Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Setempat0

Program vaksinasi warga emas serata pulau bermula

Feb 23, 2021 | 05:30 AM

SINGAPURA merancakkan program vaksinasi Covid-19 bagi warga emas selepas vaksinasi bagi kumpulan tersebut bermula di serata negara semalam.

Keadaan teratur dilihat di salah satu pusat vaksinasi di Kelab Masyarakat Senja-Cashew di Bukit Panjang.

Warga emas yang pergi ke sana dilihat beratur dengan tertib dan diberi panduan oleh kakitangan.

Pusat vaksinasi itu dikendalikan oleh Thomson Medical.

Buat masa ini, terdapat 14 pusat vaksinasi yang telah ditubuhkan, termasuk di 11 kelab masyarakat, mengikut maklumat di laman vaccine.gov.sg

Berita Popular

Lagi tiga pusat vaksinasi pula ditubuhkan di sebuah sekolah yang tidak digunakan di Hong Kah, pusat Konvensyen Raffles City dan Lapangan Terbang Changi.

Minggu lalu, pemerintah berkata sekitar 40 pusat vaksinasi akan ditubuhkan sebelum akhir April, dengan antara tiga dengan enam pusat vaksinasi dijangka memulakan operasi setiap minggu.

Berdasarkan keupayaan setiap pusat vaksinasi untuk memvaksin 2,000 orang sehari, 11 pusat vaksinasi mampu memberikan 22,000 vaksinasi sehari.

Ini tidak termasuk 20 poliklinik, klinik privet dan pasukan vaksinasi bergerak yang juga boleh memberikan vaksinasi.

Program rintis vaksinasi warga emas telah dimulakan di Ang Mo Kio dan Tanjong Pagar, dengan lebih 5,000 warga emas di kedua-dua estet itu telah menerima vaksin dan mereka telah pun dijadualkan mendapatkan dos kedua, kata Kementerian Kesihatan (MOH).

Selanjutnya, warga berusia 70 tahun dan ke atas dijangka menerima surat undangan mereka untuk mendapatkan vaksin selewat-lewatnya dalam minggu pertama bulan depan.

Setelah itu pemerintah akan menghantar surat undangan kepada warga emas berusia antara 60 dengan 69 tahun untuk mendapatkan vaksin Covid-19 bulan depan.

Vaksinasi bagi golongan ini akan bermula pada hujung bulan tersebut, kata Menteri Kesihatan, Encik Gan Kim Yong, minggu lalu.

Encik Gan turut melahirkan harapan agar sebahagian besar warga emas dalam kumpulan ini dapat menerima vaksin mereka dalam bulan pertama selepas vaksinasi dilaksanakan.

Ini akan membolehkan pemerintah membuka peluang kepada lebih banyak kumpulan untuk mendapatkan vaksin, dengan masyarakat lebih luas dijangka boleh mendapatkan vaksin selepas April, ujarnya.

Minggu lalu, pemerintah berkata sejuta penduduk di sini dijangka menerima vaksin Covid-19 menjelang hujung bulan depan atau awal April sedang lebih banyak bekalan vaksin diimport ke Singapura.

Ini di samping 250,000 orang yang telah menerima vaksin itu sejauh ini.

Ketua pegawai eksekutif (CEO) Temasek Holdings, Cik Ho Ching, berkata sekitar 600,000 warga dari generasi perintis boleh divaksin dalam tempoh 20-25 hari, jika semua mendaftar baginya.

Yayasan Temasek di bawah Temasek Holdings telah memainkan peranan aktif dalam menyokong usaha memberikan vaksinasi di Singapura, termasuk dalam mendapatkan vaksin yang cukup. Semalam, Cik Ho Ching turut mengongsi senarai alamat pusat vaksinasi di laman Facebook peribadi.

Pada masa ini, Singapura telah meluluskan penggunaan dua jenama vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna.

Satu lagi vaksin, Sinovac, dari China sedang diuji oleh Penguasa Sains Kesihatan (HSA).

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map