Subuh
5:52
Syuruk
7:14
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat0

VAKSIN COVID-19

Pemerintah masih nantikan lebih maklumat vaksin syarikat Sinovac; diteliti apabila tersedia nanti

Jan 14, 2021 | 05:30 AM

PEMERINTAH sedang menantikan lebih banyak maklumat tentang vaksin Covid-19 yang dibangunkan syarikat Sinovac dan akan menelitinya dengan berhati-hati apabila ia sudah tersedia.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong berkata demikian ketika mengulas tentang vaksin Covid-19 keluaran syarikat China itu menyusuli laporan media bahawa menurut penyelidik, ia hanya 50.4 peratus berkesan bagi mencegah jangkitan bersimptom dalam satu percubaan di Brazil.

"Kami akan meneliti maklumatnya dengan berhati-hati apabila ia sudah tersedia daripada bergantung pada perangkaan yang dilaporkan.

"Adalah lebih baik kami bergantung pada perangkaan rasmi yang kami terima daripada Sinovac.

"Sejurus kami menerima maklumat itu, Penguasa Kesihatan dan Sains (HSA) akan menjalankan penilaian dan Jawatankuasa Pakar kami juga akan menelitinya sama ada ia sesuai digunakan bagi vaksin (Covid-19) di Singapura," ujarnya yang turut mempengerusikan pasukan bertindak berbilang kementerian bagi menangani penularan Covid-19 bersama Menteri Pendidikan Lawrence Wong.

Tambahnya, Singapura belum meluluskan vaksin Covid-19 yang dibangunkan Sinovac untuk digunakan di sini.

Kini, hanya vaksin Pfizer-BioNTech yang diluluskan digunakan di Singapura sejauh ini dan kumpulan pertama vaksin itu tiba di sini pada 21 Disember lalu.

Vaksin itu perlu diberikan dalam dua dos, dengan dos kedua diberikan 21 hari selepas dos pertama.

Satu lagi calon vaksin yang dibangunkan syarikat Amerika Syarikat, Moderna, juga telah mengemukakan datanya dan kini sedang disemak oleh HSA, kata Encik Wong.

"Apabila vaksin Moderna itu disahkan untuk digunakan, kami juga akan menggunakannya bagi program vaksin di sini," ujarnya.

Kedua-dua vaksin Moderna dan Pfizer merupakan vaksin mRNA dan mempunyai kadar keberkesanan sekitar 95 peratus.

Sekiranya vaksin Moderna diluluskan untuk digunakan, Encik Wong berkata vaksin Moderna dan Pfizer serupa serta menggunakan wadah yang sama.

"Antara kedua-duanya... mana-mana pun boleh," tambahnya.

Sementara itu, vaksin Sinovac menggunakan wadah yang berbeza dan mempunyai kadar keberkesanan yang berbeza.

Namun menurut Encik Wong, Singapura perlu terus mengkaji datanya dan sama ada ia lebih berkesan misalnya bagi sub-segmen tertentu.

Oleh itu, satu kajian yang terperinci dan menyeluruh perlu dijalankan.

Beliau turut menggesa orang ramai tampil mendapatkan vaksin Covid-19 apabila tiba giliran mereka daripada menunggu bagi jenama vaksin tertentu diluluskan untuk digunakan.

"Daripada menunggu, saya rasa apa yang kita ada hari ini merupakan vaksin yang disahkan, selamat dan berkesan.

"Apabila tiba masanya, datanglah dan dapatkan vaksin ini," kata Encik Wong.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map