Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat0

Cari cara kreatif tarik minat anak solat tarawih

Apa yang dilakukan ustaz?
Apr 25, 2020 | 05:30 AM

Ramadan kali ini disambut dalam suasana yang lain berbanding tahun-tahun sebelumnya. Asatizah Singapura juga tidak terkecuali daripada menjalani bulan ini dalam cara yang berbeza. Mereka yang biasanya akan menjadi imam solat tarawih di masjid setibanya bulan Ramadan, kini tidak lagi menjalankan rutin demikian ekoran penutupan masjid dan langkah pemutus litar yang dilanjutkan ke 1 Jun. Justeru, seperti masyarakat Islam yang lain, mereka meluangkan masa untuk beribadah bersama keluarga dan orang tersayang di rumah. Wartawan NUR HUMAIRA SAJAT (nhumaira@sph.com.sg) menyorot pengalaman dua ustaz yang turut berkongsi tip menghidupkan suasana Ramadan ini supaya keistimewaannya tetap dapat dipelihara.

BIARPUN bulan Ramadan kali ini disambut dalam suasana berbeza, inilah masa yang boleh digunakan ketua keluarga untuk mengorak langkah memupuk norma baru, termasuk mendirikan solat jemaah bersama anak-anak.

Malah, kemeriahan bulan ini masih boleh dihidupkan dalam keselesaan di rumah tanpa ke masjid seperti rutin tahun-tahun lalu.

Seperti masyarakat Islam yang lain juga, Ramadan kali ini unik buat imam eksekutif Masjid Jamiyah Ar-Rabitah, Ustaz Muhamad Nuzhan Abdul Halim, yang lazimnya akan meluangkan malam Ramadan pertama sebagai imam di masijd tersebut.

Tetapi kali ini, jemaahnya adalah isteri serta kelima-lima anaknya berusia antara 9 bulan dengan lapan tahun.

Jika bacaannya sebelum ini disambut suara jemaah Islam dewasa yang bergema di masjid, suara yang menyambut doanya kali ini adalah suara anak-anak kecil.

Ketika ditanya apakah cabaran yang dihadapi mengimamkan kanak-kanak bagi solat tarawih, Ustaz Nuzhan berkata ia tidak menjadi masalah kerana solat jemaah sudah menjadi kebiasaan keluarganya setiap hari.

"Cuma bezanya adalah mereka asyik tanya kenapa panjang, kenapa lama... anak saya akan kira lagi berapa rakaat," katanya sambil tertawa.

Menurut beliau, anak-anaknya mula berjinak-jinak dalam solat berjemaah seawal usia lima tahun, dan beliau tegas tentang solat ketika mereka berusia tujuh tahun.

Walaupun solat berjemaah bersama anak kecil mungkin suatu yang mudah buat Ustaz Nuzhan, yang juga Naib Kadi Pejabat Pendaftaran Pernikahan Orang Islam (ROMM), beliau akur keadaan ini mungkin sukar bagi segolongan masyarakat.

Justeru beliau sarankan agar ibu bapa mengamalkan cara kreatif untuk menarik minat anak-anak, contohnya menghiasi ruang solat di rumah untuk menyuntik keistimewaan bulan Ramadan.

Mendirikan solat jemaah, menurutnya juga adalah masa untuk mempererat hubungan keluarga.

"Saya gunakan waktu di antara solat tarawih bukan hanya dengan berdoa, zikir dan wirid sahaja tetapi saya juga gunakan waktu itu untuk berinteraksi dengan anak-anak.

"Guna masa itu untuk berbual, minum air sekejap, bercerita, santai-santai," katanya yang menggalakkan agar tidak melakukan solat berterusan tanpa rehat kerana ini mungkin membosankan buat anak-anak.

Bagi mereka yang jarang atau tidak pernah melakukan solat jemaah bersama anak-anak, Ustaz Nuzhan menasihati agar mereka merebut peluang ketika Ramadan ini supaya ia menjadi satu bulan yang penuh kenangan.

"Sedang kita semua sibuk menyesuaikan diri kepada norma baru di tempoh pemutus litar ini seperti memakai pelitup dan sebagainya, lakukannya juga buat ibadah kita, contohnya menjadikan solat jemaah norma baru. Walaupun kita tak begitu mahir, jangan jadikan ia satu masalah dan jangan dimomok-momokkan dengan perasaan yang anda tidak tahu wirid selingan, tidak hafal surah panjang dan sebagainya kerana segalanya itu bukanlah rukun solat tarawih.

"Ambil cabaran ini, baca surah-surah yang pendek kerana itu pun sekaligus membantu menetapkan diri kita sebagai ketua keluarga yang terserlah kepimpinannya," kata beliau yang menambah solat juga ibarat 'pemutus litar' bagi stres yang dihadapi.

Solat sunat malam seperti ini juga merupakan ibadah yang digalakkan untuk dilakukan di rumah, menurutnya lagi.

Dalam pada itu, Ustaz Nuzhan menggesa agar isteri serta anak-anak turut memberi sokongan kepada ketua keluarga dalam membimbing solat tarawih berjemaah.

"Berikan mereka keyakinan dengan pujian kita dan harapan kita. Jangan menghukum, jangan terlalu menilai bacaan mereka atau kesempurnaan perkara tersebut tetapi sebaliknya beri sokongan mental, kata-kata motivasi dan semangat sehingga suami rasa selesa dan terpanggil untuk menjadi imam," nasihatnya. - NUR HUMAIRA SAJAT


PANDUAN GALAK ANAK SOLAT TARAWIH

1. Gunakan sistem ganjaran.

2. Baca surah pendek daripada Juz Amma. Ini supaya dapat menarik minat kanak-kanak kerana lebih mudah bagi mereka untuk kenal pasti surah itu dan turut serta dalam bacaan sewaktu solat.

3. Guna waktu di antara solat tarawih untuk berinteraksi, bercerita, santai-santai bersama anak. Ambil waktu rehat, jangan terus sambung solat kerana dikhuatiri kanak-kanak bosan.

4. Guna pakaian yang cantik semasa bertarawih untuk meriahkan lagi suasana.

5. Hiasi ruang solat untuk suntik keistimewaan. Contohnya, buat bentuk masjid menggunakan kadbod.

6. Zahirkan penghargaan dan perasaan gembira kita atas kejayaan mereka berjemaah.

7. Fahamkan bahawa mereka sedang membuat Allah swt senang dan mengikuti perbuatan baginda Nabi Muhammad saw.

8. Hidupkan semangat bertanding antara mereka, dengan menggalakkan mereka bergilir-gilir melaungkan azan, membaca doa.

Sumber: USTAZ MUHAMAD NUZHAN ABDUL HALIM

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian