Banduan diberi peluang berhubung maya dengan 3 anak, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

BERITA

Banduan diberi peluang berhubung maya dengan 3 anak

Ibu, bapa dalam penjara dan anak-anak lepaskan rindu dalam pertemuan di alam maya
Oct 30, 2020 | 05:30 AM

TATKALA Riefan melangkah ke darjah satu dua tahun lalu, tidak seperti ramai rakan sekolahnya, ibunya tiada bersamanya.

Begitu juga apabila abangnya - Saiful dan Fairuz - meneruskan pendidikan ke sekolah menengah. Ibu mereka tidak bersama menyaksikan detik penting itu.

Masa-masa itu antara saat terlepas yang tidak akan boleh didapatkan semula ibu mereka, Aisha, 31 tahun.

Dipenjarakan sejak 2016 kerana kesalahan dadah, banyak perkara ketinggalan antara kehidupan Aisha dan anak-anaknya (kesemua mereka menggunakan nama samaran).

Riefan kini berusia sembilan tahun; Saiful, 13 tahun, dan Fairuz, 14 tahun.

Discover Malay Home Based Businesses

"Saya terlepas detik-detik penting anak-anak saya, daripada tadika ke sekolah rendah, sekolah rendah ke menengah. Saya tak dapat tengok anak bongsu saya ke darjah satu.

"Saya pun terlepas semua kegiatan keluarga yang kami selalu lakukan pada hujung minggu dan cuti sekolah. Saya rindu semua itu," ujar Aisha.

Baru-baru ini, sebagai sebahagian sambutan Hari Kanak-Kanak, dia berpeluang berjumpa anak-anaknya itu, meskipun hanya di alam maya sahaja disebabkan pandemik Covid-19.

Perkhidmatan Penjara Singapura (SPS) dan salah satu rakan masyarakatnya, The Salvation Army Prison Support Services - Kids In Play (TSA PSS-KIP), menganjurkan sesi ikatan bagi kanak-kanak dan ibu bapa mereka di penjara.

Sesi itu dijalankan melalui wadah Zoom dan melibatkan kanak-kanak tersebut dan ibu atau bapa mereka melakukan kegiatan bersama.

Aisha, yang membuat untuk anak-anaknya mainan berbentuk arnab menggunakan stokin, kacang hijau dan bebola kapas, berkata:

"Saya memang sangat ghairah dapat jumpa mereka.

"Anak bongsu saya cakap, 'Okay mummy, saya akan tidur dengan (mainan) ini'. Bila saya dengar itu, saya macam nak nangis, tapi saya mesti tabah depan mereka, saya tak nak buat mereka sedih.

"Pada masa yang sama, saya pun sedih juga sebab saya tak dapat pegang dan peluk anak-anak saya, tak dapat cium mereka.

"Kami begitu dekat, tapi pada masa yang sama begitu jauh, dan saya tak sabar dapat jumpa mereka (secara fizikal) lagi."

Dek pengaruh hubungan lama, Aisha mengambil dadah 'Ice', mengakibatkan dia dihukum penjara yang bermula November 2016.

Itu merupakan kesalahan pertamanya dan dia dijangka dibebaskan Disember ini.

Bertekad melupakan kehidupan lamanya dan memulakan lembaran baru, Aisha akur kesilapannya itu membuat dia berasa begitu jauh daripada anak-anaknya.

"Kali pertama saya dipenjarakan, saya tahu saya buat salah. Saya rasa sangat jauh daripada mereka, mereka tak nak cakap banyak, cuma 'Mummy jaga diri, jangan gaduh'. Bila saya dengar tu, saya nak nangis.

"Saya harap bila saya dibebaskan, saya dapat lebih rapat dengan mereka dan kita dapat lebih menyayangi satu sama lain, sebab mereka semua dah besar-besar sekarang.

"Tahun lalu bila ada open visit (lawatan terbuka secara fizikal), saya peluk anak sulung saya, dia rasa paiseh, dia cakap dengan saya 'Mummy, jangan cium!'" ceritanya.

Ibu tiga anak itu menambah bahawa beliau mahu membawa anak-anaknya ke Sentosa suatu hari nanti, dan bertekad membimbing mereka untuk melakukan perkara betul dan mengelak bergaul dengan kumpulan kawan yang salah.

"Kadang saya risau juga sebab saya di dalam, mereka di luar, saya tak dapat tengok apa-apa. Ibu saya pun tak selalu di rumah," ujar Aisha.

Ketiga-tiga anaknya itu kini dijaga nenek mereka yang berusia 51 tahun, yang melakukan kerja pembersihan.

Mereka tinggal di rumah sewa satu bilik yang didiami seramai enam orang.

Setiap dua bulan mereka melawat ibu mereka di penjara, kecuali pada cuti sekolah apabila lawatan dilakukan satu atau dua kali sebulan.

"Bagus juga dapat berbual dengan ibu kami, dia berikan hadiah (mainan arnab).. .ia buat kami gembira walaupun dia berada di dalam," kata Fairuz.

Tiga adik-beradik itu berkata mereka merindui ibu mereka kerana tidak dapat bersamanya secara fizikal.

"Saya nak sampaikan kepadanya agar teruskan perjalanan (pemulihan) ini, lupakan masa lalu dan apa yang telah dilakukan, dan jadi seorang yang berjaya.

"Bila ibu saya keluar dari penjara, saya harap dia berubah dan tidak seperti dulu.

"Saya dapat lihat ibu saya dah berubah daripada tahun lepas, cara dia berbual, cara dia senyum (berbeza) berbanding tahun lalu," kata Fairuz.

Saiful berkata program TSA PSS-KIP membuat dia berasa lebih akrab dengan ibunya.

"Dulu, bila ibu tak ada, kami rasa sedih. Bila ada program ini, kami lagi gembira kerana dapat tengok ibu. Kadang kami akan ketawa bersama dan buat ibu kami ketawa juga dan buat lawak," katanya.

Menurut Pengurus Pusat TSA PSS-KIP, Encik Jason Wong, 36 banduan - sembilan wanita dan 27 lelaki - serta 73 kanak-kanak mengambil bahagian dalam sambutan Hari Kanak-Kanak alam maya itu tahun ini.

Acara sedemikian membantu mengekalkan hubungan keluarga yang positif serta sokongan keluarga yang penting dalam proses pemulihan bekas pesalah, kata SPS.


"Saya memang sangat ghairah dapat jumpa mereka. Anak bongsu saya cakap, 'Okay mummy, saya akan tidur dengan (mainan) ini'. Bila saya dengar itu, saya macam nak nangis, tapi saya mesti tabah depan mereka, saya tak nak buat mereka sedih. Pada masa yang sama, saya pun sedih juga sebab saya tak dapat pegang dan peluk anak-anak saya, tak dapat cium mereka."
- Aisha, yang dipenjara sejak 2016 kerana kesalahan dadah dan dijangka dibebaskan Disember ini.

"Saya nak sampaikan kepadanya agar teruskan perjalanan (pemulihan) ini, lupakan masa lalu dan apa yang telah dilakukan, dan jadi seorang yang berjaya. Bila ibu saya keluar dari penjara, saya harap dia berubah dan tidak seperti dulu. Saya dapat lihat ibu saya dah berubah daripada tahun lepas, cara dia berbual, cara dia senyum (berbeza) berbanding tahun lalu."
- Anak sulung Aisha yang berumur 14 tahun.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map