Pemeriksaan ditingkat ke atas dormitori pekerja asing, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

KORONAVIRUS

Pemeriksaan ditingkat ke atas dormitori pekerja asing

Tindakan pasukan petugas bagi pastikan keadaan boleh diterima, jarak selamat dijaga
May 07, 2020 | 05:30 AM

PASUKAN Bertindak Antara Agensi (ITF) telah meningkatkan pemeriksaan ke atas premis perumahan pekerja asing untuk memastikan keadaan hidup di sana mencapai taraf dapat diterima, dan langkah jarak selamat dilaksana.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, Kementerian Tenaga Kerja (MOM) mengatakan bahawa Pasukan Sokongan Jaminan Ke Hadapan (FAST) menyatakan bahawa majoriti pekerja asing mematuhi arahan jarak selamat yang dilaksanakan di tempat tinggal masing-masing.

Ini termasuk dormitori yang dibina khas untuk tujuan penginapan (PBD), kilang yang dijadikan dormitori (FCD), kuarters sementara di tapak pembinaan (CTQ) dan premis tempat tinggal privet (PRP).

Pasukan FAST bekerja rapat dengan pengendali dormitori dan majikan untuk memastikan semua aspek kesejahteraan pekerja asing terpelihara.

Makanan harian, perkhidmatan perubatan dan kiriman wang serta keadaan hidup para pekerja itu secara am dijaga.

Dengan keperluan asas sedemikian terurus, langkah jarak selamat dalam premis tempat tinggal dilihat dapat dipatuhi dengan lebih baik.

Menurut pasukan FAST, kebanyakan premis telah pun menetapkan dan melaksana langkah jarak selamat sesuai, seperti tiada percampuran pekerja yang tinggal di blok berasingan; pelaksanaan jarak selamat ketika mengambil makanan dan keperluan lain; serta penetapan masa berbeza bagi menggunakan kemudahan yang dikongsi.

Sebanyak 4,000 premis tempat tinggal - 43 PBD, 2,700 PRP dan kesemua 1,300 FCD dan CTQ - telah diperiksa sejak 11 April.

MOM berkata beberapa asrama memerlukan bantuan daripada pasukan FAST untuk melaksana langkah jarak selamat dengan berkesan.

"Dalam kes-kes ini, pasukan FAST bekerja dengan pengendali dormitori bagi mencari penyelesaian berlainan.

"Misalnya, pasukan FAST membantu beberapa dormitori mendapatkan tandas dan tempat mandi mudah alih untuk membolehkan pekerja menggunakan kemudahan tandas berasingan," kata MOM.

Kementerian itu menambah: "ITF menghargai semua pekerja yang telah bekerjasama dalam mematuhi langkah jarak selamat.

"Kami ingin mengingatkan semua pekerja supaya terus melaksana langkah jarak selamat untuk mengurangkan risiko penularan lebih lanjut Covid-19."

Sementara itu, ITF akan terus bekerja rapat dengan pengendali dan penduduk dormitori untuk memastikan pengurusan betul keadaan hidup serta pematuhan arahan jarak selamat.

Pekerja boleh melaporkan kegagalan pematuhan arahan tersebut atau memberi maklum balas tentang keadaan hidup kepada pasukan FAST yang bertugas atau menghubungi MOM di www.mom.gov.sg/feedback.


“ITF (Pasukan Bertindak Antara Agensimenghargai semua pekerja yang telah bekerjasama dalam mematuhi langkah jarak selamat. Kami ingin mengingatkan semua pekerja supaya terus melaksana langkah jarak selamat untuk mengurangkan risiko penularan lebih lanjut Covid-19.”
– Kementerian Tenaga Kerja (MOM)

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map