Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:14
Isyak
8:25
Setempat

Negara dan rakyat hargai jasa Allahyarham Haji Othman

Apr 17, 2017 | 06:00 PM

JENAZAH Allahyarham Haji Othman Wok tiba di rumah keluarganya di Kew Drive, dekat Bedok Road, sekitar 2.45 petang tadi.

Pemergian pemimpin negara itu begitu dirasai masyarakat Singapura dengan ucapan takziah dan penghormatan diberikan oleh para pemimpin dan anggota masyarakat.

Presiden, Dr Tony Tan Keng Yam, dalam ucapannya menerusi akaun Facebook beliau, melahirkan rasa sedih atas pemergian Haji Othman yang menurutnya telah "bekerja keras menyumbang kepada kejayaan Singapura".

"Puan Tan dan saya amat sedih dengan pemergian Encik Othman Wok, Menteri Melayu pertama pasca kemerdekaan Singapura.

"Encik Othman Wok adalah salah seorang daripada pengasas Singapura. Yang ketara, beliau membuat banyak sumbangan besar terhadap pembangunan sosial Singapura dan kebajikan Melayu Singapura dan masyarakat Islam.

"Encik Othman Wok memulakan kerjaya politiknya pada tahun 1963 apabila beliau dipilih sebagai Anggota Parlimen bagi kawasan Pasir Panjang apabila Singapura adalah sebahagian daripada Malaysia.

"Beliau berjuang untuk sebuah Singapura yang berbilang kaum yang melayani keperluan semua rakyat tanpa mengira kaum, bahasa dan agama, dan menyokong kuat usaha penyatuan bangsa dan agama.

"Beliau telah membantu menubuhkan Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) untuk menjaga kebajikan orang Islam di Singapura, dan menubuhkan skim Dana Pembinaan Masjid (MBF) untuk mengumpul dana untuk pembinaan masjid baru di kawasan perumahan baru.

"Sebagai Menteri Hal Ehwal Masyarakat, Encik Othman Wok secara aktif menggalakkan pembangunan sukan tempatan dengan memperkenalkan program seperti "Sukan Untuk Semua" dan Pesta Sukan, dan membentuk Majlis Olimpik Kebangsaan Singapura (SNOC).

"Selepas bersara daripada politik pada tahun 1977, Encik Othman Wok telah dilantik sebagai Duta Singapura ke Indonesia. Beliau terus menggalakkan masyarakat Melayu untuk bekerja keras dan bersaing atas dasar meritokrasi dalam berbilang kaum Singapura.

"Hari ini, masyarakat Melayu di Singapura boleh berbangga dengan pencapaian mereka, terutamanya kerana asas-asas yang kukuh yang dibangunkan Encik Othman Wok.

"Dalam kerjaya perkhidmatan awam yang panjang, Encik Othman Wok membuat banyak sumbangan besar ke Singapura. Beliau teguh dalam kepercayaannya dalam tempoh yang sukar dan penting dalam sejarah Singapura. Semangat dan komitmen dalam membantu orang lain, dan kesaksamaan dan integriti beliau dalam berkhidmat untuk semua, adalah ciri-ciri yang kita ingat dan mengaguminya.

"Encik Othman Wok akan dikenang kerana keikhlasan dan kemesraannya. Apabila Puan Tan dan saya melawat beliau semasa Hari Raya di kediamannya setiap tahun, kami selalu sangat terharu dengan kemurahannya dan layanan yang mesra. Kita telah kehilangan kawan baik hari ini.

"Ingatan dan doa kami bersama isteri dan keluarga Encik Othman Wok yang berduka pada masa ini," kata Dr Tan.

Sementara itu, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, turut melahirkan kesedihannya dan mengingati arwah sebagai seorang mukmin yang teguh dalam kepelbagaian budaya.

"Beliau sedar bahawa bangsa dan agama boleh menjadi garis kesalahan utama dan konflik boleh timbul daripada syak wasangka, salah faham dan prasangka.

"Sehubungan itu, beliau menggesa rakyat Singapura untuk berusaha untuk mengukuhkan pemahaman antara budaya, amalan saling menghormati, dan bersatu sebagai satu bangsa yang bersatu padu.

"Allahyarham Haji Othman juga membuka jalan ke arah kemajuan masyarakat Melayu/Islam kita.

"Beliau memperkenalkan Rang Undang-Undang Islam di Parlimen dan memainkan peranan penting dalam mewujudkan tiga institusi berkanun Muslim utama - Majlis Agama Islam Singapura (MUIS), Pejabat Pendaftaran Perkahwinan dan Mahkamah Syariah.

"Bersama-sama dengan mendiang Encik Lee Kuan Yew dan Ahli Parlimen Melayu yang lain, Encik Othman melaksanakan Dana Pembinaan Masjid (MBF) pada Mei 1975.

"Melalui dana ini (kini dikenali sebagai Dana Pembinaa Masjid dan Mendaki), 26 buah masjid telah dibina termasuk baru-baru ini dibuka Masjid Yusof Ishak di Woodlands.

"Mendaki juga memberi sokongan dalam memajukan masyarakat. Allahyarham Haji Othman juga memperkenalkan pendaftaran wajib jemaah haji untuk menyediakan mereka dengan perkhidmatan perubatan dan kebajikan.

"Melalui usaha gigih beliau, beliau meletakkan asas yang kukuh bagi pentadbiran hal ehwal Islam yang dinikmati masyarakat hari ini," ujarnya.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian