Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

Boleh mohon kurangkan ansuran pinjaman hartanah

Penangguhan bayaran balik hutang dilanjut hingga tahun depan, yang mampu digalak bayar ansuran semula mulai Januari
Oct 06, 2020 | 05:30 AM

INDIVIDU yang pendapatan mereka terjejas oleh Covid-19 boleh memohon untuk mengurangkan ansuran bayaran pinjaman hartanah perumahan atau komersial mereka.

Ini boleh ditetapkan pada 60 peratus ansuran bulanan mereka, bagi tempoh hingga sembilan bulan.

Langkah ini antara sokongan yang diumumkan oleh Penguasa Kewangan Singapura (MAS) dan industri kewangan semalam, bagi membantu individu serta syarikat kecil dan sederhana (SME) beransur-ansur beralih kepada pelunasan pinjaman mereka.

Sokongan yang dilanjutkan itu akan memberi lebih masa bagi mereka membayar balik pinjaman mereka.

Langkah yang dilanjutkan itu akan secara progresif dihentikan tahun depan, menurut satu kenyataan MAS.

Sejak April lalu, bank dan syarikat kewangan menyediakan penangguhan bayaran bagi individu dan SME yang menghadapi cabaran pada jangka pendek untuk membayar ansuran pinjaman mereka.

Pelbagai langkah bantuan yang membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi individu dan SME itu dijadual tamat menjelang 31 Disember.

"Sedang kegiatan ekonomi terus dibuka semula, peminjam yang mampu menyambung bayaran ansuran pinjaman mereka secara penuh perlu melakukan sedemikian bermula 1 Januari 2021, kerana penangguhan lanjut akan meningkatkan hutang keseluruhan mereka.

"MAS dan industri kewangan sedar, bagaimanapun, bahawa ramai individu dan perniagaan akan masih mengalami tekanan aliran tunai hingga awal 2021," ujar MAS.

Penguasa itu menambah bahawa "hasil yang baik ialah individu dan SME dapat menggunakan langkah-langkah sokongan untuk membantu mereka mengatasi kesulitan ekonomi semasa dan muncul dengan beban hutang yang dapat ditanggung secara berterusan sedang ekonomi pulih".

Langkah sokongan yang dilanjutkan itu akan memberi lebih masa kepada individu dan perniagaan yang sekarang menangguh pembayaran balik pinjaman mereka untuk menyambung semula pembayaran tersebut.

Langkah itu akan diberi juga kepada peminjam yang sebelum ini tidak menangguh bayaran mereka, tetapi sekarang menghadapi cabaran aliran tunai.

Individu yang mempunyai pinjaman hartanah perumahan, komersial dan industri yang tidak mampu menyambung semula pembayaran balik penuh pinjaman mereka boleh, antara lain, memohon kepada bank atau syarikat kewangan mereka untuk membuat bayaran ansuran yang dikurangkan, ditetapkan pada 60 peratus ansuran bulanan mereka, bagi tempoh hingga sembilan bulan.

Hingga Ogos lalu, sekitar 36,000 permohonan diterima bagi penangguhan bayaran pinjaman hartanah, dengan pinjaman berjumlah sekitar $29 bilion ditangguh.

Individu yang mempunyai hutang ubah elok dan pelajar pula boleh memohon melanjutkan tempoh pinjaman mereka hingga tiga tahun.

Bagi yang menghadapi kesukaran membayar kad kredit, mereka boleh memohon kepada peminjam hingga 30 Jun depan untuk membayar hutang pada kadar faedah lebih rendah.

Individu-individu ini perlu, antara lain, memenuhi beberapa kriteria, termasuk pendapatan terjejas sekurang-kurangnya 25 peratus.

Sementara itu, SME yang ingin mendapatkan bantuan lanjut harus terlebih dahulu menimbangkan Skim Sokongan Dilanjutkan - Standard (ESS-S), kata MAS.

Di bawah skim ini, SME dalam sektor tertentu boleh menangguh 80 peratus daripada pembayaran wang pokok pinjaman mereka, serta pinjaman di bawah skim Enterprise Singapore (ESG) hingga 30 Jun depan.

SME dalam beberapa sektor lain boleh berbuat demikian hingga 31 Mac depan.

Bagi membantu peminjam SME yang tidak sesuai bagi ESS-S, bank dan syarikat kewangan sedang membangunkan Skim Sokongan Dilanjutkan - Disesuaikan (ESS-C) untuk mempermudah penyusunan semula hutang peminjam daripada pelbagai institusi kewangan.

Skim itu akan melengkapi beberapa program lain, termasuk Program Ketakmampuan Bayar Dipermudah, atau Simplified Insolvency Programme (SIP), yang disarankan Kementerian Undang-Undang untuk syarikat mikro dan kecil, serta skim Kaunseling Kredit Singapura (CCS) bagi pemilik tunggal dan rakan kongsi.


SOKONGAN BAGI PEMINJAM

BANTUAN BAGI INDIVIDU

- Pelan bayaran ansuran dikurangkan - ditetapkan pada 60% daripada ansuran bulanan - bagi pinjaman hartanah

- Tempoh pinjaman dilanjutkan hingga tiga tahun bagi pinjaman ubah elok rumah dan pelajar

- Bantuan dilanjutkan bagi kredit peribadi tanpa cagaran (seperti kad kredit) dan Pelan Konsolidasi Hutang (DCP)

BANTUAN BAGI SME

- Tangguh 80% bayaran wang pokok bagi pinjaman bercagaran, dan pinjaman di bawah Enterprise Singapore

- Program khas penyusunan semula pinjaman

BAYARAN INSURANS

- Pemegang polisi insurans mempunyai hingga 31 Disember 2021 untuk bayar premium umum secara beransuran

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian