Tidak adil kaitkan koronavirus dengan kaum, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

KORONAVIRUS: PANDANGAN ASATIZAH

Tidak adil kaitkan koronavirus dengan kaum

Feb 09, 2020 | 05:30 AM

"MEREKA yang berbangsa sedemikian adalah orang yang kotor, mempunyai tabiat permakanan yang menjijikkan dan tidak menjaga kebersihan".

Komen dan reaksi sebegini, kian lantang dan tular di laman media sosial Facebook, dilontarkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Ekoran penularan koronavirus, terdapat sentimen berbaur perkauman dan kebencian terhadap masyarakat asing di seluruh dunia. Ia turut mengancam keharmonian dan perpaduan masyarakat.

Di Singapura, kita berusaha agar sentimen sebegini tidak menular dan masyarakat terus bersatu menolak komen-komen negatif ini.

DI MANA PERGI PERIKEMANUSIAAN?

Halal Home Based Business
SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

"Mereka" mesti dijauhi.

Lumrah bagi sesiapa sahaja untuk mengambil langkah menjauhkan diri daripada sumber potensi virus tersebut. Apatah lagi, jika tiada ubat sebagai penawar mengatasi virus tersebut - setakat ini.

Walau bagaimanapun, mereka yang memilih untuk menyuarakan komen berbaur perkauman hanya menggunakan virus itu sebagai dasar dan sandaran untuk menyuarakan perasaan benci terhadap kaum tersebut.

Pandangan sebegini salah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan tidak adil.

Tindakan ini tidak membezakan kita daripada mereka yang mempunyai stereotaip bahawa semua Muslim adalah pengganas, atau pelampau kanan yang menyebarkan kebencian.

Komen sebegini, khususnya yang menyahmanusiakan "makan kelawar", amat membimbangkan kerana ia mengabaikan nilai-nilai-moral, merendahkan martabat kaum seperti manusia yang tidak berperasaan.

Kita diingatkan bahawa mereka yang terbabit dengan penularan wabak ini adalah sesama insan, termasuk mereka yang mungkin seagama.

Ada di antara mereka yang terpisah daripada keluarga disebabkan kuarantin atau dikerahkan untuk bekerja, malah ada yang terkandas di negara lain dan tidak dapat berada di pangkuan keluarga.

Walaupun tren wabak ini masih tidak pasti hala tujunya, sekurang-kurangnya atas dasar perikemanusiaan, kita bersimpati dengan golongan majoriti yang tidak bersalah dan memberi kata semangat untuk sama-sama menentang virus ini.

Wabak sebegini tidak mengenal sudut geografi mahupun bangsa sepertimana wabak Ebola yang tular dari negara Congo dan MERS dari Timur Tengah. Saat-saat getir seperti ini menduga sama ada kita benar-benar berpegang teguh kepada prinsip kemanusiaan dan nilai-nilai sosial bersama.

AGAMA TERUS MENJADI PANDUAN

Pandangan, tohmahan dan reaksi xenofobia sebegini jelas dilarang dalam Islam.

Di dalam Al-Qur'an, Allah berfirman:

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk.

(Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Hujurat, ayat 11).

Walaupun agama Islam jelas membimbing kita dalam perihal tersebut, ia tidak diendahkan oleh sesetengah pihak. Malah, mereka berasakan bahawa pandangan mereka ini adalah kefahaman agama yang hakiki. Mereka dengan sewenang-wenangnya menyifatkan kejadian penularan wabak itu sebagai balasan daripada Tuhan.

Sedangkan dalam Islam, tiada insan yang boleh menyatakan sesuatu kejadian itu adalah balasan daripada Allah swt atau sebaliknya. Itu bukan urusan manusia untuk membuat pengisytiharan bala. Sebaliknya, kita diajarkan untuk mengambil iktibar daripada sesuatu kejadian, dan membantu mereka yang terkesan dengan kejadian tersebut.

Jauh sekali daripada tuntutan agama, untuk kita berseronok dan berasa bahagia atas kejadian malang yang menimpa orang lain, apatah lagi kejadian ini yang turut membabitkan masyarakat kita sendiri.

Menyifatkan wabak ini sebagai sebuah bala hanya menggalakkan mentaliti menghukum, sifat penilaian dan gagasan solusi yang terlalu mudah, dan berfikiran dan sikap negatif terhadap ujian dan bencana. Sesiapa sahaja boleh dijangkiti wabak virus ini. Rasa cemas akan terus meningkat di samping maklumat terperinci dan ubat penawar bagi virus ini yang masih lagi tidak diketahui.

Memandang ke hadapan, kita harus mengambil langkah proaktif dan membantu sesama insan dalam mengharungi cabaran penularan wabak ini.

Berteraskan Iman dan Islam, sama-sama kita berusaha dan berdoa agar kita dilindungi dan kita akan terus bersatu mengharungi cabaran ini.


 Kita diingatkan bahawa mereka yang terbabit dengan penularan wabak ini adalah sesama insan, termasuk mereka yang mungkin seagama. Ada di antara mereka yang terpisah daripada keluarga disebabkan kuarantin atau dikerahkan untuk bekerja, malah ada yang terkandas di negara lain dan tidak dapat berada di pangkuan keluarga.

  • Ustazah Amalina Abdul Nasir dan Ustaz Ridhwan Mohd Basor adalah anggota Rangkaian Belia Asatizah (AYN). AYN adalah rangkaian asatizah milenial yang menggunakan media sosial bagi menghasilkan kandungan keagamaan yang positif dan interaktif bagi mendekati belia Muslim di Internet.

Ikuti IG Ustazah Amalina (amalina.abdnasir) dan Ustaz Ridhwan (therightwan).

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map