Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:22

Grab, Uber didenda sejumlah $13 juta oleh pengawas persaingan ekoran penggabungan Mac lalu

Setempat
27
0

Grab, Uber didenda sejumlah $13 juta oleh pengawas persaingan ekoran penggabungan Mac lalu

Sep 24, 2018 | 12:53 PM

SURUHANJAYA Persaingan dan Pengguna (CCCS) telah mendenda syarikat Grab dan Uber sejumlah $13 juta hari ini (24 September) ekoran penggabungan mereka pada Mac, yang menyaksikan penjualan perniagaan Uber di Asia Tenggara kepada Grab untuk kepentingan 27.5 peratus dalam Grab.


Grab didenda sekitar $6.4 juta manakala Uber didenda sekitar $6.58 juta oleh badan pengawas persaingan itu.


Dalam satu kenyataan, CCCS mengulangi keputusannya bahawa kesepakatan antara kedua-dua syarikat itu telah mengurangkan persaingan dan sekali gus telah melanggar Seksyen 54 Akta Persaingan, yang melarang penggabungan yang boleh mengurangkan persaingan dalam mana-mana pasaran di sini.


“Penggabungan yang mengurangkan persaingan secara meluas adalah dilarang dan CCCS telah mengambil tindakan terhadap penggabungan Grab-Uber kerana ia mengetepikan saingan terdekat Grab sehingga menjejas pemandu dan penumpang di Singapura,” kata ketua eksekutif CCCS, Toh Han Li.


“Syarikat-syarikat boleh terus berinovasi dalam pasaran ini, melalui cara-cara lain kecuali penggabungan bersifat antipersaingan,” tambahnya.


Di samping itu, CCCS juga mengarahkan kedua-dua pihak agar mengurangkan kesan urus niaga tersebut terhadap para pemandu dan penumpang, serta membuka pasaran dan peluang sama rata untuk pemain baru.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3