Syukur pemerintah, majikan bantu sedang pendapatan merosot, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Syukur pemerintah, majikan bantu sedang pendapatan merosot

Apr 22, 2020 | 05:30 AM

DAHULU, pemandu kereta sewa privet Grab Hashim Abdul Rahman boleh mendapat 10 tempahan penumpang dalam tempoh memandu lima hingga enam jam.

Namun sejak langkah pemutus litar dilaksana bagi mengekang penularan koronavirus Covid-19, Encik Hashim mendapat satu atau dua tempahan penumpang sahaja dalam tempoh itu.

Malah, ada kalanya beliau tidak mendapat sebarang tempahan selepas bekerja setengah hari.

Akibat tiada atau sedikit penumpang, pendapatan Encik Hashim, , 52 tahun, terjejas.

Menurut bapa tiga anak berusia 18, 20 dan 22 tahun itu, pendapatannya dalam seminggu merosot 30 hingga 40 peratus sejak pertengahan Mac lalu, apabila langkah pemutus litar mula dikuatkuasa.

Beliau secara purata membawa pulang sekitar $2,500 hingga $3,500 sebulan.

Encik Hashim telah menjadi pemandu kereta sewa privet selama dua tahun dan sebelum itu memandu teksi melebihi 10 tahun.

"Jumlah penumpang kurang semasa circuit breaker ini kerana orang tidak keluar bekerja kecuali mereka yang bekerja dalam perkhidmatan penting.

"Sekolah pun tutup. Pelancong kurang datang ke Singapura. Itu masalah yang ramai pemandu teksi dan kereta sewa privet hadapi sekarang," katanya.

Oleh itu, kata Encik Hashim, beliau bersyukur syarikatnya memberi pengecualian sewa sebanyak 30 peratus dalam tempoh pemutus litar dan beliau membayar $45 berbanding $63 bagi sewa keretanya.

Namun, untuk mencari duit bagi membayar sewa kereta itu pun sangat mencabar sekarang, ujarnya. Ini belum termasuk perbelanjaan bagi minyak.

"Sekarang, asalkan saya dapat cari duit sewa dan minyak kereta, sudah mencukupi," ujar Encik Hashim.

Beliau juga menerima bantuan kewangan $300 setiap bulan, iaitu $10 sehari bagi membiayai sewa keretanya daripada Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) di bawah Dana Bantuan Khas (SRF) daripada Pakej Sokongan Dari Tempat ke Tempat (PPSP).

Dana Bantuan Khas itu berjalan hingga hujung September.

Lantaran itu, Encik Hashim juga bersyukur mendapat bantuan daripada pemerintah buat pekerja yang menghadapi cabaran pandemik Covid-19.

Sebagai rakyat Singapura, Encik Hashim mendapat bayaran tunai sekali sahaja sebanyak $600 bulan ini, bayaran tunai sekali sahaja sebanyak $300 pada Jun dan bayaran tunai tambahan sebanyak $3000 sekali sahaja sebagai ibu bapa yang mempunyai anak warga Singapura berusia 20 tahun dan ke bawah daripada pakej bantuan bagi perbelanjaan harian keluarga.

Beliau juga akan mendapat rebat baucar GST U-Save (GSTV-U-Save) yang bertujuan meringankan perbelanjaan elektrik dan air keluarga yang tinggal di flat HDB, menerusi baucar GST sekali sahaja - Bayaran Khas U-Save dan rebat bayaran khidmat dan penyenggaran (S&CC).

Di bawah Skim Sokongan Pekerja pula, Encik Hashim akan mendapat Bayaran Khas Daya Kerja sebanyak $3,000 secara tunai.

Lebih sokongan juga akan diberikan kepada mereka yang bekerja sendiri.

Encik Hashim telah memohon Dana Bantuan Sementara (TRF), iaitu usaha pemerintah membantu seramai mungkin orang yang hilang pekerjaan atau hilang sebahagian pendapatan mereka disebabkan Covid-19.

Beliau telah menerima bantuan TRF sebanyak $500 bulan ini.

Beliau juga layak menerima Skim Pelepasan Pendapatan bagi Individu Bekerja Sendiri (SIRS) yang turut merangkumi orang bekerja sendiri tetapi mendapat pendapatan kecil daripada pekerjaan, serta mereka yang tinggal di hartanah dengan nilai tahunan hingga $21,000.

