80,000 pekerja pengangkutan darat mula terima vaksin Covid-19 secara bertahap, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

80,000 pekerja pengangkutan darat mula terima vaksin Covid-19 secara bertahap

Jan 26, 2021 | 05:30 AM

SEKITAR 80,000 pekerja pengangkutan darat, termasuk pemandu teksi dan kereta sewa privet (PHC), akan menerima vaksin Covid-19 secara bertahap sepanjang beberapa bulan akan datang.

Menurut kenyataan Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) semalam, kakitangan syarikat pengendali bas dan kereta api akan membentuk kumpulan pertama 12,000 pekerja pengangkutan darat yang menerima vaksin itu.

Mereka akan mendapatkan vaksinasi di dua pusat vaksin Covid-19: tapak bekas Sekolah Menengah Hong Kah di Jurong West Street 42 dan di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi.

Semasa berkunjung ke pusat vaksinasi di tapak bekas Sekolah Menengah Hong Kah itu semalam, Menteri Negara Kanan (Pengangkutan merangkap Ehwal Luar) Chee Hong Tat turut bertemu dan bercakap bersama beberapa pekerja pengangkutan darat yang mendapatkan vaksinasi di sana.

Selain kakitangan syarikat pengendali bas dan kereta api, pemandu teksi dan PHC yang aktif memandu juga kan ditawarkan vaksin Covid-19.

Discover Malay Home Based Businesses

Menurut LTA, vaksin itu terlebih dahulu ditawarkan kepada pemandu terlibat dalam usaha menyokong operasi Notis Jangan Keluar Rumah (SHN).

LTA menambah bahawa ia sedang bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan (MOH) serta syarikat pengendali teksi dan PHC untuk menawarkan vaksin itu kepada baki pemandu.

Usaha LTA bekerjasama dengan MOH dan syarikat menawarkan vaksin Covid-19 itu sebahagian strategi vaksinasi nasional Singapura untuk melindungi pekerja, selain mengukuhkan daya tahan perkhidmatan pengangkutan penting.

Ketua Eksekutif LTA Ng Lang berkata pekerja pengangkutan darat telah berusaha keras sejak Covid-19 mula menular untuk memastikan perkhidmatan pengangkutan penting dapat terus beroperasi.

"Vaksinasi akan membantu memastikan pekerja kita dan keluarga mereka selamat serta mengukuhkan daya tahan perkhidmatan ini.

"Kami menggalak pekerja pengangkutan darat tampil mendapatkan vaksinasi ini," ujar beliau.

Pengendali bas Tower Transit berkata kakitangannya, termasuk pengarah urusan Winston Toh, mendapatkan vaksinasi di tapak Sekolah Menengah Hong Kah semalam.

Lebih ramai kakitangan syarikat itu akan mendapatkan vaksinasi minggu ini, ujarnya di Facebook.

Buat masa ini hanya vaksin Pfizer-BioNTech telah diluluskan digunakan di Singapura dan kumpulan pertama vaksin itu tiba di sini pada 21 Disember. Ia perlu diberikan dalam dua dos, dengan dos kedua diberi 21 hari selepas dos pertama.

Minggu lalu, satu usaha besar dimulakan untuk memvaksinasi 37,000 pekerja sektor penerbangan dan maritim dalam masa dua bulan.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map