Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Setempat0

4 pusat vaksin siap bulan ini; 4 lagi jelang hujung Feb

6,200 orang di sini telah dapatkan vaksin Covid-19 sejauh ini; lebih banyak pusat vaksin akan ditubuhkan secara bertahap: Gan Kim Yong
Jan 14, 2021 | 05:30 AM

EMPAT pusat vaksin Covid-19 akan ditubuhkan bulan ini manakala empat lagi akan dibentuk menjelang hujung bulan depan.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong mengumumkan demikian ketika ditemui media semasa melawat Hospital Kwong Wai Shiu semalam.

Pusat itu termasuk di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi dan Pusat Konvensyen Raffles City yang mula beroperasi semalam.

Dua lagi pusat - di Sekolah Menengah Hong Kah dan Kelab Masyarakat Woodlands Galaxy - akan sedia beroperasi mulai minggu depan.

Sementara itu, empat lagi pusat vaksin Covid-19 akan dibentuk menjelang hujung bulan depan.

Lebih banyak pusat vaksin Covid-19 akan ditubuhkan secara bertahap sedang Singapura memperluas program vaksinnya, kata Encik Gan yang mempengerusikan pasukan bertindak berbilang kementerian bersama Menteri Pendidikan Lawrence Wong bagi menangani penularan Covid-19.

Menurut Kementerian Kesihatan (MOH), lebih banyak pusat vaksin Covid-19 itu akan dilancarkan sejajar dengan ketibaan vaksin Covid-19 di Singapura.

Kedua-dua Encik Gan dan Encik Wong turut mendapatkan dos pertama vaksin Covid-19 mereka semasa kunjungan mereka ke hospital yang terletak di Serangoon Road itu.

Encik Gan mendedahkan bahawa sekitar 6,200 orang di Singapura telah mendapatkan vaksin Covid-19 sejauh ini, dengan kira-kira 2,800 orang mendapatkan vaksin itu kelmarin.

Program vaksin Covid-19 Singapura bermula pada 30 Disember lalu, dengan vaksin itu ditawarkan kepada pekerja penjagaan kesihatan dan pekerja barisan depan dahulu.

Warga emas dijangka boleh mendapatkan vaksin Covid-19 mulai hujung bulan ini, lebih awal berbanding Februari seperti yang diumumkan pemerintah sebelum ini.

Program vaksin Covid-19 di sini akan terus diperluas serta ditawarkan kepada semua warga Singapura dan penduduk jangka panjang di sini.

Oleh itu, Encik Gan berkata pusat vaksin Covid-19 berskala besar yang akan dibentuk pemerintah membolehkan bilangan besar orang mendapatkan vaksin.

Tambahnya, empat pusat vaksin Covid-19 pertama di sini ditempatkan di serata Singapura termasuk kawasan timur, barat, utara dan selatan untuk menawarkan akses lebih mudah kepada orang ramai.

"Kami akan menubuhkan lebih banyak pusat kelak untuk menyediakan lebih banyak kemudahan kepada warga Singapura supaya kita boleh menggalak lebih ramai orang mendapatkan vaksin ini.

"Kami juga akan memanfaatkan poliklinik... dan institusi penjagaan kesihatan yang akan terus menyediakan khidmat vaksin itu.

"Institusi penjagaan kesihatan awam termasuk hospital privet boleh mengendalikan (program) vaksin ini sendiri kerana mereka berupaya melakukannya, seperti Hospital Kwong Wai Shiu yang menjalankan khidmat vaksin sendiri bagi kakitangan mereka tanpa memerlukan sokongan dari luar," kata Encik Gan.

Tambahnya, pemerintah akan mengambil pendekatan berbilang serampang untuk membangunkan keupayaan bagi menawarkan vaksin kepada seluruh penduduk.

Pusat vaksin Covid-19 yang ditubuhkan pemerintah, bersama poliklinik dan Klinik Kesediaan Kesihatan Awam (PHPC), akan memastikan setiap warga Singapura dan penduduk jangka panjang di sini yang layak dari segi kesihatan boleh mendapatkan vaksin Covid-19 dengan mudah.

Encik Gan berkata vaksin memainkan peranan amat penting dalam usaha Singapura memerangi Covid-19.

Selain memberi perlindungan kepada individu yang telah mendapatkan vaksin itu, ia juga akan melindungi seluruh penduduk jika terdapat sejumlah tinggi penduduk yang mendapatkan vaksin Covid-19 itu.

"Ini akan membolehkan kita pulih daripada kesan pandemik Covid-19 lebih cepat, dengan ekonomi kita dapat pulih lebih cepat dan orang ramai juga dapat melakukan semula kegiatan masyarakat dengan lebih cepat.

"Vaksin memainkan peranan amat penting dan saya menggalak warga Singapura mendapatkan vaksin apabila tiba masanya nanti," ujarnya.


SEKILAS

  • 4 pusat vaksin Covid-19 yang dibentuk bulan ini:

- Terminal 4 Lapangan Terbang Changi (sudah beroperasi sejak semalam)

- Pusat Konvensyen Raffles City (sudah beroperasi sejak semalam)

- Sekolah Menengah Hong Kah (sedia beroperasi minggu depan)

- Kelab Masyarakat Woodlands Galaxy (sedia beroperasi minggu depan)

  • Program vaksin Singapura:

- Sudah bermula dengan pekerja penjagaan kesihatan dan pekerja barisan depan

- Lebih 6,200 individu telah terima dos pertama vaksin Covid-19 hingga 12 Januari

- Warga emas boleh dapatkan vaksin lebih awal, mulai hujung bulan ini dan bukan bulan depan

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map