Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Covid-19: Pengorbanan bersama masyarakat Islam tunjuk hasil, kata PM

May 18, 2020 | 05:30 AM

USAHA bersama masyarakat Melayu/Islam di Singapura untuk berkorban dan mematuhi larangan pemutus litar telah menunjukkan hasil, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Beliau berkata demikian menerusi catatan di Facebook kelmarin, di mana beliau akur Ramadan kali ini adalah luar biasa bagi masyarakat Melayu/Islam di Singapura.

"Kepada semua yang berkorban untuk menjaga keselamatan keluarga serta orang-orang yang disayangi dalam jangka masa ini, anda tidak sendirian. Bersama-sama, usaha kolektif kita semakin membuahkan hasil," kata Encik Lee.

Menurut Encik Lee, beliau telah mengadakan dialog dalam talian dengan pemimpin Melayu/Islam dan ketua masyarakat, dan antara lain berbincang mengenai cara keluarga di sini menyesuaikan diri dengan larangan pemutus litar.

"Kita mungkin menyambut Hari Raya secara berbeza tahun ini, tetapi ia tidak mengubah betapa pentingnya bulan suci ini. Ia adalah masa untuk kita menilai semula diri kita dan melakukan kerja-kerja amal. Itu sesuatu yang tidak dapat dihalang oleh wabak ini. Saya harap Ramadan anda terus diberkati, dan semoga keluarga anda sihat selalu," kata Encik Lee.

Sependapat, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad turut menulis di Facebook mengenai pertemuan di dalam talian itu.

Menurut Encik Masagos, masyarakat Melayu/Islam di Singapura berdaya bingkas dan akan menyesuaikan cara mereka menyambut Hari Raya demi melindungi orang tersayang dan masyarakat lebih besar.

Menambah, Encik Masagos berkata hujah positif dan ketabahan yang ditunjukkan pemimpin Melayu/Islam telah memberikan Encik Lee keyakinan bahawa masyarakat Melayu/Islam mampu mengharungi cabaran Covid-19 bersama.

Semasa pertemuan itu, ketua masyarakat Melayu/Islam, turut berkongsi cara mereka membuat penyesuaian dalam menyambut Hari Raya dan beliau yakin masyarakat Melayu/Islam akan bertindak serupa, kata Encik Masagos.

"Meskipun berdepan dengan cabaran baru, mereka berdaya bingkas dan akan membuat penyesuian serupa dalam cara menyambut Hari Raya demi melindungi orang tersayang dan masyarakat lebih besar. Saat seperti ini menyakinkan saya bahawa kami adalah Masyarakat Gemilang," ujar beliau.

Masjid-masjid di Singapura telah ditutup sejak Mac lalu dan masyarakat Melayu/Islam di sini digalak menyesuaikan cara mereka menyambut Ramadan, termasuk melakukan solat tarawih di rumah dan mengelak daripada berbuka puasa dengan keluarga besar.

Bazar Raya yang biasanya diadakan pada bulan ini juga telah dibatalkan.

Kelmarin, Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) juga memberikan panduan melakukan solat Aidilfitri bersama keluarga di rumah pada 24 Mei ini.

Ini menyusuli pengumuman Muis bahawa ia akan menangguh rancangan haji tahun ini ke tahun hadapan, keputusan yang dibuat dengan persetujuan Jawatankuasa Fatwa dan Kementerian Kesihatan (MOH).

Tempoh pemutus litar di Singapura bermula pada 7 April dan dijadual berakhir pada 1 Jun ini.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian