Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Setempat0

Setiap bandar akan punyai pusat pemvaksinan: Chun Sing

Jan 27, 2021 | 05:30 AM

SEMUA 24 bandar di Singapura, masing-masing akan mempunyai sekurang-kurangnya sebuah pusat pemvaksinan menjelang Mac ini, kata Menteri Perdagangan dan Perusahaan Chan Chun Sing.

Pusat itu boleh menampung sekitar 2,000 penerima vaksin setiap hari, kata beliau lagi, semasa melawat pusat pemvaksinan di Kelab Masyarakat Tanjong Pagar semalam.

Antara lain, pusat di Tanjong Pagar itu dimuatkan dengan kaunter pendaftaran dan menempah pemvaksinan, di mana kesesuaian bakal penerima vaksin menjalani vaksinasi akan dinilai.

Ia juga mempunyai 12 bilik pemvaksinan, kawasan pemantauan kesan sampingan dan sebuah bilik rawatan bagi merawat mereka yang mengalami kesan sampingan selepas menerima vaksin.

Pusat pemvaksinan itu adalah antara dua pusat pemvaksinan yang disediakan bagi program perintis untuk memvaksinasi warga emas mulai hari ini.

Berita Popular

Satu lagi pusat disediakan di Kelab Masyarakat Teck Ghee di Ang Mo Kio.

"Ini adalah untuk membina keupayaan pemvaksinan di Singapura terlebih dahulu sebelum bekalan vaksin lanjut tiba di sini agar usaha pemvaksinan dapat dilaksanakan dengan lancar," kata Encik Chan lagi.

Sebahagian usaha ini juga melibatkan melatih lebih 600 relawan Persatuan Rakyat untuk pergi dari rumah ke rumah untuk membantu golongan warga emas dalam proses vaksinasi ini.

Beberapa relawan program pemvaksinan itu memberitahu Berita Harian (BH) bahawa sambutan warga emas bagi program pemvaksinan nasional itu adalah bercampur.

Relawan Encik Peter Koh, 72 tahun, berkata: "Ada yang menyambut baik langkah ini dan mendaftar untuk menerima vaksin, tapi ada yang keberatan.

"Ramai penduduk khuatir kerana enggan mengalami kesan vaksin sedang mereka membuat persiapan sempena musim perayaan tidak lama lagi," katanya yang telah membuat kunjungan ke rumah penduduk sejak kelmarin.

Menurut Encik Chan, yang juga Anggota Parlimen (AP) bagi GRC Tanjong Pagar, lebih 300 penduduk warga emas di sana telah membuat tempahan mendapatkan vaksinasi.

Beliau menyifatkan bilangan itu sebagai 'tanda yang baik'.

"Apabila lebih ramai penduduk sudah menerima vaksin dan sedar terhadap kemudahan proses pemvaksinan ini serta mengetahui tentang kesan kesihatannya, kami menjangkakan bilangan penerima vaksin akan meningkat secara progresif," ujar Encik Chan.

Jumaat lalu, Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian (MTF) mengumumkan antara 5,000 dengan 10,000 warga emas masing-masing di Ang Mo Kio dan Tanjong Pagar akan dijemput untuk menerima vaksin di bawah usaha perintis, sebelum program itu dilanjutkan ke bandar lain bermula pertengahan Februari.


Laporan lanjut:

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map