Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

PERUBATAN

Jururawat rasa terlindung lepas terima vaksin Covid-19

Tindakan PM Lee ambil vaksin legakan kebimbangan tentang keselamatannya
Jan 25, 2021 | 05:30 AM

SEBAGAI pembantu jururawat klinisian di jabatan kemalangan dan kecemasan (A&E), beliau perlu mengendalikan pesakit Covid-19.

Pada awal pandemik Covid-19, ketika keadaan masih tidak menentu, beliau sering diselubungi kegelisahan ketika bertugas di Hospital Mount Elizabeth Novena.

Sekarang, selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech, beliau dapat menjalankan tanggungjawabnya dengan perasaan lebih selamat.

"Apabila ia mula-mula berlaku, saya rasa sangat gelisah kerana kita tidak tahu banyak tentang kes Covid-19 dan berapa ramai terjangkit," ujar Cik Fauziana Azman, 34 tahun, tentang perasaannya ketika pandemik itu mula melanda.

Apatah lagi ketika itu, ayahnya yang tinggal bersamanya waktu itu, baru mengalami serangan jantung.

Berita Popular

"Salah satu kerisauan saya ialah saya mempunyai tiga anak di rumah. Dan saya tahu sesiapa yang ada kontak dengan pesakit positif Covid-19 perlu diasingkan selama dua minggu.

"Jadi saya terfikir jika saya diasingkan selama dua minggu, saya tidak tahu bagaimana anak-anak saya dapat bertahan tanpa saya."

Apabila keadaan semakin serius, Cik Fauziana semakin gelisah mengenai ketidaktentuan keadaan ketika itu. Namun, dengan peningkatan langkah berjaga-jaga, seperti pemakaian pelitup, sarung tangan, dan peralatan perlindungan diri (PPE), kegelisahan itu dapat diatasi.

Walaupun ada kontak dengan pesakit Covid-19, memandangkan beliau memakai PPE, Cik Fauziana tidak perlu diasingkan sebagaimana disyaratkan oleh Kementerian Kesihatan (MOH).

Namun sebagai langkah keselamatan tambahan, beliau mencuci bajunya berasingan daripada pakaian keluarganya dan memastikan ayahnya berada di bilik berasingan jika beliau ada kontak dengan lebih ramai pesakit pada hari itu.

"Sebagai kakitangan A&E, kami diberi vaksin terhadap kebanyakan penyakit berjangkit. Tapi Covid-19 ialah satu keadaan di mana kami belum diberi vaksin ketika itu.

"Sekarang kami sudah diberi vaksin Covid-19, ia membuat kami lebih yakin apabila bertugas, lebih terlindung,"ujarnya.

Cik Fauziana, yang sudah 15 tahun berpengalaman dalam bidang kejururawatan, berpendapat pengambilan vaksin membuat beliau selangkah di depan dari segi keyakinan diri.

Beliau bakal menerima dos kedua bulan depan.

Menurut Dr Leong Hoe Nam, Pakar Perubatan Penyakit Berjangkit di Hospital Mount Elizabeth Novena, vaksin Covid-19 memerlukan dua dos dan perlindungan bermula pada hari 12 hingga ke 14.

Menurut Dr Leong, ada bukti vaksin itu berkesan terhadap virus Covid-19 jenis United Britain, namun beliau menambah "ia berkesan sekarang, tetapi kita tidak akan mengetahui jenis lain yang sedang berkembang".

Oleh itu, "meneruskan pengawasan aktif" ialah langkah terbaik.

Selain kakitangan Parkway Pantai, 120 pekerja kesihatannya di National University Hospital System (NUHS) telah menerima vaksinasi Pfizer-BioNTech.

Seorang daripada mereka ialah Encik Muhammad Hafashah Mohd Aslam, penolong jururawat klinisian di Unit Rawatan Intensif Perubatan, Hospital Universiti Nasional (NUH) yang lebih yakin menerima vaksin itu setelah menyaksikan Perdana Menteri Lee Hsien Loong mengambilnya.

"Melihat para pemimpin kita walk the talk, mengalak kami (berpendapat), 'eh pemimpin kita juga buat perkara sama'," ujar Encik Hafashah, 34 tahun.

Lagi-lagi, katanya: "Vaksin (selalunya) mengambil masa 10 tahun untuk dijamin selamat, tetapi bagi vaksin Covid-19, belum setahun diedar, ia juga dikatakan selamat.

"Jadi, itu menjadi kerisauan saya; Apakah jangka masa pendek itu akan memberi kesan terhadap keberkesanan vaksin ini... berkesan atau tidak? Kesan sampingan?"

Namun, kesediaan Encik Lee menerima vaksin itu meredakan kerisauan yang beliau rasakan pada mulanya.

Selain usaha Menteri Kesihatan (MOH) mengeluarkan fakta, NUHS mengendalikan sebuah sesi untuk kakitangannya bertanya soalan berkaitan dengan vaksin itu, yang meredakan lagi kerisauan Encik Hafashah kerana sesi tersebut menjelaskan komponen vaksin itu serta keselamatan dan keberkesanannya.

Antara kesan sampingannya ialah keadaan sama seperti vaksin selsema, seperti sakit badan dan demam, namun Encik Hafashah hanya mengalami sedikit sakit badan yang berlalu dengan cepat.

Sekarang beliau berasa sudah dilindungi daripada virus Covid-19 dan tidak risau jika perlu merawat pesakit yang dijangkiti virus itu.


"Melihat para pemimpin kita walk the talk (buat apa yang dicakap), mengalak kami (berpendapat), 'eh pemimpin kita juga buat perkara sama'."
- Encik Muhammad Hafashah Mohd Aslam, penolong jururawat klinisian di Unit Rawatan Intensif Perubatan, NUH, mengenai kesediaan Perdana Menteri Lee Hsien Loong menerima vaksin Covid-19 meredakan kerisauan yang beliau rasakan pada mulanya mengenai vaksin tersebut.


"Sebagai kakitangan A&E, kami diberi vaksin terhadap kebanyakan penyakit berjangkit.
Tapi Covid-19 ialah satu keadaan di mana kami belum diberi vaksin ketika itu. Sekarang kami sudah diberi vaksin Covid-19, ia membuat kami lebih yakin apabila bertugas, lebih terlindung."

- Cik Fauziana Azman, pembantu jururawat klinisian di Jabatan A&E, Hospital Mount Elizabeth Novena.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map