Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Setempat

LTA lanjut aturan izin pemandu teksi, PHC buat penghantaran

May 24, 2020 | 05:30 AM

UNTUK memenuhi permintaan penghantaran ke rumah yang tinggi, Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) akan melanjutkan kelonggaran peraturan sementara selama tiga bulan lagi, hingga akhir September.

Ini bermakna pemandu teksi dan pemandu kereta sewa privet (PHC) dapat terus menggunakan kenderaan mereka bagi pendapatan tambahan, selain memenuhi keperluan peniaga dan pelanggan.

Pada 29 Mac, kelonggaran peraturan telah dilaksanakan untuk membenarkan pemandu teksi dan PHC untuk bergabung dengan perkhidmatan penghantaran yang pada awalnya ditetapkan untuk tempoh tiga bulan, sehingga Jun.

Dalam satu pos di laman Facebook beliau semalam, Menteri Pengangkutan, Encik Khaw Boon Wan, berkongsi bahawa usaha ini dilakukan untuk membantu orang ramai menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru.

"Dengan keadaan yang banyak perubahan hari ini, kita harus mengkaji semula dan mengubah peraturan di mana perlu untuk menghadapi situasi yang baru ini.

"Dengan langkah-langkah pemutus litar yang dilonggarkan secara berperingkat-peringkat, saya menjangkakan permintaan untuk khidmat penghantaran rumah akan tetap tinggi," katanya.

Beliau juga menambah bahawa ini merupakan tanda yang baik kerana ia bermakana ramai warga Singapura yang kini memilih untuk membelanja dalam talian dan duduk di rumah.