Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Covid-19: Lagi 3 kes baru dikaitkan dengan kelompok BS Industrial & Construction Supply

Jan 22, 2021 | 12:11 AM

LAGI tiga kes Covid-19 baru dikesan mempunyai kaitan dengan kelompok jangkitan di firma BS Industrial & Construction Supply.

Tiga kes itu merupakan antara empat kes dalam masyarakat yang dilaporkan Kementerian Kesihatan (MOH) pada Khamis (21 Jan). Kes keempat masyarakat tidak berkait dengan kes sebelum ini.

Sejauh ini, kelompok jangkitan di BS Industrial & Construction Supply mencatatkan tujuh kes selepas kes pertama (59429), kakitangan penjualan firma berkenaan, disahkan positif pada 18 Januari lalu.

Daripada tiga kes itu, satu kes membabitkan isteri kes 59429, seorang wanita warga Singapura berusia 43 tahun yang bekerja sebagai pedagang dalam talian dan tidak berinteraksi bersama klien secara fizikal.

Beliau dikuarantin sejak 18 Januari apabila suaminya disahkan positif Covid-19.

Berita Popular

MOH berkata, keputusan ujiannya pada hari itu didapati positif dan beliau dibawa ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID). Ujian serologinya negatif membayangkan jangkitan baru.

Kes kedua seorang wanita warga Malaysia berusia 46 tahun yang memegang pas kerja. Beliau kakitangan penjualan di Toppan Merrill, 3 Church Street, namun tidak berinteraksi bersama pelanggan.

MOH mendedahkan wanita itu dikesan sebagai kontak keluarga kes 59474 - kakitangan kewangan di BS Industrial & Construction Supply yang disahkan positif pada 20 Januari.

Beliau mula menghidap selsema pada 19 Januari lalu, dihubungi MOH pada 20 Januari dan dikuarantin.

Wanita itu melaporkan tentang simptomnya dan di bawa ke Hospital Besar Sengkang. Ujiannya disahkan positif pada hari itu.

Kes ketiga kelompok jangkitan BS Industrial & Construction Supply membabitkan penduduk tetap (PR) lelaki berusia 35 tahun yang bertugas sebagai kakitangan penjualan di firma berkenaan dan rakan kerja kes 59429.

MOH berkata, beliau menghidap sakit tekak pada 18 Januari  tetapi tidak pergi ke doktor.

MOH mengesahkan beliau sebagai kontak rapat kes 59249 dan telah menghubungi beliau pada 19 Januari, namun lelaki itu gagal melaporkan diri bagi simptomnya.

Pada 20 Januari, beliau diuji Covid-19 semasa kuarantin dan ujiannya didapati positif.

Kes keempat dalam masyarakat pula seorang lelaki warga Singapura berusia 42 tahun yang bertugas sebagai penyelam firma Ocean Works Asia Pte Ltd di Blok 6, 13 Jalan Terusan. Kes ini tidak berkait.

Lelaki itu mengunjungi Indonesia bagi urusan kerja antara 4 November dengan 13 Disember lalu dan menjalani Notis Jangan Keluar Rumah (SHB) di sebuah kemudahan khusus setibanya di Singapura hingga 27 Disember.

Beliau diuji negatif pada 24 Disember lalu semasa SHN tetapi diuji positif pada 20 Januari apabila beliau menjalani ujian sebagai keperluan tugas sebelum menaiki kapal.

Disebabkan tempoh yang agak panjang antara tarikh perjalanan beliau dengan ujiannya yang positif itu, MOH mengisytiharkan beliau sebagai kes penularan dalam masyarakat.

Sebanyak 34 kes lain pada Khamis pula merupakan kes import dan tiada kes dari dormitori pekerja yang dikesan.

MOH juga melaporkan 33 kes telah diizinkan keluar hospital atau kemudahan pengasingan, menjadikan jumlah pesakit  bebas daripada Covid-19 di sini mencecah 58,959 orang.

Terdapat 43 kes masih dirawat di hospital, dan satu di unit jagaan rapi (ICU).

Lagi 204 kes yang menghidap simptom ringan atau sudah sihat namun positif Covid-19 pula menerima jagaan di kemudahan masyarakat.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map