MOE tubuh tiga sekolah fokus-autisme, lebih banyak inisiatif sokong pelajar berkeperluan khas, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

MOE tubuh tiga sekolah fokus-autisme, lebih banyak inisiatif sokong pelajar berkeperluan khas

Nov 08, 2019 | 07:27 PM

Pelajar yang mempunyai keperluan khas di sekolah biasa (mainstream) akan mendapat lebih banyak sokongan sosial dan emosi dari rakan sebaya dan guru pada tahun-tahun akan datang.

Kementerian Pendidikan (MOE) telah memperkenalkan dua program di beberapa sekolah untuk menggalakkan para pelajar mengambil berat tentang satu sama lain, sementara kakitangan sekolah akan dilatih untuk memenuhi keperluan pelajar berkeperluan khas yang mempunyai masalah seperti isu keresahan (anxiety).

Mengumumkan ini pada Jumaat (8 Nov), Menteri Kedua Pendidikan, Cik Indranee Rajah, berkata kedua-dua program ini, yang dikenali sebagai Circle of Friends dan Facing Your Fears, akan diperluaskan ke semua sekolah dalam beberapa tahun akan datang.

Cik Indranee juga mengumumkan bahawa tiga sekolah pendidikan khas yang dibiayai pemerintah akan ditubuhkan dalam beberapa tahun akan datang untuk menangani permintaan yang semakin meningkat bagi tempat-tempat di sekolah yang fokus pada autisme, lapor The Straits Times.

Discover Malay Home Based Businesses

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map