Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:22

Vivian: Dasar ehwal luar S’pura tidak boleh berpandukan emosi

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

Vivian: Dasar ehwal luar S’pura tidak boleh berpandukan emosi

Dalam ucapannya di Parlimen semasa perbahasan kewangan kementeriannya, Menteri Ehwal Luar, Dr Vivian Balakrishnan, menekankan prinsip utama dasar ehwal luar Singapura, berlatar belakang keadaan dunia yang kian tidak menentu
Mar 01, 2024 | 04:23 PMUcapan saya dalam perbahasan Jawatankuasa Perbekalan (COS) kementerian saya tahun ini akan lebih bersifat introspektif. Ada tiga perkara yang ingin saya sampaikan.

Pertama, dunia telah menjadi tempat yang lebih berbahaya, terutama bagi negara-negara kecil. Kedua, keutuhan dan perpaduan domestik adalah prasyarat penting untuk dasar luar yang berkesan. Dalam hal ini, dasar luar negara benar-benar bermula di dalam negara.

Ketiga, dasar luar negara mesti terus berdasarkan penilaian yang realistik terhadap kelemahan dan kepentingan negara kita. Ia tidak boleh didorong oleh sentimen atau pertalian dengan kumpulan luar.

Dunia yang Berbahaya

Tahun lalu, saya bercakap tentang “pergolakan akibat daripada pelbagai krisis yang saling berkait”. Saya merujuk kepada persaingan antara Amerika dengan China, perang Russia-Ukraine, perubahan iklim, gangguan ekonomi global, dan penghakisan multilateralisme.

Keadaan hari ini lebih teruk. Perang antara Russia dengan Ukraine sedang menuju ke tahun ketiga dengan korban yang semakin meningkat dan tiada penghujungnya. Ketegangan antara Amerika dengan China telah reda pada tahap taktikal, tetapi persaingan strategik yang mendalam berterusan.

Ancaman penyahgandingan rantaian bekalan global masih kekal. Ini amat membimbangkan kita kerana Amerika dan China adalah rakan kongsi pelaburan dan perdagangan utama kita. Kekurangan kepercayaan strategik di antara mereka bermakna risiko salah perhitungan yang boleh menjelma dan menjadi konflik yang lebih besar tidak boleh diketepikan, terutama di titik panas seperti Taiwan dan Laut China Selatan.

Konflik tragis antara Israel dengan Hamas adalah tambahan terbaru kepada lilitan kesengsaraan ini. Memandangkan tragedi kemanusiaan yang menggerunkan, konflik ini telah membangkitkan respons yang kuat daripada masyarakat antarabangsa, dan juga daripada rakyat Singapura dari semua lapisan masyarakat. Ia telah mencetuskan perdebatan mengenai dasar luar Singapura dan bagaimana kita harus bertindak balas sebagai sebuah negara.

Sesungguhnya, dalam dunia yang dipertikaikan, berpecah-belah dan berbahaya ini, peristiwa-peristiwa di banyak tempat yang jauh dengan kita tidak mempunyai kawalan, selalunya akan memberi kesan yang mendalam kepada ekonomi kita; dan sekali-sekala, menguji perpaduan domestik kita.

Objektif dan Keadaan Dasar Luar Negara

Biar saya kembali kepada prinsip pertama. Dasar Luar Singapura tertumpu kepada beberapa objektif asas. Pertama, untuk melindungi kemerdekaan, kedaulatan, dan integriti wilayah kita. Kedua, untuk menjamin akses kita kepada bekalan penting, dan saluran komunikasi udara dan laut. Ketiga, meluaskan peluang ekonomi dan mengekalkan hubungan kita dengan dunia.

Seperti kata mendiang Lee Kuan Yew, “Kita harus hidup dengan dunia sebagaimana adanya, bukan seperti yang kita inginkan. Kita mesti kekal tangkas untuk merebut peluang yang datang dengan keadaan yang berubah-ubah, atau keluar daripada bahaya”.

Kita adalah sebuah negara kecil tanpa kawasan pedalaman, tiada sumber asli, dan tiada kaitan intrinsik. Kita mempunyai ekonomi terbuka dan berasaskan perdagangan yang terdedah kepada kuasa luar. Kita adalah masyarakat berbilang kaum, agama dan pelbagai bahasa di tengah-tengah Asia Tenggara.

