Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat3

Covid-19 boleh jadi peluang bagi sebuah generasi: Chun Sing

Jika S'pura usaha ubah gangguan dek koronavirus menjadi peluang
Oct 11, 2020 | 05:30 AM

PANDEMIK Covid-19, yang disifatkan sebagai satu krisis bagi sebuah generasi, boleh juga menjadi "satu peluang bagi sebuah generasi", dengan Singapura mengubah gangguan yang dicetuskan koronavirus itu menjadi peluang, kata Menteri Perdagangan dan Perusahaan, Encik Chan Chun Sing, semalam.

Beliau berkata dunia sedang menghadapi pelbagai cabaran, termasuk ketidakpastian geopolitik disebabkan koronavirus itu. Namun, Singapura kekal sebagai sebuah "pelabuhan selamat" disebabkan kestabilan dan pandangan jauhnya, yang menjadikan negara ini menarik bagi pelabur dan perniagaan.

Satu laporan Jun lalu oleh Institut bagi Pembangunan Pengurusan (IMD) meletak Singapura di tangga teratas dalam senarai kedudukan daya saing dunianya. Kumpulan pemikir Switzerland itu berkata faktor di sebalik kejayaan Singapura termasuk dasar pelaburan dan perdagangan antarabangsanya yang kukuh, dan langkah-langkah pekerjaan serta pasaran buruhnya.

Berucap di sebuah seminar masyarakat Persatuan Rakyat (PA), Encik Chan, yang juga timbalan pengerusi PA, berkata: "Jika kita tunjukkan kepada dunia bahawa kita masih mempunyai keberanian berfikiran jangka panjang, merancang bagi jangka panjang, dan melakukan perkara dengan perspektif jangka panjang, kita akan menonjol di dunia sebagai sebuah titik merah yang bersinar.

"Dan disebabkan kita boleh menonjol sebagai sebuah titik merah yang bersinar, lebih ramai orang akan datang ke sini untuk membuat pelaburan mereka (dan mewujudkan) pekerjaan lebih baik untuk rakyat kita. Oleh itu, kita perlu memantau perubahan di dunia dari dekat, sedang kita menentang Covid di dalam negara."

Seminar masyarakat itu diadakan dengan 1,500 kakitangan dan sukarelawan dibahagikan ke 150 lokasi. Ada peserta menyertai perbincangan itu menerusi Zoom.

Encik Chan, lapor The Straits Times, berkata sedang PA menyesuaikan diri dalam dunia Covid-19, tugas membina masyarakat mesti diteruskan di bawah langkah pengurusan selamat, terutamanya mengurangkan saiz kumpulan dan kepadatan, intensiti dan tempoh kegiatan.

Namun, ini satu peluang untuk menyusun semula operasi dan kaedah dalam menjalankan misinya. Beliau berkata beberapa kelab masyarakat telah meningkatkan jumlah individu yang menyertai kegiatan mereka dengan mengadakannya dalam talian.

Dalam ucapannya, Encik Chan menonjolkan usaha kakitangan dan sukarelawan PA, yang termasuk menghantar barangan penting dan makanan kepada lebih 5,000 orang di bawah kuarantin dan individu di bawah perintah Jangan Keluar Rumah (SHN).

Semalam, PA berkata lebih 40,000 kakitangan dan sukarelawan terlibat dalam tiga pengagihan pelitup yang diadakan sebelum ini. Usaha seluruh negara itu menyaksikan 109 kelab masyarakat dan 661 Pusat Jawatankuasa Penduduk dimanfaatkan sebagai pusat pengagihan.

PA kini terlibat dalam pengagihan token TraceTogether. Hingga hari ini, sekitar 1,900 sukarelawan dan kakitangan menyumbang tenaga mengagihkan 96,000 token di Jalan Besar dan Tanjong Pagar.

Berucap kepada kakitangan dan sukarelawan PA dalam ucapannya, Encik Chan berkata: "Ia bukan tentang kita sebagai individu sahaja, ia tentang kita sebagai sebuah masyarakat bersatu. Dan sekarang, malah hari ini, sedang kita bercakap, kegiatan derma darah diteruskan, kursus dalam talian diteruskan, dialog diteruskan bagi memastikan penduduk kita mendapat maklumat terkini dan didekati.

"Bagi semua usaha ini, sebab inilah saya berkata tanpa sumbangan anda, tanpa usaha anda, Singapura hari ini, lapan bulan selepas Covid melanda, akan menjadi Singapura yang amat berbeza."


"Jika kita tunjukkan kepada dunia bahawa kita masih mempunyai keberanian berfikiran jangka panjang, merancang bagi jangka panjang, dan melakukan perkara dengan perspektif jangka panjang, kita akan menonjol di dunia sebagai sebuah titik merah yang bersinar. Dan disebabkan kita boleh menonjol sebagai sebuah titik merah yang bersinar, lebih ramai orang akan datang ke sini untuk membuat pelaburan mereka (dan mewujudkan) pekerjaan lebih baik untuk rakyat kita. Oleh itu, kita perlu memantau perubahan di dunia dari dekat, sedang kita menentang Covid di dalam negara."
- Encik Chan Chun Sing, Menteri Perdagangan dan Perusahaan.


COVID-19 DI S'PURA - 10 OKT

JUMLAH KES BARU: 7

DALAM MASYARAKAT: 2
(Seorang dalam masyarakat; seorang di dormitori)

DIIMPORT: 5

JUMLAH KEMATIAN: 27

JUMLAH KES KESELURUHAN: 57,866 
(Hingga 12 tengah hari semalam)

 • Laporan terkini kes Covid-19 setempat di www.BH.sg

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map