Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:27
Maghrib
7:08
Isyak
8:22

Abu dari Semakau boleh diguna bagi projek Pelabuhan Tuas

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

Abu dari Semakau boleh diguna bagi projek Pelabuhan Tuas

Dec 16, 2023 | 06:22 PMKira-kira satu per sepuluh daripada bahan yang diperlukan untuk menambak tanah bagi Fasa 3 Pelabuhan Tuas boleh diambil dari Tapak Pelupusan Sampah Semakau.

Langkah ini sekali gus boleh mengosongkan lebih banyak ruang yang boleh digunakan di satu-satunya tapak pelupusan sampah di negara ini.

Dalam tempoh lima tahun akan datang, Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) menyasarkan untuk melombong tapak pelupusan itu, dan abu yang dilombong mungkin dicampurkan dengan simen dan digunakan sebagai alternatif kepada pasir untuk penambakan, lapor The Straits Times.


Rancangannya adalah untuk menggali kira-kira 10 juta meter padu sisa buangan, iaitu kira-kira 35 peratus daripada 28 juta meter padu yang boleh ditampung Semakau.

Pelabuhan Tuas Fasa 3 – yang sedang dirancang – memerlukan lebih daripada 100 juta meter padu bahan penambakan.

NEA berkata ia bekerjasama dengan Penguasa Kelautan dan Pelabuhan Singapura untuk mengkaji penggunaan bahan campuran dari Tapak Pelupusan Sampah Semakau untuk penambakan.

“Bahan campuran” merujuk kepada bahan seperti abu dasar pembakaran dan sisa enap cemar yang dibuang bersama ke dalam tapak pelupusan.

“Sekiranya bahan campuran boleh digunakan sebagai isian penambakan, keperluan untuk bahan isian konvensional seperti pasir boleh dikurangkan, dan lebih banyak ruang di Tapak Pelupusan Sampah Semakau boleh dikembalikan,” kata NEA.

Pada kadar pelupusan sisa semasa, Semakau dijangka akan penuh menjelang 2035.

NEA sedang mencari perundingan pelbagai disiplin untuk mereka bentuk projek mega dan mungkin menyediakan perkhidmatan penyeliaan sepanjang tempoh perlombongan, yang dijangka antara 2027 dan 2029.

Seorang profesor kejuruteraan awam dan alam sekitar yang mengkaji sisa di tapak pelupusan sebelum ini berkata sisa yang lebih serupa kualitinya dengan abu pembakaran segar boleh dicuci dengan mudah, dirawat secara kimia atau digas.

Tetapi sisa tertimbus yang telah terdedah kepada unsur-unsur hingga 20 tahun boleh menjadi lebih rumit untuk digunakan.

Ini kerana bahan lama mungkin sama ada lebih bersih daripada sisa segar atau lebih tercemar dengan bahan berbahaya.

Alternatif kepada pasir telah pun digunakan untuk pembinaan di Singapura.

Newsand – bahan binaan yang diperbuat daripada abu dasar pembakaran – digunakan untuk membuat bangku konkrit dan laluan pejalan kaki di Our Tampines Hub.

Peringkat perancangan ini mungkin berlaku antara 2024 dan 2025.

Penggalian dan penambakan dijangka berlaku antara 2027 dan 2029, dengan 12 bulan pertama tertumpu kepada usaha membangun stok simpanan abu yang dilombong dan sisa lain.

Dalam baki dua tahun, sisa itu akan dicampur dengan simen dan terus dihantar ke Pelabuhan Tuas Fasa 3.

Pulau Semakau telah dipanggil “Garbage Eden” sebagai tanda kepelbagaian biodiversiti di pulau itu, daripada bakau hingga padang rumput laut dan terumbu karang.

Pulau ini juga merupakan sebahagian daripada Kepulauan Selatan Singapura, yang dipenuhi dengan hidupan laut dan terumbu karang yang masih sihat di negara ini.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >