Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

LANGGAR LANGKAH URUS SELAMAT COVID-19

The Cherryloft Resorts & Hotels di Pasir Ris didenda $1,000, dilarang ambil tempahan sebulan

Jan 18, 2021 | 05:30 AM

RESORT Cherryloft Resorts & Hotels di Pasir Ris telah dikenakan denda $1,000 serta diperintahkan supaya menggantung tempahan selama sebulan setelah melanggar beberapa langkah pengurusan selamat dan membenarkan 19 orang berkumpul di premisnya.

Lembaga Pelancongan Singapura (STB) semalam mengatakan resort itu tidak akan dibenarkan menerima tempahan baru selama 30 hari mulai Ahad sehingga 15 Februari.

Ia boleh terus memenuhi tempahan yang telah dibuat sebelum semalam.

Satu operasi bersama oleh STB dan polis pada Jumaat lalu mendapati 19 orang telah berkumpul di dua unit bersebelahan di resort itu, yang sebelumnya dikenali sebagai Costa Sands.

Semua 19 individu itu didenda $300 setiap seorang kerana melanggar aturan maksimum lapan orang dalam satu kumpulan yang dibenarkan di bawah sekatan Fasa 3.

Berita Popular

Hotel di sini tidak dibenarkan mengadakan perhimpunan lebih lapan orang di satu bilik atau bilik bersebelahan, kecuali perhimpunan itu merangkumi anggota daripada isi rumah yang sama.

Selain itu, resort Cherryloft juga gagal melakukan pemeriksaan masuk dan memastikan tetamunya melakukan kemasukan SafeEntry bagi tujuan penjejakan kontak, tambah STB.

Di laman Facebooknya, resort itu mengatakan ia mempunyai 180 vila.

Undang-undang memerlukan pengunjung yang memasuki hotel atau asrama untuk diperiksa, termasuk mengambil suhu badan mereka, sebelum mereka memasuki premis.

Semua perniagaan juga mesti membuat daftar masuk pekerja dan pelawat menggunakan SafeEntry.

Pengarah STB bagi hotel dan sektor tenaga kerja, Cik Tan Yen Nee, berkata pihaknya memandang serius perihal langkah pengurusan selamat yang gagal dilakukan, dan tidak akan teragak-agak mengambil tindakan penguatkuasaan kerana ketidakpatuhan.

"Pengendali hotel dan orang ramai diminta supaya mematuhi dengan ketat langkah pengurusan selamat pada setiap masa sepanjang mereka tinggal di hotel, seperti memastikan saiz kumpulan tidak melebihi had yang dibenarkan," katanya.

Pesalah kali pertama yang melanggar undang-undang di bawah Akta Covid-19 (Tindakan Sementara) boleh dikenakan denda sehingga $10,000, penjara sehingga enam bulan, atau kedua-duanya.

Pesalah berulang kali boleh didenda sehingga $20,000, dijatuhi hukuman penjara maksimum satu tahun, atau kedua-duanya.

Menjawab pertanyaan The Straits Times (ST), seorang jurucakap STB mengatakan bahawa setakat ini, 14 hotel dan asrama telah didenda atau diperintahkan untuk menggantung tempahan kerana melanggar langkah pengurusan selamat. - ST.


"Pengendali hotel dan orang ramai diminta supaya mematuhi dengan ketat langkah pengurusan selamat pada setiap masa sepanjang mereka tinggal di hotel, seperti memastikan saiz kumpulan tidak melebihi had yang dibenarkan."
- Cik Tan Yen Nee, Pengarah STB bagi hotel dan sektor tenaga kerja.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map