Pelajar ITE Kolej Central hasilkan pelindung muka bagi pekerja barisan hadapan, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Pelajar ITE Kolej Central hasilkan pelindung muka bagi pekerja barisan hadapan

Staf sekolah dan rakan industri bantu jayakan inisiati
Jun 08, 2020 | 05:30 AM

MELIHAT betapa gigihnya pekerja barisan hadapan bekerja semasa pandemik Covid-19 ini telah mencetuskan ilham bagi sekumpulan penuntut Sekolah Kejuruteraan di Institut Pendidikan Teknikal (ITE) Kolej Central menunjukkan penghargaan dan membantu golongan itu.

Berbekalkan ilmu dan kemahiran dalam sofwe CAD atau desain dibantu komputer yang dipelajari, mereka menghasilkan pelindung muka yang dicetak menggunakan mesin pencetak 3D.

Pelindung muka yang dihasilkan itu kemudian diberikan kepada pekerja barisan hadapan di rumah penjagaan, seperti Rumah Penjagaan Man Fut Tong.

Penuntut jurusan Nitec dalam Teknologi Mekanikal, Mohamad Anwar Shahul H A, antara pelajar dalam kumpulan itu, berkata beliau dan rakan-rakannya telah berbincang dan melukis beberapa desain pelindung muka bersama.

Pensyarah mereka kemudian membantu mengumpulkan semua idea yang baik untuk menghasilkan satu desain pelindung muka.

"Pensyarah kami, yang mempunyai mesin pencetak 3D di rumah, mencetak satu prototaip. Kami gembira dengan hasilnya dan pensyarah kami mula menghasilkan lebih banyak pelindung muka.

"Selepas setiap pelindung muka dicetak, kami melakukan pasca pemprosesan, seperti mengempelas dan mengikir untuk melicinkan gerigis sebelum kami memasangnya bagi pekerja barisan depan," kata beliau.

Anwar, 18 tahun, berkata pelindung muka itu direka untuk mengelakkan percikan cecair terkena secara tidak sengaja pada wajah penggunanya.

Menurut beliau lagi, apabila digunakan bersama pelitup muka, ia memberikan perlindungan tambahan kepada pekerja barisan hadapan.

Oleh sebab pelajar tidak boleh kembali ke sekolah semasa pandemik ini, kakitangan sekolah itu menghasilkan pelindung muka tersebut di rumah mereka.

Mereka kemudian menghantar bahagian-bahagian pelindung muka itu ke rumah kumpulan pelajar tersebut yang akan memasangnya mengikut kertas arahan yang disediakan.

Projek itu juga dapat dilaksanakan hasil sokongan rakan industri, Autodesk Singapore, yang menaja bahan-bahan bagi inisiatif itu.

Menurut Anwar, menjadi tanggungjawab setiap orang pada masa ini memainkan peranan dalam mengurangkan penularan virus Covid-19.

"Saya rasa gembira dapat memanfaatkan apa yang saya pelajari untuk membuat pelindung muka agar saya boleh membantu pekerja barisan hadapan.

"Saya berasa bangga dapat menjadi sebahagian daripada kumpulan ini," kata beliau.

Ketua Seksyen Kejuruteraan Mekanikal di ITE Kolej Central, Encik Jeff Koh, berkata pelindung muka yang dihasilkan itu diberikan kepada rumah penjagaan kerana mereka berasa kakitangan di situ memerlukan bekalan tersebut.

Encik Koh menambah bahawa setiap pelindung muka mengambil sekitar lima hingga enam jam untuk dicetak dan mereka menyasar menghasilkan 15 hingga 20 pelindung muka setiap minggu.

"Bagaimanapun, kami mempunyai sumber terhad. Oleh itu, kami berharap dapat memulakan Gerakan Pelindung Muka Singapura di mana sesiapa yang mempunyai mesin pencetak 3D boleh tampil untuk menghasilkan pelindung muka bagi pekerja barisan depan kita.

"Dan kami akan membantu mereka yang tampil dengan memuat naik arahan bagaimana menghasilkannya," kata beliau.


"Saya rasa gembira dapat memanfaatkan apa yang saya pelajari untuk membuat pelindung muka agar saya boleh membantu pekerja barisan hadapan. Saya berasa bangga dapat menjadi sebahagian daripada kumpulan ini,"
- Mohamad Anwar Shahul H A, Penuntut jurusan Nitec dalam Teknologi Mekanikal ITE Kolej Central, yang bersama rakan-rakannya berbincang dan melukis beberapa desain pelindung muka.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map