Subuh
5:34
Syuruk
6:51
Zuhur
12:55
Asar
4:04
Maghrib
6:57
Isyak
8:06
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

KENYATAAN KEMENTERIAN SUSULI UCAPAN PRESIDEN HALIMAH YACOB: KEMENTERIAN PENDIDIKAN

Tingkat kemahiran, manfaat teknologi antara penyesuaian perlu bagi S'pura

Chun Sing: Bagi pastikan warga kekal berdaya saing
Apr 12, 2023 | 05:30 AM

DI tengah-tengah landskap global yang berubah, Singapura perlu membuat penyesuaian untuk memastikan warga Singapura kekal berdaya saing dengan terus meningkatkan kemahiran, memperkukuh sokongan bagi pelajar berkeperluan khas dan memanfaatkan teknologi dalam pendidikan bagi pelajar yang kebolehannya berbeza-beza.

Demikian menurut Menteri Pendidikan, Encik Chan Chun Sing, dalam adendum (kenyataan tambahan) beliau kepada ucapan Presiden Halimah Yacob sewaktu pembukaan Parlimen pada Isnin.

Mengulas lanjut, beliau berkata gerakan SkillsFuture akan diperkukuh untuk lebih menyokong individu dalam meningkatkan kemahiran dan menimba kemahiran sepanjang hidup supaya dapat merebut peluang baru di tengah-tengah perubahan ekonomi dan gangguan pasaran buruh.

Ini termasuk memastikan latihan mudah diakses pelajar dewasa, membangunkan pendekatan andragogi baru dan bekerjasama rapat dengan syarikat, kesatuan serta institusi latihan bagi mengeratkan hubungan antara keperluan perniagaan, latihan dan kemahiran pekerja.

Dalam pada itu, sokongan lebih kukuh akan diberikan kepada pekerja pertengahan kerjaya, khususnya, dalam mengurangkan kesan yang boleh dialami bagi latihan sekiranya mereka perlu meraih kemahiran yang banyak.

"Pada masa yang sama, rakyat kita akan perlu memanfaatkan sepenuhnya peluang ini dengan membangunkan pemikiran mahu berkembang dan minat terhadap pembelajaran sepanjang hayat," ujarnya.

Seterusnya, Encik Chan berkata sokongan bagi pelajar yang mempunyai keperluan pendidikan khas akan diperkukuh.

Pengalaman pendidikan bagi pelajar tersebut di sekolah aliran utama mahupun Pendidikan Khas (Sped) akan terus juga diperkukuh.

MOE, katanya, akan bekerjasama dengan agensi perkhidmatan sosial untuk memperbaiki kemajuan kerjaya dan gaji dalam sektor Sped.

"Ini akan memperbaiki mutu Sped dan membolehkan pelajar kita untuk menjalani kehidupan bermakna dan berdikari dengan lebih baik," tambahnya.

Beliau turut menyentuh tentang penggunaan teknologi bagi menyesuaikan pengajaran dan pembelajaran bagi pelajar berkemampuan berbeza dan berkata akan terus melabur dalam teknologi pendidikan bagi mencungkil yang terbaik daripada setiap anak.

Contohnya, wadah pembelajaran adaptif yang dikuasakan kecerdasan buatan (AI) akan membolehkan lebih ramai pelajar lanjut untuk menguji kebolehan diri, sambil memberi guru masa yang terluang supaya memberi tumpuan kepada pelajar yang mempunyai keperluan pembelajaran lebih besar.

Encik Chan berkata semua orang mempunyai peranan dalam membentuk dan memperkukuh kompak sosial negara. Malah, mereka yang telah mencapai yang baik dalam kehidupan patut menyumbang kembali dan menyokong mereka yang kekurangan.

"Kejayaan perlu ditakrifkan bukan hanya menerusi pencapaian seseorang, tetapi juga dengan bagaimana kita menyumbang kepada kebaikan am. Dengan beralih melebihi mengejar kelayakan kertas dan mendakap definisi kejayaan lebih luas, sistem pendidikan kita boleh mencungkil yang terbaik dalam setiap anak dan memperkukuh daya tahan kita sebagai sebuah negara menerusi kepelbagaian kekuatan kita," kata Encik Chan.


MERITOKRASI LEBIH LUAS, TERBUKA DAN INKLUSIF

KEMENTERIAN TENAGA MANUSIA (MOM)

 • Karyawankan dagangan berkemahiran dengan kerjasama NTUC; tawar gaji lebih baik, rancang tangga kemajuan lebih jelas; tingkatkan imej dan daya tarikan pekerjaan ini
 • Perkasakan pekerja untuk mengawal kerjaya; termasuk membantu mereka merancang kerjaya lebih baik menerusi ciri CareersFinder di portal MyCareersFuture
 • Rangsang pekerja bergaji rendah dengan meluaskan Gaji Progresif dan Skim Tambahan Pendapatan Daya Kerja
 • Sokong warga emas yang ingin terus bekerja dengan lanjutkan Kredit Pekerjaan Warga Emas & Geran Kerja Semula Sambilan, sehingga 2025
 • Tingkat perlindungan untuk pekerja perkhidmatan seperti penghantaran dan khidmat kereta melalui wadah digital, seperti pampasan kecederaan kerja, caruman CPF
 • Jalankan semakan asas dasar kecukupan persaraan, yakinkan rakyat yang mereka akan memenuhi keperluan asas persaraan, selagi bekerja dan sumbang CPF secara konsisten

KEMENTERIAN PENDIDIKAN (MOE)

 • Pelbagaikan laluan pendidikan untuk mengiktiraf kekuatan, minat dan keperluan pembelajaran berbeza melaksanakan Pengumpulan Berdasarkan Subjek (SBB) Penuh di sekolah menengah, serta meluaskan laluan kemasukan ke sekolah dan institut pengajian tinggi (IHL)
 • Sokong sekolah bekerjasama dengan pihak berkepentingan untuk menawarkan bidang kecemerlangan khusus dan memberi inspirasi kepada pelajar mereka dalam bidang pelbagai
 • Sediakan peluang bagi pelajar berlatar belakang berbeza untuk berinteraksi, berempati dan menyokong satu sama lain
 • Sokong dengan lebih baik usaha tingkat kemahiran dan raih kemahiran sepanjang hayat; antara lain memastikan tawaran latihan mudah diakses pelajar dewasa, membangunkan pendekatan andragogi baru, bekerjasama dengan industri untuk selaraskan keperluan perniagaan dan kemahiran pekerja
 • Perkukuh pengalaman pendidikan bagi pelajar keperluan pendidikan khas dalam sekolah aliran utama dan pendidikan khas (Sped); kerjasama dengan agensi perkhidmatan sosial untuk memperbaiki prospek kerjaya dalam sektor
 • Manfaatkan teknologi untuk sesuaikan pengajaran dan pembelajaran bagi pelajar kemampuan berbeza dengan lebih baik agar mencungkil yang terbaik dalam diri setiap anak

APA KATA AP

TINGKAT SOKONGAN BAGI PEKERJA

"Tiga perkara yang menarik perhatian ialah pertama, perubahan pemikiran dari segi bagaimana kita mendekati pekerjaan, pekerja dan tempat kerja. Selanjutnya tentang usaha lebih mendalam untuk menyokong golongan lemah dan memastikan tiada yang ketinggalan. Sama penting ditekankan ialah perubahan kepada sistem berdasarkan kemahiran, kami melihat ini sudah bermula di sekolah, jadi bagaimana untuk memulakannya di tempat kerja. Isu pekerja juga menjadi perhatian - pekerja membentuk sebahagian penting dalam kompak sosial baru yang disegarkan. Satu perkara asas kekal, iaitu pekerja boleh menjangkakan perubahan besar dijalankan dan sementara itu, kita harus mendakap pembelajaran sepanjang hayat sebagai perkara yang semula jadi dalam hidup kita."
- Mayor CDC South East, Encik Mohd Fahmi Aliman.

PERBAIKI SISTEM PENDIDIKAN

"Pertama sekali, pendidikan pembangunan awal kanak-kanak memainkan peranan besar dalam pembangunan kognitif, sosial dan emosi seorang anak. Memastikan semua kanak-kanak mempunyai akses kepada sumber dan pendidikan bermutu daripada usia awal membantu meratakan ruang persaingan, lebih-lebih lagi bagi mereka daripada latar belakang kurang bernasib baik...
Kedua, mengurangkan tekanan kompetitif dalam sistem pendidikan membolehkan pelajar memberi tumpuan terhadap minat dan pembangunan holistik mereka daripada sekadar berusaha ke arah kecemerlangan akademik. Ini memupuk sekitaran pembelajaran yang lebih inklusif dan kolaboratif, menggalakkan kreativiti dan inovasi dalam jangka masa panjang."

- AP GRC Jalan Besar, Dr Wan Rizal Wan Zakariah.

PENDEKATAN INKLUSIF TERHADAP SEMUA GOLONGAN

"Berlaku inklusif terhadap golongan kurang upaya dan mereka yang berkeperluan khas adalah amat penting sedang kita beralih ke tahap pertumbuhan seterusnya di Singapura. Sedang kita bangkit daripada Covid-19, akan terdapat banyak cabaran dan kita perlu kekal bersatu untuk terus mendorong pertumbuhan ekonomi, tetapi kita perlu memastikan pertumbuhan itu bersifat inklusif dan membolehkan orang ramai tidak kira usia, jantina, golongan kurang upaya untuk turut menyumbang kepadanya. Kita juga boleh memikirkan bagaimana untuk mereka semula pekerjaan, menawarkan kerja jarak jauh contohnya kepada golongan kurang upaya... Masyarakat juga perlu mengubah pemikiran supaya kita dapat memberi peluang kepada semua."
- AP GRC Pasir Ris-Punggol, Encik Sharael Taha.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3