Untuk memastikan peluang terbaik untuk penakatan, terdapat beberapa perkara yang perlu kita lakukan. Pertama, kita mesti menyokong perintah berasaskan peraturan dan menghormati undang-undang antarabangsa. Ini adalah satu-satunya cara negara kecil boleh hidup dengan aman tanpa pencerobohan daripada jiran yang lebih besar. Kedaulatan, kemerdekaan politik, dan integriti wilayah mestilah kudus. Ini bermakna mengutuk pelanggaran undang-undang antarabangsa pada bila-bila masa dan di mana sahaja ia berlaku, walaupun ia menjejas hubungan dengan rakan kongsi kita. Itulah sebabnya kita menentang penaklukan Crimea oleh Russia pada 2014.

Kita mengutuk pencerobohan Russia ke atas Ukraine pada 2022. Kita juga bersuara menentang pencerobohan Amerika ke atas Grenada pada 1983. Jika kita berdiam diri, kita akan secara tersirat bersetuju bahawa ia mungkin betul dan bahawa negara yang berkuasa boleh lakukan apa sahaja yang mereka mahu. Ini bertentangan dengan prinsip yang melindungi kewujudan kita.

Kita sedang menyaksikan hakisan multilateralisme, kurang kerjasama, kurang perpaduan di pentas global. Di tempatnya adalah lebih nasionalisme, lebih perlindungan dan lebih banyak perpecahan. Ini bertentangan dengan Singapura kerana kita telah menjadi penerima utama ekonomi bersepadu global berasaskan peraturan selama enam dekad.

Kedua, kita mesti lakukan kelaziman yang sama dengan rakan kongsi kita. Kita mahu bekerjasama dengan semua negara, berdasarkan kesaksamaan, saling menghormati dan demi manfaat bersama. Kedudukan baik kita hari ini adalah hasil selama berdekad-dekad menjadi rakan kongsi yang konsisten dan membina yang mencari hasil saling menguntungkan. Ia datang dari bertahun-tahun menyumbang secara pragmatik dan positif kepada susunan global dan kekal pada teknologi canggih.

Inilah sebabnya kita aktif dalam isu sempadan seperti Kecerdasan Buatan (AI) Generatif, ekonomi digital, tenaga dan agenda kemampanan. Mungkin yang paling penting, kita mesti kekal sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai dan jujur, terutama dalam menghadapi persaingan kuasa besar. Kita tidak akan menjadi alat atau bidak atau kuda Trojan sesiapa pun. Kita mesti berguna tetapi bukan digunakan.

Kita akan melihat isu-isu dengan tidak berhati-hati dan sentiasa memilih kepentingan nasional jangka panjang Singapura. Kita mesti bersedia untuk menghadapi tekanan daripada mereka yang tidak bersetuju dengan pendirian kita. Tetapi kita perlu berdiri teguh kerana Singapura yang gementar akan menjadi Singapura yang tidak lagi dihormati dan akhirnya tidak relevan.

Dasar Luar Negara Bermula Dalam Negeri

Dasar luar negara kita bergantung kepada keutuhan dan perpaduan dalam negeri. Ini sangat penting. Jika kita tidak boleh bersatu di dalam negeri, bagaimana kita boleh hadapi dunia luar dengan segala bahaya dan cabarannya? Semasa kemerdekaan, kita adalah masyarakat yang penuh dengan garis kesalahan kaum dan agama.

Nenek moyang kita berjaya mengatasinya dengan mengetepikan perbezaan mereka dan memilih untuk menjadi rakyat Singapura terlebih dahulu. Mereka bekerjasama untuk kebaikan kolektif, untuk membina bukan bangsa Melayu, atau bangsa Cina, atau bangsa India.

Mereka memilih untuk membina sebuah negara yang semua orang boleh panggil watan. Tetapi ini sentiasa dalam proses. Hubungan etnik kekal berguna dalam memupuk perniagaan dan persahabatan dengan rakan kongsi di luar negara, tetapi pada asasnya kita mesti melihat diri kita sebagai rakyat Singapura.

Isu dan peristiwa luaran akan sentiasa berpotensi menyemai perselisihan pendapat dalam kalangan kita. Kita tidak boleh membiarkan tekanan ini mengancam keharmonian dan perpaduan kita. Kepelbagaian kita adalah kekuatan yang menentukan dan potensi sumber perpecahan. Kepelbagaian pendapat adalah sihat dan menyediakan asas di mana kita boleh membuat keputusan sebagai sebuah negara.

