Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Setempat0

Bekalan pembantu rumah mungkin terjejas dek sekatan perjalanan

Mar 21, 2020 | 01:56 PM

KELUARGA Singapura yang bergantung pada pembantu rumah bagi menguruskan rumah atau menjaga warga emas dan anak kecil dalam keluarga mereka mungkin terjejas dek beberapa langkah sekatan perjalanan yang dilaksanakan beberapa negara bagi membendung penularan Covid-19.

Menerusi laman Facebook mereka hari ini (21 Mac), Kementerian Tenaga Manusia (MOM) berkata langkah sekatan perjalanan itu telah menjejas pengambilan pembantu rumah yang belum tiba di Singapura.

Oleh itu, mereka menasihatkan orang ramai agar mengambil langkah proaktif dalam menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah-ubah.

“Jika anda mempunyai keperluan penting mendapatkan penjaga bagi anak, warga emas atau anggota keluarga, pertimbangkan pilihan penjagaan institusi atau di rumah tumpangan.

“Mereka yang tidak perlukan pembantu rumah segera boleh menunda pengambilan pekerja ini dan mendapatkan bantuan sementara,” kata MOM.

Berita Popular

Mereka turut menggesa majikan menerangkan kepada pembantu rumah mereka yang ingin pulang ke kampung halaman sekarang ini tentang sekatan perjalanan yang ada dan kesannya terhadap mereka.

Sementara itu, MOM juga menasihatkan keluarga yang tidak memerlukan bantuan pembantu rumah mereka agar menggalak pembantu itu mempertimbangkan keputusan untuk terus bekerja di sini bersama majikan lain buat masa ini.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map