Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Setempat

SIA lepaskan separuh dari lebih 400 juruterbang kadet dan kru kabin pelatih

Baki yang lain akan tinggalkan syarikat selepas tamat latihan
Sep 17, 2020 | 05:30 AM

SINGAPORE Airlines (SIA) telah melepaskan sekitar separuh juruterbang kadet dan anak kapal pelatih sedang syarikat penerbangan Singapura itu terus mengecilkan tenaga kerjanya.

Selebihnya golongan itu harus meninggalkan syarikat selepas mereka tamat latihan, lapor akhbar The Straits Times kelmarin.

Ia difahamkan bahawa lebih daripada 400 juruterbang kadet dan anak kapal pelatih kini berada di peringkat latihan yang berbeza.

Mereka yang terpaksa membatalkan latihan mereka kebanyakannya adalah warga asing.

Mengulas mengenai keputusan untuk membenarkan baki juruterbang kadet dan anak kapal pelatih meneruskan latihan, seorang jurucakap syarikat penerbangan itu berkata:

"SIA komited untuk menyokong mereka melalui program latihan mereka."

Ia mengambil masa lebih dua tahun dan menelan pembelanjaan kira-kira $250,000 untuk melatih seorang juruterbang.

Program latihan bagi anak kapal pula mengambil masa selama kurang tiga bulan.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan itu tidak akan dapat meneruskan khidmat mereka selepas tamat tempoh latihan kerana "lebihan jumlah kakitangan buat masa ini", katanya.

Juruterbang kadet yang dikekalkan dan perlu menyelesaikan segmen luar negara dalam latihan mereka, perlu mengambil cuti tanpa gaji sehingga SIA dapat secara selamat menyambung semula segmen program latihan ini, tambahnya.

"Juruterbang kadet akan dilepaskan selepas mereka menyelesaikan program latihan asas mereka, yang termasuk segmen luar negara, disebabkan lebihan jumlah kakitangan buat masa ini."

SIA akan terbuka untuk mengambil mereka sekiranya ada permintaan bagi anak kapal atau juruterbang junior apabila permintaan perjalanan udara kembali ke tahap sebelum pandemik Covid-19, tambah syarikat penerbangan itu.

Kemerosotan yang teruk dalam industri penerbangan telah memaksa beberapa syarikat penerbangan menghentikan operasinya sementara yang lain harus mengurangkan kos secara mendadak.

Dalam langkah terbaru dan paling drastik yang diambil untuk menangani operasinya yang dilanda pandemik Covid-19, SIA Group mengatakan minggu lalu ia akan mengurangkan sekitar 4,300 pekerjaan.

Ini termasuk memberhentikan 2,400 kakitangan. Isnin lalu, pekerja yang dibuang kerja mula menerima slip merah jambu mereka.

Mereka akan terus menerima gaji sehingga 15 Disember tahun ini, dan kekal menerima manfaat perubatan dan lain-lain sehingga tarikh itu.

Selain itu, setiap pekerja terjejas akan dibayar bagi tempoh pemberitahuan sebagai ganti dalam kontrak pekerjaan mereka. Ini boleh mencecah gaji tiga bulan.

Mereka yang telah berkhidmat selama dua tahun atau lebih, akan menerima gaji sebulan untuk setiap tahun mereka berkhidmat, dihadkan pada 25 bulan.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian