31 individu, 5 tempat makan didenda, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:06
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

BERITA LANGGAR PERATURAN COVID-19

31 individu, 5 tempat makan didenda

Mar 06, 2021 | 05:30 AM

SERAMAI 31 individu dan lima premis makanan dan minuman (F&B) didenda atas kesalahan melanggar Langkah Pengurusan Selamat (SMM) baru-baru ini.

Menurut kenyataan Kementerian Kemampanan dan Sekitaran (MSE) semalam, 31 individu disaman kerana melanggar peraturan SMM di taman dan kawasan pantai.

Setiap individu disaman $300 pada 28 Februari lalu. Antara lain, mereka didapati berhimpun dalam kumpulan melebihi lapan orang, contohnya di Taman Esplanade (gambar).

Daripada lima premis F&B tersebut, dua diarah tutup manakala baki tiga disaman.

Dua premis yang diarah tutup ialah Club Peaches di Pusat Beli-Belah Concorde di 100 Orchard Road dan Tasty Loong di 50 Tiong Bahru Road.

Berita Popular

Menurut MSE, pelayan Club Peaches didapati menguruskan kumpulan pelanggan berbeza di meja berlainan pada 26 Februari lalu.

Atas dasar itu, Lembaga Pelancongan Singapura (STB) mengeluarkan arahan tutup ke atasnya selama 20 hari dari 27 Februari hingga 18 Mac ini.

Ini kali kedua Club Peaches ditangkap melanggar peraturan. Sebelum ini, mereka pernah disaman $1,000 ekoran membolehkan lebih lima orang duduk semeja semasa Fasa Dua dan menyediakan permainan buat pelanggan pada 18 Disember tahun lalu.

Di bawah peraturan sementara Covid-19, premis F&B tidak dibenarkan menyediakan permainan sekiranya tidak dikategorikan juga sebagai tempat hiburan.

Premis F&B Tasty Loong pula didapati membenarkan pelanggan bersorak. Mereka juga gagal mengurangkan interaksi fizikal sesama kakitangan dan pelanggan pada 20 Februari lalu.

STB kemudian mengeluarkan arahan tutup 10 hari bagi premis itu dari 25 Februari hingga hari ini.

Baki tiga premis F&B masing-masing disaman $1,000 kerana membenarkan pelanggan duduk dalam jarak kurang semeter. Premis tersebut juga tidak memeriksa suhu badan pelanggan terlebih dahulu.

Secara keseluruhannya, sebanyak 19 tempat makan telah diarah tutup dan 572 individu disaman kerana melanggar SMM dalam tempoh 22 Januari hingga 28 Februari lalu.


Covid-19: 9 kes baru, tiada dalam masyarakat

LAGI 9 kes baru Covid-19 dilaporkan di Singapura hingga 12 tengah hari semalam, menjadikan jangkitan koronavirus itu di sini berjumlah 60,007.

Kesemua kes import itu telah dikenakan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) atau dikuarantin setibanya mereka di Singapura, kata Kementerian Kesihatan (MOH) semalam.

Tiada kes melibatkan pekerja asing di dormitori, dan tiada kes dalam masyarakat.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map