Isu luaran boleh mempolarisasi kita. Peperangan Ukraine dengan Russia adalah permulaannya. Kita mengambil pendirian mengutuk pencerobohan Russia kerana ia jelas melanggar undang-undang antarabangsa. Tetapi terdapat naratif bersaing yang cuba meletakkan kesalahan pada Ukraine dan sekutunya.

Konflik Israel-Hamas yang berterusan melanda lebih dekat dengan negara sendiri. Pertempuran telah mengakibatkan krisis kemanusiaan yang mengerikan. Terlalu ramai orang awam yang tidak bersalah telah terbunuh atau cedera. Konflik di Timur Tengah sudah menjadi tragis dan sukar untuk diselesaikan, tetapi peristiwa sejak 7 Oktober 2023 telah memperdalam jurang dan menjadikannya lebih sukar dikawal.

Kami terpaksa mengutuk serangan Hamas ke atas orang awam Israel dan penahanan tebusan pada 7 Oktober. Ini adalah tindakan pengganasan yang terang-terangan dan menjijikkan yang tidak boleh dibenarkan oleh sebarang keadaan, konteks atau sejarah. Pengganasan menimbulkan ancaman yang jelas dan sekarang kepada Singapura. Memaafkan pengganasan sekarang akan membahayakan Singapura pada masa hadapan.​

Selepas serangan 7 Oktober, kami mengiktiraf hak Israel untuk mempertahankan diri. Bukan kerana kita berpihak. Jika Singapura pernah diserang, kita pasti akan menggunakan hak untuk mempertahankan diri ini – sesungguhnya, tugas kita adalah untuk melindungi rakyat kita.

Bagaimanapun, kami secara konsisten menegaskan bahawa Israel mesti mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Tingkah laku Israel mesti mematuhi prinsip keperluan dan kadar. Israel mesti mematuhi undang-undang perang, termasuk prinsip perbezaan dan kemanusiaan yang termaktub dalam Konvensyen Geneva. Malangnya, tindak balas tentera Israel telah melampaui batas. 

Situasi bencana di Gaza menuntut gencatan senjata kemanusiaan segera, untuk meringankan penderitaan yang tidak tertanggung oleh mangsa awam, dan membolehkan bantuan kemanusiaan sampai kepada mereka. Kami juga khuatir kemungkinan serangan darat ke Rafah akan burukkan keadaan.

Kita telah jelaskan pendirian kita, termasuk di PBB. Kita mengundi dua resolusi Perhimpunan Agung PBB mengenai “Perlindungan orang awam dan menegakkan kewajipan undang-undang dan kemanusiaan” yang menyeru gencatan senjata kemanusiaan segera. Sesetengah orang mahu kita memutuskan hubungan diplomatik kami dengan Israel dan memanggil pulang duta kita. 

Kita menguruskan hubungan antarabangsa kita dengan terus terlibat dengan masyarakat antarabangsa dan mengekalkan hubungan dengan seberapa banyak negara yang mungkin. 

Sebagai sebuah negara kecil, ini adalah untuk kepentingan negara kita. Memutuskan hubungan dengan negara-negara yang tindakannya kita tidak setujui adalah tidak membina. Ini tidak akan menyelesaikan keadaan. Ia juga tidak akan mempengaruhi Israel untuk mengubah dasar atau mengurangkan penderitaan rakyat Palestin. 

Tiada seorang pun daripada lima Anggota Tetap Majlis Keselamatan PBB telah berbuat demikian. Malah negara Arab seperti Mesir, UAE, dan Jordan yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel, tidak memutuskan hubungan. Tidak ada negara Asean seperti Thailand, Filipina dan Vietnam yang berbuat demikian.

Kita mengekalkan hubungan baik dengan negara Israel. Kita juga mempunyai hubungan baik dengan Pihak Berkuasa Palestin. Tetapi kita akan menyuarakan fikiran kita dan menyatakan pandangan kita dan terus mengekalkan pendirian berprinsip kita, berpandukan kepentingan nasional kita, sama ada satu pihak atau pihak lain bersetuju atau tidak dengan kita.

Memandangkan sejarah konflik yang panjang dan kompleks, mudah untuk berfikir bahawa ini adalah perjuangan agama. Ini tidak begitu. Agama adalah lapisan venir yang menutupi nadi konflik – pergaduhan lama rebut hak tanah. Ini adalah isu yang berpunca daripada beberapa dekad, jika tidak berabad-abad lamanya.

