhi prosedur kesihatan Covid-19.

Begitupun, ada usaha berterusan untuk menghalang Pilkada itu berikutan krisis kesihatan yang semakin meningkat daripada Persatuan Pemilihan dan Demokrasi (Perludem), Suruhanjaya Nasional Hak Asasi Manusia (Komnas HAM) dan Nahdlatul Ulama, organisasi Muslim terbesar di Indonesia.

Pemilihan ketua daerah serentak akan diadakan di 270 wilayah, termasuk di sembilan provinsi, 37 kota dan 224 daerah.

Terdapat lebih daripada 100 juta pengundi berdaftar. Tempoh kempen selama 71 hari.

Namun baru-baru ini WHO mengatakan jumlah kematian akibat Covid-19 mungkin lebih kecil daripada fakta sebenar.

"Angka yang dilaporkan sekarang mungkin menunjukkan salah perhitungan sama ada ke atas individu yang dijangkiti Covid-19 atau mereka yang meninggal akibatnya," kata pakar kecemasan kanan WHO, Encik Mike Ryan semasa sidang media di Geneva.

Menurut pegawai WHO, jumlah kematian di seluruh dunia akibat penyakit virus korona kini telah mencapai lebih daripada satu juta.

"Apabila anda menghitung, anda tidak dapat menghitungnya dengan sempurna, tetapi saya dapat meyakinkan anda bahawa jumlah semasa mungkin kurang daripada jumlah sebenar mangsa Covid-19," kata Encik Ryan. - Agensi berita


JUMLAH KES

Provinsi Jakarta masih catatkan kes positif tertinggi - 70,441

kes baharu - 1,217

JUMLAH KEMATIAN

Provinsi Jawa Timur catat jumlah kematian tertinggi - 3,118

Jakarta - 1,686

Jawa Tengah - 1,389

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian