Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Setempat0

VAKSIN COVID-19

Warga emas mula terima vaksin Covid-19 hujung bulan ini

Dilaksana menerusi sistem tempahan bagi memudahkan dan elak pembaziran: Lawrence Wong
Jan 14, 2021 | 05:30 AM

WARGA emas akan mula menerima suntikan vaksin Covid-19 mulai akhir bulan ini, lebih awal daripada yang dijangkakan sedang pihak pemerintah mempertingkat usaha mereka untuk menjalankan pelaksanaan suntikan vaksin itu.

Mengumumkan demikian semalam sewaktu lawatannya ke Hospital Kwong Wai Shiu, Menteri Pendidikan Lawrence Wong berkata ia akan dilakukan menerusi sistem tempahan, di mana warga emas akan mendapat bantuan untuk melakukan demikian.

Sebelum ini, pemerintah mengumumkan bahawa warga emas berusia 70 tahun dan ke atas akan mula mendapat suntikan vaksin itu mulai bulan depan.

Encik Wong, yang juga pengerusi bersama Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian (MTF) Covid-19, berkata program buat warga emas akan dimulakan lewat bulan ini di mana mereka akan diundang ke pusat pemvaksinan, Klinik Kesediaan Kesihatan Awam (PHPC) atau poliklinik berdekatan menerusi sistem tempahan untuk mengurangkan pembaziran.

"Kita mahu elak situasi di mana anda dapat vaksin di situ, dan kemudian tidak ada orang yang hadir dan vaksin dibazirkan. Jadi kita perlu satu sistem tempahan untuk memudahkan dan mengurangkan pembaziran," katanya setelah menerima suntikan Pfizer-BioNTech bagi Covid-19 di hospital tersebut.

Surat akan dikirim untuk memaklumkan warga emas tentang pengambilan vaksin itu dan para relawan akan mendekati dan membantu golongan itu membuat tempahan.

Dalam pada itu maklumat dalam bahasa berbeza akan diagihkan di estet HDB, menurut Encik Wong.

"Kami tahu bahawa proses ini akan mengambil sedikit masa.

"Justeru, kami juga akan mempertingkat usaha pendekatan kami, terutamanya kepada warga emas di semua estet HDB kami, untuk memberitahu mereka tentang usaha ini, beri mereka lebih maklumat dalam bahasa berbeza, dan juga bantu mereka dengan tempahan kerana tidak semua biasa dengan sistem IT, mungkin tidak tahu bagaimana untuk melakukan tempahan itu," tambah Encik Wong.

Setelah warga emas, pemvaksinan akan diperluas secara bertahap-tahap kepada setiap segmen berbeza di Singapura.

Ini akan dilakukan secara berfasa, dan masanya diselaraskan dengan ketibaan vaksin, katanya lagi.

Menurut Encik Wong, mereka menjangka peningkatan besar mulai sekarang dari segi usaha pemvaksinan dan menggalakkan semua orang untuk tampil mengambil vaksin apabila ditawarkan peluang tersebut.

Bulan ini, pemvaksinan ditumpukan kepada pekerja penjagaan kesihatan dan pekerja barisan depan.

Menyentuh tentang kadar pengambilan vaksin, Encik Wong berkata beliau yakin bahawa kakitangan institusi penjagaan kesihatan akan tampil untuk diberi vaksin, terutama lagi jika tugas mereka memerlukan mereka berinteraksi dengan pesakit.

Beliau berkata menerima vaksin bukan suatu yang baru dalam sektor penjagaan kesihatan, malah kakitangan kerap diminta mengambil vaksin selesema.

Di Hospital Kwong Wai Shiu, biasanya dalam setahun, lebih daripada 80 peratus kakitangannya akan mengambil vaksin flu itu.

Justeru, pihak kepimpinan hospital itu mempunyai keyakinan bahawa kadar pengambilan vaksin oleh kakitangan mereka bagi Covid-19 juga tinggi, kata Encik Wong.

Latihan pemvaksinan Covid-19 Singapura bermula pada 30 Disember dengan 40 pekerja penjagaan kesihatan di Pusat Kebangsaan Bagi Penyakit Berjangkit (NCID).

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong, yang juga pengerusi bersama MTF Covid-19, mendedahkan semalam bahawa sekitar 6,200 orang di Singapura telah mendapatkan vaksin Covid-19 sejauh ini, dengan kira-kira 2,800 orang mendapatkan vaksin itu kelmarin.

Semalam, kededua Encik Gan dan Encik Wong menerima suntikan vaksin.

Vaksin Pfizer-BioNTech adalah vaksin Covid-19 pertama yang telah diluluskan untuk digunakan di Singapura.


KENAPA PERLU ADA SISTEM TEMPAHAN

"Kita mahu elak situasi di mana anda dapat vaksin di situ, dan kemudian tidak ada orang yang hadir dan vaksin dibazirkan. Jadi kita perlu satu sistem tempahan untuk memudahkan dan mengurangkan pembaziran... Kami tahu bahawa proses ini akan mengambil sedikit masa. Justeru, kami juga akan mempertingkat usaha pendekatan kami, terutamanya kepada warga emas di semua estet HDB kami, untuk memberitahu mereka tentang usaha ini, beri mereka lebih maklumat dalam bahasa berbeza, dan juga bantu mereka dengan tempahan kerana tidak semua biasa dengan sistem IT, mungkin tidak tahu bagaimana untuk melakukan tempahan itu."
- Menteri Pendidikan, Encik Lawrence Wong.

PENTINGNYA DAPATKAN VAKSIN

"Ini akan membolehkan kita pulih daripada kesan pandemik Covid-19 lebih cepat, dengan ekonomi kita dapat pulih lebih cepat dan orang ramai juga dapat melakukan semula kegiatan masyarakat dengan lebih cepat. Vaksin memainkan peranan amat penting dan saya menggalak warga Singapura mendapatkan vaksin apabila tiba masanya nanti."
- Menteri Kesihatan, Encik Gan Kim Yong.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map