Selebriti ganding bahu beri seri bazar elektronik, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

E-BAZAR

Selebriti ganding bahu beri seri bazar elektronik

Bazar Hari Raya tidak dapat diadakan tahun ini ekoran pandemik Covid-19, namun tidak bermakna persiapan menyambut Hari Raya akan lenyap begitu sahaja. Terdapat beberapa wadah dalam talian yang dianjurkan bagi memberi peluang kepada peniaga setempat untuk terus berniaga dengan memaparkan barang yang mereka jual secara elektronik. Berikut antara e-bazar yang disediakan.
Apr 30, 2020 | 05:30 AM

SEPERTI ramai warga Melayu/Islam yang lain, bazar Ramadan di Geylang Serai mempunyai tempat istimewa dalam hati selebriti Sheikh Haikel

Lantaran itu, berita bahawa bazar akan ditiadakan tahun ini merupakan satu kekecewaan besar bagi penghibur 44 tahun itu.

Meskipun sukar untuk ... pengalaman di bazar fizikal ke dalam talian, Sheikh Haikel yang menguruskan beberapa bisnes makanan seperti FatPapas Burgers dan restoran Wakuwaku Yakiniku memberitahu akhbar The Straits Times bahawa menyediakan rancangan hiburan interaktif secara daripada platform perniagaan dalam talian - B.Halal - merupakan solusi terbaik.

Membesar dengan bazar Geylang, beliau menambah: "Ia merupakan dan akan terus menjadi sebahagian besar daripada kehidupan saya. Saya tahu bazar penting bagi ramai orang. Menyediakan laman dalam talian tanpe elemen interaktif tidak akan memberi .. yang sama.

"Menerusi B Halal Bazaar Show, masyarakat boleh merasakan seolah-olah mereka sendiri berada di bazar berinteraksi dengan para peggerai di sana."

Platform B.Halal mengenakan bayaran antara $800 dengan $1,700 bagi perniagaan yang ingin menempah ruang dalam rancangan hiburan secara langsung itu yang akan dijalankan dua kali seminggu bermula Sabtu ini hingga 22 Mei selama lebih lima jam.

Rancangan itu akan disiarkan secara langsung di laman media sosial B.Halal serta akaun media sosial Sheikh Haikel dan pelakon Aaron Aziz akan menjadi hos rancnagan itu.

Untuk menarik penonton, rancangan B. Halal akan turut mengetengahkan ceramah agama, lakonan komedi dan program mendekati masyarakat bagi badan amal seperti Persatuan Muhammadiyah.

Respon kepada rancangan itu amat baik sejauh ini dengan separuh daripada 60 ruang yang ditawarkan bagi peniaga telahpun ditempah.

Seorang jurucakap bagi B. Halal berkata selepas ia menjalankan kumpulan fokus untuk memahami keprihatinan perniagaan yang terjejas ekoran penutupan bazar, ia mendapati isu utama yang dihadapi peniaga bukan berkenaan penghantaran atau pembayaran, kerana kebanyakan peniaga sanggu menyesuaikan diri dengan perubahan baru.

Sebaliknya, peniaga menghadapi masalah mengesahkan penjualan mereka dan memadankan pembeli dengan produk.

Dan ini diharapkan dapat dilaksanakan menerusi rancangan hiburan B. Halal.

Mereka yang terlibat dengan rancangan ini juga berharap sekurang-kurangnya ia akan membawa secebis keceriaan kepada penonton yang menyaksikannya.

Kata Aaron, 44 tahun: "Rancangan ini diharapkan bukan sahaja dapat mewujudkan semula sekitaran bak di bazar tetapi juga memenuhi aspek kerohanian dan keagamaan dalam bulan Ramadan yang mulia ini."

Di samping itu, orang ramai juga boleh "meneroka" bazar Ramadan dalam talian yang lain.

Ini memberi peluang kepada masyarakat untuk membeli barang keperluan Raya mereka dan segala beraneka makanan dan juga produk yang lazimnya dapat mereka beli di bazar Ramadan fizikal di merata Singapura.

Platform dalam talian ini menjual barang seperti pakaian dan songkok dan makanan seperti kuih raya.

Peniaga boleh mendaftar dan menjual barang mereka di beberapa platform yang baru dilancarkan, ada yang tidak mengenakan sebarang bayaran atau mengenakan bayaran sedikit. Ada yang mengenakan bayaran sehingga $500.

Beralih ke dalam talian mungkin lebih murah bagi sesetengah peniaga memandangkan sewa gerai secara fizikal boleh berharga antara $7,000 dengan $10,000 dalam beberapa tahun ini.

Encik Khairul Yunos, pengasas bersama portal digital Gobaza.sg berkata kini ada sekitar 10 laman web dan platform e-dagang sedemikian.

Gobaza yang dilancarkan pada 13 April tidak mengenakan sebarang bayaran kepada peniaga. Ia kini mempunyai sekitar 50 peniaga yang menjual lebih 100 barang dalam kategori seperti makanan, fesyen tradisional, kosmetik dan barang perhiasan rumah.

Menyifatkan platform itu sebagai "TripAdvisor bagi zar Ramadan", Encik Khairul berkata selain menyenaraikan dan meletakkan barang dalam kategori masing-masing, ia juga menghubungkan pelanggan secara langsung kepada laman web dan nombor whatsapp peniaga.

Mereka yang ingin memastikan nama jenama lebih terserlah dalam laman web, mereka boleh membeli pakej yang berharga dari $199 hingga $699.

Sementara itu, laman GeylangBazaar.Online, turut mengetengahkan pakaian, makanan dan peralatan dapur yang boleh pelanggan beli secara dalam talian.

Mereka yang melayari laman ini juga boleh menikmati program dalam talian seperti video memasak dan persembahan nyanyian.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map