Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Jumlah kesalahan PMD naik pada Ogos

Sep 06, 2019 | 08:50 PM

SINGAPURA - Bilangan kesalahan berkaitan penggunaan alat mobiliti peribadi (PMD) meningkat bulan lalu walaupun inisiatif bagi mengurangkan penyalahgunaannya telah diumumkan.

Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) berkata pada Jumaat (6 September) bahawa ia mengesan sebanyak 761 kesalahan PMD pada bulan Ogos, meningkat daripada 595 pada bulan sebelumnya.

Bilangan PMD yang dirampas pada bulan Ogos adalah 176, 44 lebih kurang daripada bulan Julai.

Pada bulan Jun, LTA mengesan 327 kesalahan PMD, dan telah merampas sebanyak 214 peranti.

Pada bulan lalu, usaha penguatkuasaan dilaksanakan di pelbagai kawasan di Singapura termasuk Yishun, Jurong dan Buangkok.

"Kebanyakan kesalahan yang dikesan (pada bulan Ogos) adalah kerana kesalahan berkaitan dengan pendaftaran, seperti menunggang peranti yang belum didaftar dan menunggang PMD di jalan raya," menurut LTA melalui akaun Facebook mereka.

Pendaftaran skuter elektronik diwajibkan di Singapura sejak Julai dan lebih daripada 90,000 alat mobiliti peribadi telah didaftarkan sejak awal tahun ini.

Mereka yang mendapati menunggang e-skuter yang tidak berdaftar di laluan awam menghadapi denda sebanyak $ 2,000 dan boleh dipenjara selama tiga bulan untuk kesalahan pertama.

Mereka yang didapati melakukan pendaftaran palsu menghadapi denda sebanyak $ 5,000 atau dipenjarakan hingga satu tahun, atau kedua-duanya.

Akta Mobiliti Aktif - yang mengawal penggunaan basikal, basikal elektronik dan PMD di laluan jalan kaki, laluan basikal dan jalan raya - dimulakan pada bulan Mei tahun lalu.

Di bawah Akta ini, spesifikasi peranti tersebut mesti mematuhi had kelajuan yang tidak melebihi 25km/h dan berat maksimum 20kg.

Beberapa usaha untuk mengatasi penggunaan PMD yang salah telah ditubuhkan sejak pertengahan tahun ini.

Pada bulan Ogos, LTA mengumumkan bahawa ia telah memasang  kamera litar tertutup di beberapa kawasan bagi mengesan pengguna PMD yang laju.

LTA juga telah mengubah suai aplikasi MyTransport.SG supaya membolehkan pengguna menyerahkan foto atau video kegunaan PMD yang salah.

Awal minggu ini, 15 majlis perbandaran yang dipimpin Parti Tindakan Rakyat telah melarang penggunaan PMD di kolong blok Perumahan - serta kawasan umum seperti tempat bersenam dan dewan serbaguna. Mereka yang melanggar peraturan ini dikenakan denda sehingga $ 5,000.

Suatu pasukan petugas yang mengkaji cara mengurangkan kebakaran  PMD - yang dipengerusikan oleh LTA dan Pasukan Pertahanan Awam Singapura - juga telah diumumkan awal minggu ini.

Penubuhan pasukan petugas diumumkan kurang dari sebulan selepas pihak berkuasa mengumumkan tarikh akhir yang memerlukan PMD disahkan dalam tempoh enam bulan hingga 1 Julai tahun depan.

Kes kebakaran yang melibatkan PMD telah meningkat daripada 49 pada separuh pertama tahun ini, berbanding dengan 52 tahun lepas secara keseluruhan.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian