Vivian: SG 'siap sedia bagi tempoh panjang, teratur' dalam hadapi Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:56
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Vivian: SG 'siap sedia bagi tempoh panjang, teratur' dalam hadapi Covid-19

Menteri Ehwal Luar turut tekankan peri perlu kerjasama serantau dan sejagat dalam usaha atasi cabaran global dalam wawancara bersama CNBC
Mar 17, 2020 | 05:30 AM

BERSIAP sedia bagi tempoh panjang dan teratur.

Itulah pendekatan yang diambil oleh pemerintah Singapura untuk menangani situasi koronavirus Covid-19, kata Menteri Ehwal Luar, Dr Vivian Balakrishnan, dalam satu wawancara bersama CNBC Rabu lalu.

"Kita harus mengandaikan keadaan paling teruk, walaupun kita mengharapkan yang terbaik," kata beliau.

"Awak tahu Pemerintah Singapura - kami memandang perkara dengan sangat, sangat serius. Kami bersiap sedia untuk keadaan paling teruk. Kami memastikan semua langkah-langkah kami dibariskan, terselaras. Kami berkomunikasi bersama rakyat kami dan mereka memahami apa yang kami lakukan," tambah Dr Balakrishnan.

Dalam wawancara bersama dua hos CNBC, Encik Sri Jegarajah dan Encik Martin Soong, Dr Balakrishnan - seorang doktor mata sebelum menceburi politik - juga bercakap tentang bagaimana Covid-19 dan kesan ekonominya akan memakan masa "sekurang-kurangnya satu, yang bermakna semua yang kami lakukan perlu bertahan dan wajar bagi jangka panjang".

Menurut beliau, kini terdapat banyak jangkitan baru yang terus meningkat di luar China dan situasi ini adalah fenomena global bersama, dengan kira-kira 113,000 kes di seluruh dunia.

"Ekonomi yang terjejas pada waktu ini akan berterusan sekurang-kurangnya setahun, yang bermakna semua yang kami lakukan perlu bertahan dan wajar bagi jangka panjang," ujarnya.

Dr Balakrishnan berkata langkah-langkah membendung Covid-19 lebih mencabar daripada Sars kerana koronavirus ini telah menular di luar Asia Timur ke negara lain, seperti Italy dan Amerika Syarikat.

Memandangkan keadaan ini, beliau berkata semua orang perlu bersedia dari segi psikologi untuk menangani situasi ini.

Beliau juga bercakap mengenai "diplomasi kit ujian".

"Apa yang kita perlu lakukan sebagai sebuah dunia ialah berkongsi amalan terbaik, untuk membangunkan dengan pesat kit ujian, vaksin, antiviral. Kita perlu berkongsi hasil penyelidikan amali. Kita perlu menyelaras langkah-langkah kita," kata beliau.

Bercakap tentang jiran dan rakan kongsi di rantau yang turut terjejas oleh virus itu, Dr Balakrishnan berkata negara-negara Asean sedang berusaha berkongsi maklumat, kapasiti dan langkah-langkah pencegahan untuk menyelesaikan masalah ini.

Apabila ditanya mengenai bila pilihan raya umum (GE) akan diadakan, beliau berkata: "Anda perlu bertanya kepada Perdana Menteri bagi jawapannya."

Mengongsi lebih lanjut, beliau berkata: "Tetapi pilihan raya bukan perkara paling penting buat masa ini. Perkara paling penting ialah kami mengatasi cabaran ini. Kami mengatasi ini bersama-sama, dan kami mengatasi ini bersama negara-negara jiran kita, rantau kita dan di peringkat global.

"Ini adalah masa untuk memberi tumpuan pada pelaksanaan, pada memastikan perkara-perkara dilakukan. Perkara politik akan dengan sendirinya terjaga."


"Kita harus mengandaikan keadaan paling teruk, walaupun kita mengharapkan yang terbaik. Awak tahu Pemerintah Singapura - kami memandang perkara ini dengan sangat, sangat serius. Kami bersiap sedia untuk keadaan paling teruk. Kami memastikan semua langkah-langkah kami dibariskan, terselaras. Kami berkomunikasi bersama rakyat kami dan mereka memahami apa yang kami lakukan."
​- Dr Vivian Balakrishnan, mengenai pendekatan Singapura dalam menghadapi Covid-19.


"Ekonomi yang terjejas pada waktu ini akan berterusan sekurang-kurangnya setahun, yang bermakna semua yang kami lakukan perlu bertahan dan wajar bagi jangka panjang."
- Dr Vivian Balakrishnan, mengatakan bahawa Covid-19 dan kesannya akan berpanjangan.


"Tetapi pilihan raya bukan perkara paling penting buat masa ini. Perkara paling penting ialah kami mengatasi cabaran ini. Kami mengatasi ini bersama-sama, dan kami mengatasi ini bersama negara-negara jiran kami, rantau kami dan di peringkat global. Ini masa untuk memberi tumpuan pada pelaksanaan, pada memastikan perkara-perkara terlaksana. Perkara politik akan dengan sendirinya terjaga."
- Dr Vivian Balakrishnan, apabila ditanya bila pilihan raya.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map