Orang Israel dan Palestin adalah kedua-dua puak Semitik yang telah memperjuangkan sebidang tanah yang sama sejak sekian lama. Tidak mungkin orang luar seperti kita menentukan siapa yang mempunyai dakwaan sejarah yang lebih kukuh. Pergaduhan yang berlarutan ini adalah satu tragedi, dan hati kita perih dengan pertumpahan darah. 

Tetapi ia bukan pertengkaran kita, dan kita tidak boleh membiarkan isu ini memecahbelahkan dan mempolarisasi kita. Kedua-dua Israel dan Palestin mempunyai hak untuk wujud. Israel mempunyai hak untuk hidup aman dalam sempadan yang selamat. Rakyat Palestin juga mempunyai hak atas tanah air mereka.

Itulah sebabnya kita mengalu-alukan pengisytiharan negara Palestin pada 1988. Kita tidak berkhayal bahawa jalan menuju kedamaian yang berkekalan adalah mudah. Terdapat rasa tidak percaya dan permusuhan yang mendalam yang diburukkan lagi oleh peristiwa baru-baru ini. 

Tetapi kami tetap yakin bahawa penyelesaian dua negara yang dirundingkan selaras dengan resolusi UNSC yang berkaitan (terutamanya 242 dan 338) adalah satu-satunya asas yang mungkin untuk keamanan yang berkekalan. 

Perkara lain akan memainkan semula kitaran keganasan dan tragedi. Kita secara konsisten menyatakan sokongan kita untuk penyelesaian dua negara di forum antarabangsa seperti PBB. Kita juga secara konsisten menentang langkah yang menjejaskan penyelesaian dua keadaan. 

Sebagai contoh, penempatan haram Israel di Tebing Barat bukan sahaja melanggar undang-undang antarabangsa, malah ia menjadikannya lebih sukar untuk mencapai penyelesaian dua negara. Kita telah mengundi menyokong setiap resolusi PBB yang menyeru Israel untuk membatalkan semua langkah unilateral untuk menukar status Baitulmakdis.

Rakyat Singapura telah menyumbang dengan murah hati dan memberikan bantuan kemanusiaan. NGO Singapura dan Pemerintah telah mengumpulkan lebih daripada S$10 juta untuk operasi bantuan di Gaza. 

Hubungan kukuh kita dengan rakan kongsi di Timur Tengah telah membolehkan kita bekerjasama dengan mereka dalam penyampaian bantuan. Setakat ini, kita telah menghantar dua peringkat bantuan menyelamatkan nyawa untuk orang awam di Gaza. 

Menteri Maliki berada di Kahirah pada awal November 2023, untuk menyerahkan kiriman pertama kepada Bulan Sabit Merah Mesir. Beberapa minggu kemudian, kiriman kedua dihantar terus ke Al Arish, berhampiran sempadan Mesir-Gaza oleh pesawat pengangkut RSAF. 

Pada Januari 2024, kita menghantar pasukan perubatan SAF menaiki kapal Tentera Laut Perancis di Mesir, untuk merawat mangsa dari Gaza. Kita akan mendermakan bahagian ketiga bantuan untuk Gaza, melalui Jordan. 

Kita akan meneruskan sokongan lama kita untuk usaha pembinaan kapasiti Pihak Berkuasa Palestin, melalui sumbangan kita berjumlah $10 juta kepada Pakej Bantuan Teknikal Dipertingkat (ETAP).

Kami berharap ini akan sedikit sebanyak membantu Pihak Berkuasa Palestin dalam persediaan untuk negara Palestin masa depan. Bantuan ini kini ditadbir dengan lebih berkesan melalui pejabat perwakilan Singapura di Ramallah, yang kami tubuhkan pada 2022.

Saya menghargai bahawa ramai rakyat Singapura amat terasa tentang apa yang berlaku di Gaza. Tetapi dasar luar negara kita tidak boleh didorong satu cara atau yang lain oleh sentimen atau pertalian dengan mana-mana kumpulan luar. Dasar luar negara mestilah berdasarkan pemahaman kepentingan teras kita, dan bertindak secara konsisten mengikut prinsip yang melindungi kemerdekaan, kedaulatan, integriti wilayah dan keselamatan Singapura.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >