Bilangan jemaah tarawih boleh dipengaruhi kes Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:25
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

SEKITAR RAMADAN

Bilangan jemaah tarawih boleh dipengaruhi kes Covid-19

May 05, 2021 | 05:30 AM

BILANGAN individu yang pergi ke masjid bagi solat tarawih berkurangan seperti yang dijangka pada pertengahan Ramadan, tetapi jumlahnya dijangka bertambah semula pada 10 hari terakhir ini.

Namun, kes-kes Covid-19 yang dikaitkan dengan sebahagian masjid setempat mungkin boleh mengubah trend ini, kata Pengarah Kanan Pembangunan Masjid dan Masyarakat di Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) Encik Zaini Osman.

"Kami menjangka bilangan orang yang pergi ke masjid bagi solat tarawih bertambah lagi pada 10 hari terakhir Ramadan. Namun, kehadiran kes-kes Covid-19 yang terkini kemungkinan mengurangkan keyakinan jemaah (untuk berbuat demikian)," kata Encik Zaini, menjawab pertanyaan Berita Harian (BH).

Minggu lalu, enam masjid - Masjid Petempatan Melayu Sembawang, Masjid Abdul Hamid Kampung Pasiran, Masjid Hajjah Fatimah, Masjid Al-Falah, Masjid Yusof Ishak dan Masjid Al-Iman ditutup antara sehari dengan dua hari bagi operasi pembersihan selepas mereka dikunjungi individu yang dikenal pasti telah dijangkiti Covid-19.

Sementara bilangan orang ke masjid yang turun naik ini adalah suatu yang biasa semasa Ramadan, permintaan bagi slot solat tarawih adalah konsisten sepanjang bulan, berdasarkan corak tempahan pada 20 hari pertama, kata Muis.

Discover Malay Home Based Businesses

Buat julung-julung kalinya, permintaan bagi solat tarawih di Singapura dapat dilihat menerusi sistem tempahan slot solat yang diperkenalkan Muis semasa pandemik ini.

Pada Ramadan ini, slot solat tarawih ditawarkan menerusi tiga tempoh tempahan, dengan 84,000 slot diperuntuk bagi setiap tempoh. Setiap orang dihadkan kepada satu slot bagi setiap tempoh tempahan.

Bagi tempoh tempahan pertama, iaitu pada 10 hari pertama Ramadan (12-21 April), sebanyak 98 peratus daripada 84,000 slot, atau 82,320 slot telah ditempah. Daripada jumlah ini, 85 peratus atau 69,972 orang, pergi ke masjid untuk menunaikan solat tarawih.

Bagi tempoh tempahan kedua pula, iaitu pada 10 hari kedua Ramadan (22 April-1 Mei), sebanyak 95 peratus daripada 84,000 slot, atau 79,800 slot telah ditempah. Daripada jumlah ini, 75 peratus atau 59,850 orang pergi ke masjid untuk menunaikan solat tarawih.

Lagi 84,000 slot ditawarkan bagi 10 Ramadan terakhir (2 - 11 Mei).

Mengulas mengenai bilangan individu yang pergi ke masjid bagi solat tarawih yang lebih rendah berbanding slot yang ditempah, Encik Zaini berkata ada beberapa sebab ini berlaku, termasuk individu yang kurang sihat atau mempunyai komitmen kerja atau keluarga yang berubah, memandangkan slot ditempah lebih seminggu sebelum tarikh ke masjid.

"Kami telah pun mengingatkan jemaah yang tidak dapat memenuhi tempahan supaya membatalkan tempahan dengan segera... membenarkan orang lain peluang solat tarawih di masjid-masjid," ujar Encik Zaini.

Beberapa kegiatan di masjid sempena Ramadan telah dibenarkan semula secara terhad, termasuk solat tarawih, qiamullail pada 10 hari terakhir dan pembacaan Al-Quran, setahun selepas masjid-masjid ditutup akibat pandemik.

Namun kegiatan berbuka puasa beramai-ramai masih belum dibenarkan, dengan individu yang berada di masjid bagi solat Maghrib diberikan kurma dan air untuk berbuka secara perseorangan.

Masjid-masjid yang menarik lebih ramai jemaah tarawih terletak di estet perumahan, seperti Masjid Al-Khair di Choa Chu Kang, Masjid Darul Makmur di Yishun dan Masjid Darul Ghufran di Tampines. Masjid Sultan di Kampong Glam, juga menjadi tumpuan, disebabkan kegiatan komersial yang bertambah di kawasan itu dan kehadiran pusat makanan dan minuman (F&B) di sana, kata Muis.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map