Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32

Langkah ke sekolah menengah berkat program pengayaan Children's Wishing Well

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Langkah ke sekolah menengah berkat program pengayaan Children's Wishing Well

May 05, 2019 | 05:30 AM

TATKALA menerima keputusan Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE) tahun lalu, Fitri Amani Suhaini rasa begitu terkejut sekali.

Hanya beberapa bulan lalu, Fitri dan ibu bapanya tiada keyakinan pelajar berusia 13 tahun itu akan lulus dan melangkahkan kaki ke alam sekolah menengah.

"Ibu bapa saya tak yakin saya akan lulus dan pergi sekolah menengah sebab saya selalu bermain di rumah dan tidak belajar atau sentuh buku langsung untuk ulang kaji pelajaran.

"Tapi, saya berjaya dapat (agregat) 122. Saya rasa terkejut," katanya, yang dahulu belajar di Sekolah Rendah New Town.

Kejayaan Fitri itu dapat dikecapi setelah dia menyertai Program Pengayaan Kanak-Kanak (CEP) Children's Wishing Well (CWW).

Program kendalian badan tidak meraih keuntungan itu membantu kanak-kanak daripada keluarga kurang bernasib baik memperkukuh asas akademik mereka menerusi kelas tuisyen percuma yang diadakan di pusat mereka di Clementi Avenue 2.

Selain itu, pelajar dapat meraih kemahiran hidup dan sukan, menyertai kursus teknologi maklumat (IT) dan etika sosial, dan kembara pembelajaran di luar bilik darjah.

Program itu mendapat pembiayaan $3.8 juta buat tiga tahun hingga 2021 daripada Tote Board.

Fitri berkata dia menyertai program itu kerana mendapati kegiatan yang dijalankan menarik. Dia mendapat tahu tentang program itu tahun lalu daripada ibu bapanya.

Tambahnya, program itu telah membantu dia dalam subjek Matematik.

"Dulu, gred saya teruk. Saya gagal dalam peperiksaan. Saya pelajar yang dapat markah paling rendah dalam kelas. Markah saya cuma satu angka saja.

"Tetapi selepas saya ikuti kelas di sini dan guru membantu dengan menjelaskan soalan, saya dapat perbaiki markah sedikit demi sedikit. Daripada markah satu angka jadi markah dua angka," katanya, yang juga merupakan penerima skim bantuan kewangan Kementerian Pendidikan (MOE).

Selain kelas tuisyen itu, Fitri juga berpeluang menyertai kelas kraf tangan, seperti origami dan menggunakan barang yang dikitar semula untuk membuat kraf, dan kelas muzik untuk belajar bermain alat muzik seperti ukulele.

Dia juga dapat mengikuti lawatan ke pusat tarikan, seperti KidZania Singapore dan Universal Studios Singapore di Sentosa, dan Gardens by the Bay.

Walaupun sudah berpindah dan tidak lagi tinggal di Clementi, Fitri tetap kerap datang kembali ke pusat CWW.

"Cita-cita saya sebenarnya nak datang sini untuk tolong (pelajar lain) dan jadi anggota mereka sebab mereka dah banyak tolong saya dan saya nak balas jasa mereka," katanya.

Seorang lagi pelajar yang menyertai CEP itu tahun lalu ialah Nur Syazalia Muhammad Syahzalif.

Meskipun sudah menghadiri kelas tuisyen di luar bagi membantu dalam subjek Inggeris dan Matematik, Syazalia berkata dia tidak melihat sebarang peningkatan dalam markahnya sehingga dia menyertai program itu.

"Saya biasanya dapat markah satu angka dalam peperiksaan. Tapi selepas dapat bantuan di sini, saya dapat markah 50 ke atas. Untuk PSLE, saya dapat agregat 149 dan saya dapat gred C untuk Matematik. Saya tak sangka boleh dapat markah itu," katanya.

Sebagai sebahagian program itu, Syazalia berpeluang mereka tari untuk satu persembahan tarian Melayu di Istana tahun lalu.

Syazalia menganggap pusat CWW itu sebagai rumah keduanya dan sehingga hari ini terus mengunjungi pusat itu untuk meluangkan masa berbakti di sana.

"Saya suka dengan tempat ini, kegiatan yang diadakan dan guru-guru di sini. Saya datang kembali di sini untuk membantu pelajar lain yang bakal menduduki PSLE tahun ini," katanya.

*Rencana ini dibawakan oleh Tote Board

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3