Scoot ubah pesawat bagi bawa kargo, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:25
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

Scoot ubah pesawat bagi bawa kargo

Aug 25, 2020 | 05:30 AM

SYARIKAT penerbangan Scoot telah mengubah suai salah satu pesawat A320ceo mereka dengan membuka semua tempat duduk penumpang supaya ia dapat menampung kargo.

Menurut satu kenyataan semalam, Scoot berkata langkah itu dapat menggandakan keupayaannya menampung kargo sehingga hampir 20 tan atau seberat empat gajah.

Proses mengubah suai pesawat itu mengambil masa empat hari.

Selain membuka tempat duduk penumpang, proses itu turut merangkumi langkah memasang tanda untuk menunjukkan tempat kargo boleh diletakkan serta melengkapinya dengan alat pemadam api tambahan.

"Bagi penerbangan yang menggunakan pesawat ini, sekurang-kurangnya dua juruterbang dan dua kru kabin diperlukan untuk memastikan operasi yang selamat dan lancar serta berupaya menangani sebarang kecemasan semasa penerbangan itu.

"Semua juruterbang dan kru kabin juga kerap menjalani latihan untuk mengenal pasti bahaya dan menangani pelbagai kecemasan termasuk kejadian melibatkan asap dan kebakaran," kata Scoot menerusi kenyataan itu.

Tambahnya, penerbangan kargo pertama menggunakan pesawat 9V-TAZ yang diubah suai itu berlepas Sabtu lalu dari Fuzhou di China ke Singapura.

Ini bermakna Scoot juga syarikat penerbangan pertama di Asia Tenggara yang mengendalikan penerbangan kargo begitu dengan pesawat yang diubah suai.

Pesawat itu membawa kargo seberat 13 tan di kedua-dua bahagian kabin dan ruang bagasinya, dengan kebanyakannya merupakan barangan keperluan harian.

Pesawat itu juga dijadual bagi empat lagi penerbangan serupa bagi baki bulan ini.

Menurut Scoot, sebuah lagi pesawat A320ceo turut dijadual menjalani pengubah suaian serupa minggu ini.

Mac lalu, Scoot merupakan antara penerbangan pertama di rantau ini untuk mula mengendali penerbangan yang membawa kargo dalam ruang bagasinya menggunakan pesawat penumpang B787-9 mereka.

Syarikat itu terus mencari peluang untuk mengembangkan dan mempelbagai keupayaan kargo mereka untuk menawarkan lebih banyak pilihan kepada ejen kargo, penghantar kargo dan pihak berkepentingan lain dalam industri.

Selepas mendapat kelulusan Mei lalu, Scoot juga mengendalikan penerbangan yang membawa kargo menggunakan pesawat A320 mereka dan menggunakan ruangan kabin untuk membawa kargo yang diletak atas tempat duduk penumpang.

Ketua Pegawai Eksekutif Scoot, Encik Campbell Wilson, berkata syarikat itu mula menawarkan penerbangan kargo yang membawa bekalan penting sebagai cara alternatif untuk terus menjana keuntungan apabila banyak pesawat penumpang tidak boleh beroperasi akibat pandemik Covid-19.

"Sejak itu, kami telah mengembangkan keupayaan kargo dan kebolehan kami untuk kekal berdaya saing sementara menawarkan lebih banyak nilai buat pelanggan kami.

"Kerja mengubah suai pesawat 9V-TAZ itu merupakan usaha terbesar kami sejauh ini dan kami mengucapkan terima kasih kepada Penguasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) atas sokongan mereka... dengan pensijilan mereka bagi kerja pengubah suaian itu," katanya.

Pengarah Besar CAAS, Encik Kevin Shum, berkata Scoot telah bertindak dengan tangkas terhadap keadaan pasaran ketika tempoh yang mencabar sekarang untuk memenuhi keperluan bagi kargo udara.

"CAAS gembira dapat menyokong usaha mereka mengubah suai pesawat penumpang mereka untuk membawa kargo dalam kabin.

"Pesawat yang diubah suai itu akan membolehkan Scoot mengendalikan khidmat kargo antara Singapura dengan pasaran dagang utama," ujarnya.

Sejauh ini, Scoot telah mengendali lebih 200 penerbangan kargo dari dan menuju ke 10 bandar termasuk Fuzhou, Guangzhou, Hangzhou, Hong Kong, Kunming, Nanjing, Perth, Sydney, Taipei dan Wuhan.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map