Encik Hashim boleh menerima wang tunai tiga suku tahun sebanyak $3,000 setiap satu pada Mei, Julai dan Oktober tahun ini.

Sebagai seorang yang bekerja sendiri, beliau juga secara automatik boleh menangguhkan bayaran cukai pendapatan selama tiga bulan, tanpa perlu membuat permohonan.

Bagi orang bekerja sendiri, pemerintah juga menawarkan Skim Sokongan Latihan Orang Bekerja Sendiri berjumlah $48 juta yang dilanjutkan hingga hujung tahun ini.

Mereka yang bekerja sendiri boleh mendapat elaun latihan dipertingkat berjumlah $10 sehari jika mereka menghadiri kursus SkillsFuture.

Encik Hashim juga antara rakyat Singapura berusia 25 tahun ke atas tahun ini yang boleh menerima tokokan Kredit SkillsFuture berjumlah $500, yang boleh digunakan dari 1 Oktober. Warga 40 tahun hingga 60 tahun meraih tokokan tambahan $500.

Tetapi, tidak seperti kredit $500 yang diberi kepada rakyat Singapura pada 2016 tanpa tarikh luput, tokokan kredit ini luput dalam lima tahun. Ini bermakna ia boleh digunakan hingga akhir 2025.

Encik Hashim masih menimbangkan apakah beliau berminat mengikuti kursus SkillsFuture buat masa ini.

Pemerintah juga menawarkan Insentif Pengambilan Pekerja yang membolehkan majikan yang mengambil dan melatih pekerja berusia 40 tahun ke atas yang menukar pekerjaan menawarkan program mempelajari kemahiran baru seperti Program Pertukaran Profesional (PCP) dengan sokongan pendapatan.

Program mempelajari kemahiran baru itu membolehkan pekerja berusia 40 tahun ke atas kekal relevan walaupun keadaan ekonomi dan majikan berubah.


BANTUAN BUAT PEKERJA

SKIM BANTUAN PEKERJAAN

- Pemerintah akan bayar sebahagian gaji pekerja setempat selama 9 bulan

- Pada April dan Mei; 75% daripada $4,600 gaji bulanan kasar pertama

- Dari Jun-Disember, sokongannya 75% bagi pekerja dalam sektor penerbangan dan pelancongan; 50% bagi sektor perkhidmatan makanan; dan 25% bagi sektor lain

GERAN BANTUAN COVID-19

- Geran tunai $800 setiap bulan selama 3 bulan bagi rakyat Singapura bergaji rendah dan pertengahan yang hilang pekerjaan

DANA BANTUAN KEWANGAN SEMENTARA

- Bayaran sekali $500 di bawah Dana Bantuan Kewangan Sementara (TRF) bagi yang hilang mata pencarian disebabkan Covid-19, atau gaji berkurangan sekurang-kurangnya 30%

PEKERJAAN SGUNITED

- Sekitar 10,000 pekerjaan disediakan dalam satu tahun mendatang

PROGRAM PELATIH SGUNITED

- Sokong majikan untuk sediakan program pelatih kepada lulusan baru yang masuk alam pekerjaan, bantu lulusan baru dapat pekerjaan

SKIM PELEPASAN PENDAPATAN BAGI INDIVIDU BEKERJA SENDIRI (SIRS)

- Individu bekerja sendiri (SEP) layak akan terima $3,000 pada Mei, Julai dan Oktober'

SKIM BANTUAN LATIHAN SEP

- Beri elaun bagi individu kerja sendiri sedang mereka jalani latihan

- Elaun latihan dinaikkan kepada $10 sejam mulai 1 Mei

PAKEJ BANTUAN BAGI PENYEDIA KHIDMAT TEKSI DAN KERETA SEWA PRIVET

- Bayaran Dana Bantuan Khas $300 bagi setiap kenderaan setiap bulan

untuk pemandu teksi dan pemandu kereta sewa privet hingga hujung September

BAYARAN KHAS DAYA KERJA DIPERTINGKAT

- Bayaran tunai bagi pekerja bergaji rendah, termasuk SEP, dinaikkan ke $3,000

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map