Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Strategi SG gabung tenaga dengan rakan penting: DPM Heng

Singapura siap sedia hadapi ketidaktentuan kerana upaya beri respons kepada krisis, serta daya tahan ekonomi dan sosial
Jun 13, 2020 | 05:30 AM

SINGAPURA berada dalam kedudukan yang kukuh sedang ia berdepan dengan cabaran besar ekonomi dan geopolitik disebabkan Covid-19, kata Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat semalam.

"Namun, hasil yang suram boleh dielakkan.

"Cara negara memberi respons kepada pandemik ini boleh memberi kesan kepada usaha membentuk dunia pasca-Covid-19," ujar Encik Heng.

Beliau berkata demikian dalam satu catatan di Facebook semalam sebagai susulan kepada siaran nasional oleh Menteri Kanan Teo Chee Hean kelmarin.

Dalam siaran itu, Encik Teo telah mengupas topik tentang sikap berdaya tahan dalam sekitaran luar yang berubah.

Menurut Encik Heng, Singapura kini bekerjasama dengan negara yang sehaluan untuk membentuk masa depan selepas Covid-19.

Ini sedang Singapura terus bekerjasama untuk memupuk hubungan dan kerjasama dengan rakan Asean serta negara lain menjangkau rantau ini.

"Kami akan terus bergabung tenaga dengan rakan penting untuk mengekalkan rantaian bekalan yang terbuka, dan mempromosi perdagangan terbuka.

"Kami melakukan ini daripada kedudukan yang kukuh," ujar Encik Heng.

Merujuk kepada ucapan Encik Teo lagi, Encik Heng berkata Singapura kini bersiap sedia menghadapi ketidaktentuan kerana mempunyai keupayaan memberi respons kepada krisis, serta daya tahan ekonomi dan sosial.

Dalam ucapannya kelmarin, Encik Teo berkata sedang Singapura bangkit daripada pandemik Covid-19, ia perlu lebih berdaya tahan bagi memberi respons cepat dan berkesan dalam dunia yang semakin tidak menentu.

Encik Teo turut menggariskan pentingnya rizab kukuh dalam bentuk kewangan, warga dan keupayaan respons kepada krisis, yang dibina dalam masa aman.

Singapura telah memperuntuk hampir $100 bilion menerusi empat pakej belanjawan yang bertujuan membantu warga dan perniagaan mengharungi Covid-19, serta mempersiap ekonomi untuk bangkit kembali.

Untuk menyokong langkah tersebut, sehingga $52 bilion akan digunakan daripada rizab negara.

Turut mengulas tentang ucapan Encik Teo itu ialah Anggota Parlimen GRC Bishan-Toa Payoh, Encik Saktiandi Supaat, yang juga Naib Presiden Eksekutif merangkap Ketua Kajian Forex Pasaran Global Maybank Group.

Dalam satu mesej video yang diterbitkan di laman media sosialnya semalam, Encik Saktiandi berkata meskipun kemerosotan ekonomi akibat Covid-19 yang akan melanda Singapura dijangka lebih hebat daripada kemerosotan ekonomi sebelum ini, beliau tetap yakin negara ini akan dapat mengatasinya.

"Kita mesti berdiri bersama dan ingat bahawa kita telah melalui peralihan struktur yang besar sebelum ini apabila ekonomi kita jauh lebih kecil dan kurang pelbagai seperti ketika British menarik tenteranya dari Singapura pada 1967.

"Namun kami berjaya dan membangun ekonomi yang jauh lebih kuat. Kami juga akan mengatasi krisis ini," ujar Encik Saktiandi.


Laporan lanjut :Pemimpin SG optimis negara berupaya harungi cabaran susuli Covid-19

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian